به دلیل اهمیت این موضوع در این مقاله از فولادینو، تلاش میکنیم ابتدا معضل را تشریح کرده و سپس تاثیراتش را بیان کنیم. در ادامه نیز به معرفی راهکارهای بلندمدت و کوتاهمدت آن خواهیم پرداخت. اگر شما نیز با این صنعت سروکار دارید، با ما همراه شده و با یکی از مهمترین دلایل افزایش قیمت محصولات فولادی در نیمهی دوم سال آشنا شوید.
گردنه سخت گاز در زمستان برای فولادی ها
در سال ۱۴۰۲، هنوز وارد زمستان نشدهایم که بسیاری از فولادسازان، وقوع داستان تکراری کمبود گاز را روایت میکنند. مشکلی که بازار را دچار تلاطم کرده و با ایجاد اختلال در چرخه تولید و عرضه محصولات فولادی، برای خریداران و فروشندگان سردرگمی ایجاد میکند. به واسطه همین تلاطم شاهد نوسانات قیمت ورق آهن در بازار خواهیم بود که خود فرصتی برای احتکارکنندگان این محصول فراهم میآورد؛ پدیدهای که یکی از دلایل افزایش قیمت این محصول نیز محسوب میشود.
این در حالی است که در سالهای اخیر و بهویژه در سال جاری، این صنعت با مشکل تامین برق در فصل تابستان نیز مواجه بوده است. کمبود تولید گاز در کشور، مصرف بیرویهی آن از سوی مصرفکنندگان خانگی و از سوی دیگر، قطع واردات این انرژی از ترکمنستان، از دلایل قطع سهمیهی گاز صنایع بهمنظور تامین گاز خانگی هستند. این مشکل بهخصوص استانهای شمالی و غربی کشور را تحت تاثیر قرار میدهد. کمااینکه در ابتدای آذر ماه ۱۴۰۲، بسیاری از کارخانجات فولادی استان خراسان شمالی حداقل یک بار قطعی گاز را تجربه کردهاند.
با توجه به ضررهای هنگفت قطعی یکبارهی گاز در سالهای گذشته، در سال جاری، مسئولان از قطعی این انرژی برای فولادسازان، مطابق برنامههای زمانی از پیش تعیینشده، خبر دادهاند. شرکت ملی صنعت گاز ایران، اعلام کرده است که در پاییز ۱۴۰۲، مصرف گاز بخش خانگی و تجاری حدود ۱٫۵ برابر شده است. این سازمان، اعمال محدودیت بر صنایع پتروشیمی و فولاد را در اولویت راهکارهای خود برای تامین این حجم از مصرف قرار داده است. این در حالی است که صنعت فولاد به غیر از گاز، از هیچ نوع انرژی دیگری نمیتواند برای زنده نگه داشتن خط تولید خود استفاده کند.
تاثیرات منفی عدم تامین مستمر گاز فولادسازان
آنچه مسلم است، عدم تولید مستمر فولاد در صورت پیشی گرفتن تقاضا برای محصولات تولیدشده بر پایهی آن در صنایع مختلف، نسبت به عرضهی آن، سبب افزایش قیمت در این حوزه خواهد شد. با بررسی قیمت انواع پروفیلهای فولادی در وبسایت فولادینو، از مهمترین مراجع تامین اینترنتی و اعلام قیمت محصولات فولادی در کشور، میتوان متوجه این موضوع شد.
شرکتهای تولیدکننده در حوزهی فولاد بهمنظور تامین گاز مورد نیاز خود در زمستان، مجبور به اتخاذ سیاستهای ذخیرهسازی این انرژی هستند. راهکارهایی که قطعا بر هزینههای تولید آنها اثرگذار بوده و سبب افزایش محصول نهایی میشود.
کاهش تولید فولاد، نتیجه قطعی قطعی گاز!
سید رضا شهرستانی از اعضای هیئتمدیرهی انجمن تولیدکنندگان فولاد، اعلام کرده است که با ادامهی اتخاذ سیاستهای محدودکنندهی تامین گاز بر این صنعت، تولید فولاد در ماههای آینده تا سه میلیون تن کاهش مییابد. به گفتهی او، تولید برخی محصولات مانند آهن اسفنجی نیز به صفر خواهد رسید.
اما مهمتر از مسئلهی افزایش قیمت مقاطع فولادی، نوسانات شدید این محصولات در مواجه با مشکل تولید ناقص و غیرمستمر است که خودنمایی میکند. مشکلی که بازار را دچار تلاطم کرده و مصرفکننده را در تصمیمگیری درخصوص زمان تامین محصول مورد نیازش، سردرگم خواهد کرد. از سوی دیگر، همانطور که ذکر شد نوسانات قیمت ورق آهن در بازار فرصتی برای احتکارکنندگان این محصول فراهم میآورد و زمینهساز افزایش قیمت این محصول خواهد شد.
یکی از مهمترین ضررهای اختلال در تولید فولاد در کشور نیز افزایش قیمت ارز است. در حال حاضر، صادرات فولاد از اصلیترین و بزرگترین منابع تامین ارز خارجی در کشور، محسوب میشود. مشکلی که تاثیر خود را بهویژه در اوج فصل سرما نشان میدهد. عدم امکان پرداخت حقوق و دستمزد کارگران این بخش هم مشکلی است که بهویژه با نزدیک شدن به ایام نوروز ممکن است، گریبانگیر این صنعت شود.
راهکارهای فولادسازان برای مشکل کمبود گاز در زمستان
هرساله، فولادسازان برای حفظ خط تولید خود در فصل زمستان، دست به اقداماتی کوتاهمدت میزنند. یکی از آنها استفاده از سوخت مایع مانند گازوئیل، مازوت و نفت در بخشهایی مانند نورد و ذوب است. این در حالی است که این جایگزینی، مشکلات دیگری با خود به همراه دارد. مهمترین آنها آلودگی هوا در شهرهای بزرگ نظیر مشهد، اصفهان و اهواز است.
این در حالی است که مطابق آمارها، صنعت فولاد تنها حدود چهار درصد از تولیدات گاز کشور را به خود اختصاص میدهد. مطابق گفتهی آقای شهرستانی، این صنعت، حدود ۴۰ میلیون متر مکعب در سال گاز مصرف میکند. عددی که در مقابل ۶۳۰ میلیون متر مکعب مصرف خانگی، ناچیز بهنظر میرسد.
مهمترین راهکار کشورهای پیشرفته در مواجه با این مشکل، مدیریت مصرف در بخش خانگی بهمنظور حفظ ثبات اقتصادی و چرخهی تولید در صنایع است. راهکاری که در کشور ما، درست عکس آن دنبال میشود. مطابق نظر بسیاری از کارشناسان، ارائهی مشوقهای اقتصادی به مصرفکنندگان خانگی، فرهنگسازی مصرف، عایقسازی ساختمانهای شهری و بهینهسازی تجهیزات گرمایشی راهحلهای اصلی کوتاهمدت و بلندمدت منطقی بهمنظور حفظ تامین مستمر گاز در صنایع در کشورهای دیگر هستند.
خرید مقاطع فولادی در یک بازار پرنوسان
مشکل اختلال در تولید فولاد در کشور در فصل زمستان گریبانگیر توزیعکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات نیز میشود. در این وضعیت، استعلام قیمت این محصولات از یک مرجع معتبر مانند سایت فولادینو میتواند راهگشا باشد. این وبسایت همچنین امکان خرید آسان و بدون محدودیت در سقف یا کف مقاطع فولادی با ارسال سریع از بهترین برندهای داخلی و خارجی را نیز فراهم کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت فولادینو مراجعه کنید. www.fooladino.com
نظر شما