سلام نو _ سرویس گردشگری: بهترین و متخصص ترین معماران و مهندسان زمانه در ولایت فارس، گرد هم آمدند و شهر زیبای داراب را ساختند. این شهر هنوز هم سرشار از زیبایی و جاذبه است. حافظ در شعری از این شهر یاد کرده و سروده:
تا بر تو عرضه دارد احوال ملک دارا
شاید بتوان این شهر افسانه ای را نخستین کلانشهر جهان دانست.
در صورتی کاوش های باستان شناسی به صورت حرفه ای و علمی در این منطقه انجام شود، این امر قابل اثبات خواهد بود.
زیرا کمتر شهری در جهان وجود دارد که وسعت داراب را در هشت هزار سال پیش داشته و متمدن بوده باشد.
این شهر به خاطر خندقی که دور تا دور آن کنده بودند از گزند و حمله دشمنان در امان مانده بود و به همین خاطر در اکثر دوران های تاریخی، آبادانی اش حفظ شد.
شهر فعلی داراب با ایالت کن دارابگرد، در زمان حاضر، حدود شش کیلومتر فاصله دارد. در زمان صلح امام حسن (ع) با معاویه خراج دارابگرد به این امام بزرگوار تعلق می گرفت.
مسجد جامع؛ دیدنی ترین مسجد داراب
مسجد جامع داراب به واسطه یک ویژگی خاص ترین مسجد در جهان به حساب می آید. این مسجد، تنها مسجد در کل جهان می باشد که چهار مناره دارد.
مسجد جامع داراب در بافت قدیمی این شهر باستانی قرار دارد و زمان ساخت آن به دوران صفویان و شاه طهماسب صفوی بازمی گردد.
یکی از ویژگی های زیبا و جذاب مناره های این مسجد ۱۱ ضلعی بودن آن ها می باشد. این مناره بر خلاف اکثر مناره های مساجد در جهان اسلام استوانه ای و مدور نیستند.
اگر این شهر را به عنوان مقصد گردشگری انتخاب کرده اید بازدید از مسجد جامع داراب را به هیچ عنوان از دست ندهید تا با سبکی خاص و متفاوت و کمتر دیده شده از مساجد رو به رو شوید.
مسجد جامع داراب تنها مسجد چهار منارهای جهان به شمار میآید.
این مسجد از قدیمیترین و شاخصترین بناهای این شهر است و معروفترین جاذبه گردشگری آن محسوب میشود.
این بنای تاریخی از حیث معماری و سبک ساختمان، منارهها و شبستان در نوع خود بینظیر و دارای مشخصههای منحصربهفرد است.
آرامگاه اعتمادالدوله تهرانی، پدر نور جهان (ملکه ایرانی هندوستان) که در شهر آگرای هند واقع شده است، شباهت زیادی به این مسجد دارد.
در واقع میتوان نتیجه گرفت که معماری ایران بر معماری هندوستان تاثیرگذار بوده است. علاوه بر این، ارتباط و پیوستگی فرهنگ و هنر دو کشور باستانی ایران و هند را در قرن ۱۱ هجری نشان میدهد.
همچنین ساختار کلی مسجد جامع داراب به عمارت خدایخانه مسجد عتیق شیراز (از بناهای قرون اولیه هجری قمری) شبیه است.
آدرس: استان فارس، شهر داراب، خیابان فیضیه، خیابان ۲۲ بهمن، محله بازار
قدمت مسجد جامع داراب
بر سر قدمت مسجد جامع داراب اختلاف نظر بسیاری وجود دارد.
برخی از پژوهشگران زمان احداث را پیش از دوران صفویه و حدود دوران ایلخانان مغول، برخی دیگر مقارن با شکلگیری شهرستان داراب و گروهی از پژوهشگران زمان ساخت مسجد را نزدیک به سلطنت شاه تهماسب و معماری آن را متاثر از بناهای قبل از صفویه (مانند عمارتهای آجری عصر سلجوقی) میدانند.
قویترین گمان حاکی از آن است که این بنا در دوره سلجوقی ساخته و در زمان شاه تهماسب مرمت شده است.
معماران آن دوران، پلان این مسجد را به صورت مستطیلی۳۸۰ متر مربعی طراحی کرده اند که در هر زاویه ایش، یک مناره قرار دارد.
یکی از زیباترین قسمت های مسجد جامع داراب و البته بزرگترین بخش آن، شبستان مسجد است که ابعادی در حدود ۱۴ در ۷ متر دارد.
شبستان مسجد ویژگی های دیگری هم دارد. در ضلع شمالی و جنوبی شبستان، ایوان هایی بزرگ قرار دارند. در سمت چپ این شبستان هم دو ایوان کوچکتر وجود دارند که همگی به وسیله راهروهایی با هم مرتبط اند.
متاسفانه منبر گچی و گلی این شبستان که در ضلع جنوبی آن واقع شده بود، امروزه دیگر در این بنا وجود ندارد. معماری این مسجد به سبک و سیاق معماری متداول در دوره سلجوقیان است.
در گوشه و کنار حیاط مسجد داراب، می توان درختان تنومند نخل، نارنج و پرتقال را مشاهده کرد که بر زیبایی این حیاط افزوده اند.
وجود دو سنگ آسیاب در گوشه این حیاط که از آن ها برای کوبیدن ساروج استفاده می کردند هم نشان از مرمت این بنا در طول سالیان دراز دارد.
بنای مسجد جامع داراب از معروف ترین مساجد ایران و جهان است و نمونه آن در دنیا وجود ندارد.
به همین خاطر است که نگه داری و مرمت آن اهمیتی دو چندان پیدا می کند.
خوشبختانه در طول سالیان گذشته، اقدامات خوبی از جمله سفید کاری، ایزو بام کردن، بند کشی و برای مرمت این بنا صورت گرفته است و امیدواریم این روند مرمت و نگه داری از مسجد جامع داراب همینطور ادامه داشته باشد.
اگر به استان تاریخی فارس سفر کردید، حتما بازدید از بنای منحصر به فرد مسجد جامع شهر داراب این استان را در برنامه بازدیدهای خود قرار دهید.
نظر شما