سلام نو _ سرویس گردشگری: نیریز یکی از شهرهای استان فارس در ایران است. این شهر، مرکز شهرستان نیریز است.
نیریز در میانه جنوب و مشرق شیراز هوایی معتدل دارد اما نسبت به شهرهای همجوار سیرجان و استهبان هوای نسبتاً گرم تری دارد.
بعضی گفتهاند به علت وجود معادن آهن و صنعت اسلحه سازی در قبل از میلاد واژه نی ریز به معنای نیزه ریزندهاست.
روایت دیگر به معنی نی ریزنده به علت وجود نی زارها در اطراف دریاچهٔ بختگان میباشد.
عقیدهٔ دیگری دربارهٔ نام «نی ریز» وجود دارد که آن را مرکب از «نی» به معنای «شهر» و «ریز» به معنای «رود» ویا بهطور کلی «آب» میشمارد.
واژهٔ «نی» و صورت تغییریافتهٔ آن «نِه» – به معنای شهر – را میتوان در نام شهرهای نیشابور، نهبندان، نهاوند یافت.
واژهٔ «ریز» و صورت تغییریافتهٔ آن «لیس» -به معنی آب – را هم در نام شهرهای تبریز، مهریز، تفلیس، بدلیس میتوان سراغ کرد.
با این تحلیل ریشهشناختی، نام نیریز به معنای شهرِ رود، یا شهر دریاچه خواهد بود که با توجه به نزدیکی نیریز به دریاچهٔ نیریز، دور از ذهن نمیباشد.
آبشار تارم نی ریز
آبشار زیبای تارم نی ریز یکی از آبشارهای فصلی استان فارس است که در فاصله ۵ کیلومتری شهر نی ریز واقع شده است.
این آبشار فصلی که به عنوان بلندترین آبشار فصلی منطقه خاورمیانه شناخته می شود در فاصله دویست کیلومتری شهر شیراز قرار گرفته است.
آبشار تارم شهر نی ریز در حدود ۱۱۵ متر ارتفاع داشته و آب آن پس از پایین آمدن از بلندای کوه قبله در قالب یک رودخانه جاری شده و همراه با آب چشمه های جوشیده از دل زمین از میان انبوه درختان جنگلی و صخره های سنگی کوچک و بزرگ عبور می کند که صحنه های زیبایی را خلق می کند.
این رودخانه در ادامه مسیر خود از میان باغ های گردو، بادام و انجیردر دره ای سرسبز عبور می کند.
آبشار زیبای تارم از چشمه های جوشیده از دل کوه قبله، که در امتداد رشته کوه زاگرس قرار گرفته است، و بارش های فصلی جان می گیرد این رودخانه زیبا در ادامه مسیر حرکت خود آبشارهای کوچک متعددی را به وجود می آورد که بر زیبایی هر چه بیشتر این منطقه می افزاید.
آبشار فصلی تارم هر ساله با شروع بارش های بهاره و همچنین آب شدن برف دامنه کوه ها و جوشیدن آب از دل زمین در فصول پربارش بار دیگر از نو متولد می شود.
آبشار فصلی تارم در فصول خشک و کم بارش تقریبا خشک می شود و گاه تنها یک آب باریکه از آن به چشم می خورد.
آبشار تارم تقریبا از هر نقطه ای از شهر نی ریز رویت می شود و یکی از تفرجگاه های اصلی مردمان شهر نی ریز و شهرهای اطراف است.
در دامنه کوه قبله و در پایین دست آبشار نیز قنات تاریخی آباد زردشت قرار گرفته و بالا دست آن را نیز باغ های انگور فرا گرفته اند.
برای رسیدن به این آبشار زیبا باید پس از پارک وسیله نقلیه تان چیزی در حدود نیم ساعت پیاده روی کرده تا به آبشار برسید.
با پرآب شدن این آبشار همه ساله گردشگران زیادی خودشان را به این جلوه زیبای طبیعت می رسانند بنابراین در این مسیر تعداد بسیار زیادی از وسایل نقلیه پارک شده در دامنه کوه را خواهید دید.
علاوه بر این آبشار برخی از کوهپیمایان برای دیدن چشمه اربویه و سایر چشمه های این کوه زیبا و غارهای موجود در بالادست چشمه ها به کوه قبله و آبشار تارم شهر نی ریز به این منطقه زیبا می آیند.
منطقه حفاظتشده بهرام گور
محدوده بهرام گور که قبلا بهصورت منطقه آزاد کنترل میشد، در سال ۱۳۵۱ با عنوان منطقه حفاظتشده بهرام گور تحت کنترل ادارهکل حفاظت محیطزیست فارس قرار گرفت.
تماشای حیاتوحش بهخصوص گونههای در معرض تهدیدی نظیر گورخر ایرانی، هوبره و زاغ بور در این منطقه بهسادگی امکانپذیر است.
در گذشته یوزپلنگ هم در این منطقه وجود داشت؛ اما در حال حاضر اینگونه در منطقه از بین رفته است.
منطقه بهرام گور با توجه به اینکه منطقهای کویری، دشتی و کوهستانی محسوب میشود، از اهمیت زیادی برخوردار است.
با توجه به وجود زیستگاه منحصربهفرد و همچنین وجود گونه درخطر انقراض گورخر ایرانی، قسمتی از ضلع غربی منطقه طی مصوبه شماره ۲۹۸ شورای عالی محیطزیست مورخ ۱۳۸۶/۱۱/۱۲ به پارک ملی قطرویه ارتقا یافت.
وسعت کل منطقه حفاظتشده بهرامگور در حال حاضر ۴۰۸,۰۱۷ هکتار است که از این مقدار، ۳۱,۸۱۵ هکتار به پارکملی قطرویه و ۳۷۶,۲۰۲ هکتار به منطقه حفاظتشده بهرامگور اختصاص دارد.
آب و هوای این منطقه گرم و خشک با بارندگی حدود ۲۰۰ میلیمتر است. ارتفاع بلندترین نقطه منطقه ۲,۷۸۷ متر و پستترین نقطه آن در حدود ۱,۶۰۰ متر است.
از آبشخورهای مهم منطقه حفاظتشده بهرامگور، میتوان به آبشخورهای احداثی روی چشمههای عینالجلال و حاج محسن اشاره کرد.
همچنین آبشخورهایی مصنوعی در ریگ جمشید، تل چیل و لیسو وجود دارد که حمل آب در این آبشخورها با تانکر صورت میگیرد و در تمام فصول سال، حیاتوحش از این آبشخورها استفاده میکنند؛ ضمنا جمعیت زیاد گورخرها را میتوان در آبشخورهای تل چیل و ریگ جمشید مشاهده کرد.
نظر شما