سلام نو _ سرویس گردشگری: نیریز یکی از شهرهای استان فارس در ایران است. این شهر، مرکز شهرستان نیریز است.
جمعیت این شهر بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۴۹٬۸۵۰ تن بودهاست.
نیریز در جنوب دریاچه بختگان و ارسنجان و در مغرب سیرجان و شهربابک در استان کرمان و در مشرق استهبان و جنوب غربی شهرستان خاتم در استان یزد و در شمال داراب، حاجیآباد استان هرمزگان واقع است.
تعیین تاریخ دقیق پیدایش این سرزمین و ارائه تصویر درست و روشن از آن در دورههای مختلف تاریخی، مشکل و در مواردی غیرممکن است.
برخی آن را به دورهٔ اساطیری کیانیان و دورهٔ مادها نسبت میدهند که منبع و مآخذی قابل اعتماد در این زمینه وجود ندارد.
تنگ پلنگان
پلنگان یا تنگ پلنگان دره ای بسیار زیبا و سرسبز است که در حوالی 21 کیلومتری شرق شهر نی ریز در استان فارس قرار دارد.
دره ای زیبا و سرسبز که در محاصره دو رشته کوه از رشته کوه های زاگرس قرار گرفته و پوشیده از انبوه گل های بهاری همانند شقایق های وحشی است.
این دره سرسبز مامن درختان سر به فلک کشیده انجیر، سرو، بیدهای کهن سال و بادام کوهی است که چشم انداز بسیار زیبایی را فراهم کرده اند.
آب و هوای مطبوع و دلچسب و همچنین طبیعت سرسبز و زیبا سبب شده تا این دره چشم نواز به یکی از تفرجگاه های اصلی شهر نی ریز مبدل شود.
عبور رودخانه پلنگان نیز بر طراوت هر چه بیشتر این دره افزوده است که از چشمه بشر سرچشمه می گیرد.
رودخانه پس از عبور از تنگ وارد بخش زیبای باغ بیشه در جنوب تنگ شده و پس از عبور از باغ نارو به گوراب هایی در مسیر رودخانه وارد می شود.
چشمه ای با نام چشمه پلنگان نیز در این دره قرار دارد که از ارتفاعات کوه شهباز سرچشمه گرفته و در درون دره جاری می گردد.
این چشمه پرآب سالیان سال یکی از منابع اصلی آبیاری باغات میوه اطراف شهر نیریز بوده است.
این دره در نزدیکی روستای پلنگان از توابع دهستان هرگان قرار دارد و در روز طبیعت یکی از مهم ترین تفرجگاه های مردم شهر نی ریز است. طبیعت کوهستانی در کنار جنگل و رودخانه ها و چشمه سارها این منطقه تفریحی را بسیار محبوب کرده است.
عبور رودخانه خروشان پلنگان از میان صخره ها و درختان کهنسال سبب شده تا آبشارهای کوتاه و بلندی در طی مسیر به وجود بیاید که بر زیبایی هر چه بیشتر تنگ پلنگان افزوده است.
اوایل بهار و همچنین فصل تابستان از بهترین روزهای سال برای رفتن به تنگ پلنگان است چرا که طبیعت به زیباترین شکل ممکن آراسته با انواع گل ها و گیاهان است و درخت ها همگی سرسبز و باطراوتند.
آب و هوای خنک تابستانه این تنگ نیز از دیگر عوامل محبوبیت آن در فصل تابستان است.
راه دسترسی به این تفرجگاه زیبا کاملا آسفالته بوده و وجود زیارتگاهی به نام امامزاده شاه یعقوب و همچنین یک برکه آب که با نام چاه امام حسین(ع) شهرت یافته است از جمله دلایل محبوبیت بیشتر این تفرجگاه در بین مردم شهرستان نی ریز است.
تالاب بختگان نی ریز
به دلیل قرار گرفتن نی ریز در میان کوهستان های بلند این منطقه از رطوبت کمتری برخوردار است اما دریاچه بختگان نی ریز کمبود رطوبت این منطقه را جبران کرده و سبب رشد درختان و مزارع اطراف می شده است.
خشک شدن بختگان این منطقه را با خطرات زیست محیطی گوناگونی روبرو کرده است.
دریاچه بختگان محلی مناسب برای پرندگان مهاجری است که از سیبری و روسیه خودشان را به نی ریز می رسانند. فلامینگو، مرغابی، غاز، درنا، کبوتر دریایی و چیلک تنها بخشی از پرندگان مهاجر بختگان را تشکیل می دهند.
درناهای مهاجر اصلی ترین ساکنان فصلی بختگان بودند که با وجود خشک شدن دریاچه هنوز هم به تالاب بختگان نی ریز می آیند.
وجود زمین های کشاورزی مناطق نزدیک دریاچه سبب شده تا درناهای مهاجر بتوانند با وجود کاهش محسوس سطح آب دریاچه غذای مورد نیاز خود را تامین کنند اما سایر پرندگان دیگر قادر به ادامه حیات در دریاچه نبوده و آن را ترک کردند.
خشک شدن این دریاچه شور سبب شده تا شوره زاری وسیع در منطقه پدیدار شود و باعث ایجاد گرد و غبار فراوان شود.
این دریاچه در هنگام ترسالی، زیستگاه زمستانه پرندگان مهاجر از روسیه، دشت های سیبری و برخی از مناطق دیگر کشورمان است.
در سال های پُر بارش انواع فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آبچلیک، مرغابی و غاز در این منطقه فرود آمده و زمستان گذرانی می کنند.
دریاچه بختگان نی ریز، همچنین در زمان ترسالی، باعث افزایش رطوبت هوا میشود و به علت بلند بودن ارتفاع کوههای پیرامون شهرستان نیریز، رطوبت حاصله در هوای همان منطقه باقی می ماند و موجب ثمردهی درختان انجیر، بادام، رز و زیتون در کوهها شده که میتوان به نوعی آن را آبیاری مصنوعی کوهها نامید.
رودخانه پهنابه
عبور رودخانه پهنابه از میان دره پهنابه که از تنگ بوخون در نزدیکی تفرجگاه پهنابه سرچشمه می گیرد سبب شده تا این دره دارای چشم اندازی بسیار سرسبز باشد.
نزدیکی باغات روستای پهنابه نیز بر زیبایی هر چه بیشتر این دره سرسبز افزوده است. حضور صخره های بلند و عبور رودخانه از میان آن ها چشم انداز بسیار زیبایی را فراهم آورده است.
پهنابه تنها رودخانه دائمی شهر نی ریز است که از تنگ بوخون سرچشمه می گیرد.
این تنگ در نزدیکی دره چهنابه این منطقه را به یک ایستگاه طبیعت گردی بکر و جذاب مبدل کرده است. جوشش چشمه ها از دل زمین و از میان شکاف کوه ها نیز بر طراوت هر چه بیشتر دره پهنابه افزوده است.
جوشش چشمه ها سبب شده تا با فرود آمدن آب چشمه ها از بلندای سنگ ها آبشارهای کوچکی نیز شکل بگیرد که در مجاورت درختان، گیاهان سرسبز، خزه های روییده بر روی سنگ ها و شکاف کوه ها چشم انداز بسیار زیبا و قابل توجهی را به وجود می آورد.
وجود کوه های مرتفع در نزدیکی این دره نیز محیط برای انجام فعالیت های کوه پیمایی مناسب می کند.
جنگلی از درختان مثمر و غیر مثمر نیز در نزدیکی این دره و رودخانه خروشانش قرار دارد که محیط مناسبی را برای کمپ زدن و اقامت در نزدیکی دره پهنابه فراهم می کند.
پهنابه بدون شک یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی شهرستان نی ریز است که متاسفانه کمتر شناخته شده است.
نظر شما