علیرغم افزایش بیماری توسط زیرسویه های جدید امیکرون در جوامع بشری و انتشار آن ، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این زیر سویه ها در افراد سالم جامعه باعث موارد شدید یا خطر بیشتری برای سلامت عمومی نسبت به سایر انواع در گردش و مرگ ومیر باشد، وجود ندارد.

جدیدترین زیرسویه های کرونا

فهیمه سادات آقامیر، دانشجوی دکترای ویروس شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس در یادداشتی نوشت: با شروع فصل زمستان، میزان ابتلا به انواع عفونت های تنفسی افزایش می یابد. از مهمترین عوامل ایجاد کننده این عفونت ها، ویروس هایی چون: ویروس انفلوانزا، ویروس سینسیشیال تنفسی و کرونا ویروس است.

همه ویروس ها، از جمله SARS-CoV-۲ ( ویروسی که باعث COVID-۱۹ شد)، در طول زمان دچار تغییر می شوند. اکثر تغییرات ژنتیکی تأثیر کمی بر  بیماریزائی ویروس دارند. با این حال، برخی تغییرات ممکن است بر ویژگی‌های ویروس تأثیر بگذارد، مانند سرعت انتشار آن، شدت بیماری مرتبط، یا عملکرد واکسن‌ها، داروهای درمانی، ابزارهای تشخیصی، یا سایر اقدامات بهداشت عمومی و اجتماعی.

آخرین خبر ها در دنیا حاکی از آن است که سویه های جدید کرونا ویروس  باعث بیماری خصوصا در افرادی که تیتر آنتی بادی در آنها کاهش یافته، که از جمله آنها می توان به۱. JN.۱  ، BA.۲.۸۶، HV.۱ اشاره کرد.

دو نوع HV.۱ و JN.۱ در حال حاضر تقریباً نیمی از موارد Covid-۱۹ در ایالات متحده را تشکیل می دهند.

آخرین سویه ای که توجه را به خود جلب کرده است JN.۱ نام دارد و تا کنون به نظر می رسد بسیار قابل انتقال باشد. ۱ JN.۱ توسط WHO به عنوان خطر «کم» برای سلامت عمومی جهانی توصیف می‌شود. با این حال، هشدار داده شده که فصل زمستان در نیمکره شمالی می تواند بار عفونت های تنفسی را در بسیاری از کشورها افزایش دهد. سویه JN.۱ اکنون مسئول بیش از ۲۷ درصد موارد ابتلا  است.

سویه JN.۱ در ماه سپتامبر  ظاهر شد. این یکی از سویه های نزدیک BA.۲.۸۶ (به طور غیررسمی به عنوان "Pirola" نامیده می شود) به حساب می اید و اصل و نسب آن به نوع Omicron برمیگردد که CDC از اوت ( مرداد- شهریور) ردیابی کرده است.

تفاوت بین سویه  BA.۲.۸۶ و JN.۱ در این است که JN.۱ دارای یک جهش در پروتئین اسپایک خود است، که نشان می دهد در سرعت انتقال به فرد و  فرار از سیستم ایمنی بهتر عمل می کند.  به طور کلی یکی از ویژگی‌های کل زیر سویه های   Omicron این است که بسیار قابل انتقال هستند، گاهی اوقات، جهش‌ها می‌توانند یک نوع جدید را به طور مؤثرتر یا سریع‌تر گسترش دهند.

CDC اشاره کرده است که علائم کووید معمولاً در انواع مختلف مشابه هستند و علائم و شدت آن معمولاً بیشتر به مصونیت فرد بستگی دارد تا به نوع سویه دیگر.

CDC اظهار کرده، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر اینکه JN.۱ باعث موارد شدیدتر کووید یا خطر بیشتری برای سلامت عمومی نسبت به سایر انواع در گردش است، وجود ندارد.

سازمان جهانی بهداشت سویه جدید JN.۱ را به فهرست " variant of interest " خود اضافه کرده است.

  یک اپیدمیولوژیست، گفته که JN.۱ "در دو سال گذشته به سریع ترین سویه در حال رشد تبدیل شده است" و افزود که نشانه های حضور آن در فاضلاب عمومی نشان می دهد که سویه به طور تصاعدی در حال افزایش است. زیر سویه های دیگری نیز وجود دارد، از جمله HV.۱، که در اوایل دسامبر، سویه غالب در ایالات متحده بود. زیرسویه HV.۱ نسل بعدی   XBB.۱.۹.۲ است که خود آن هم از امیکرون نشات گرفته است.

HV.۱ در پایان تابستان در ظاهر شد و به تدریج بخش بزرگی از ویروس در گردش را تشکیل داد. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، این بیماری در اواخر اکتبر از یک سویه مرتبط، EG.۵ پیشی گرفت و اکنون کمتر از ۳۰ درصد موارد کووید را تشکیل می دهد. EG.۵. در بیشتر اواخر تابستان و اوایل پاییز، نوع غالب بود، اما اکنون فقط کمتر از ۹ درصد موارد را تشکیل می دهد.

در عین حال، علیرغم افزایش اخیر در موارد کووید، سخت است که بگوییم JN.۱ و سایر زیرمجموعه‌های جدید ویروس کرونا مسئول آن هستند یا خیر. CDC بر اساس الگوهای قبلی، در پاییز و زمستان امسال افزایش موارد کووید و سایر بیماری های تنفسی را پیش بینی کرده است.

متخصصان اظهار میکنند که EG.۵ و HV.۱ در مورد همه ی افراد جامعه غیر از افراد مسن و افرادی که دارای شرایط زمینه ای خاص هستند و ابتلا به هر نوع عفونتی برای آنها همیشه نگران کننده است، در حالیکه برای سایرین تهدید قابل توجهی وجود ندارد . اما مشکل این است که ایمنی بیشتر افراد در اثر شیوع‌های گذشته کم‌رنگ شده است و اثر گذاری واکسن های گذشته نیز بسیار کم است. بنابراین برای نتیجه‌گیری درباره مصونیت نسبت به سویه های جدید ناشی از عفونت قبلی یا واکسیناسیون خیلی زود است. بنابراین رعایت پروتکل های بهداشتی به همگان توصیه شود.

سازمان ملل همچنین هشدار داده است  که کووید-۱۹ تنها بیماری تنفسی در گردش نیست. آنفولانزا، ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) و ذات الریه شایع دوران کودکی در حال افزایش هستند و به مردم یادآوری می شود که ماسک بزنند، دست های خود را مرتب بشویند، بهداشت فردی در هنگام سرفه و عطسه را رعایت  کنند  و در صورت بیماری در خانه بمانند. از تماس با افراد بیمار یا تجمع در فضای شلوغ و سرپوشیده پرهیز کنند و در صورت حضور فاصله ایمن را رعایت کنند. علیرغم افزایش بیماری توسط زیرسویه های جدید امیکرون در جوامع بشری و انتشار آن ، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این زیر سویه ها در افراد سالم جامعه باعث موارد شدید یا خطر بیشتری برای سلامت عمومی نسبت به سایر انواع در گردش و مرگ ومیر باشد، وجود ندارد.

کد خبرنگار: ۹
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***