آیا تا به حال لرزش دست را تجربه کردهاید؟ لرزش دست یک اختلال حرکتی بوده که میتواند ناشی از مشکلات سیستم عصبی یا حتی عارضههای زمینهای ژنتیکی باشد. به طور کلی فاکتورهای زیادی میتوانند باعث لرزش بخشهای مختلف بدن شوند، با این حال این اتفاق در دستها بیشتر مشاهده میشود. با اینکه لرزش دست خطر جدی به همراه ندارد اما ممکن است در گذر زمان شدیدتر شود و انجام کارهای روزمره زندگی را دشوار کند. به همین خاطر بهتر است که در صورت تجربه چنین مشکلی در این زمینه با متخصص مشورت کنید. این لرزش ممکن است در تمامی سنین و فارغ از جنسیت اتفاق بیفتد. با این حال در افراد بالای ۴۰ سال شایعتر است. ما در ادامه قصد داریم علت لرزش دست در جوانی را بررسی کنیم و راهکارهای درمان آن را معرفی کنیم.
منظور از لرزش دست چیست؟
لرزش دست یا همان Hand Tremor که با نام Shaky Hands هم شناخته میشود اسپاسم عضلانی بوده که به طور غیرارادی در دستها اتفاق میافتد. دقت کنید که این اسپاسم میتواند تمامی بخشهای بدن را درگیر کند، اما دستها یکی از نقاطی هستند که این عارضه زیاد در آن دیده میشود. عموما لرزش دست جای نگرانی ندارد، بخصوص در جوانی. اما به طور کلی زمانی که علائم فرد شدید شوند باید در این زمینه از یک متخصص کمک گرفت.
بنابراین لرزش یک اختلال حرکتی بوده که منجر به حرکات غیرارادی دست، بازوها یا سایر اعضای بدن میشود. این عارضه حتی ممکن است منجر به لرزیدن صدای فرد هم شود. به طور کلی این بیماری در مراحل پیشرفته زندگی و کارهای روزمره را بسیار دشوار میکند. از لباس پوشیدن گرفته تا غذا خوردن یا حرکت کردن. متاسفانه علائم این بیماری باعث کم شدن اعتماد به نفس فرد درگیر میشود و عموما بیماران به راحتی در مورد علائم خود صحبت نمیکنند.
علت لرزش دست چیست؟
لرزش دست میتواند دلایل بسیار متفاوتی داشته باشد. در ادامه برخی از شایعترین دلایل لرزش دست را بررسی میکنیم، بخصوص در جوانی.
- خستگی
- ورزش شدید
- فشار عصبی
- تیروئید کم کار
- قند خون بسیار پایین
- کمبود خواب شدید
- حمله عصبی یا پانیک
- مصرف برخی داروهای خاص
- اختلالات کبدی یا کلیوی
- کمبود برخی ویتامینها مانند ویتامین B۱۲
- بیماریهای سیستم عصبی مانند آتاکسی
- بیماریهای حرکتی مانند دیستونی
- ضربههای مکرر مغزی که به بخشهای حرکتی مغز آسیب میرسانند
- افسردگی یا شوک بعد از حادثه
- استفاده بیش از اندازه از مشروبات الکلی یا دخانیات
- افزایش لرزش دست به دلیل اضطراب
- مصرف بیش از اندازه و زیادهروی در کافئین
- بیماری ام اس
- سکته مغزی
- بیماری پارکینسون
- مسمومیت غذایی
- استرس و اضطراب شدید
اینها برخی از رایجترین دلایل لرزش دست هستند. در این میان یکی دیگر از دلایل بیماری اسنشیال ترمور یا همان Essential Tremor است که میتواند منجر به لرزش بخشهای مختلف بدن شود.
تفاوت پارکینسون و لرزش دستها
بسیاری از افراد پارکینسون و Hand Tremor را یکی میدانند. در حالی که این دو بیماری با هم متفاوت هستند. دقت کنید که پارکینسون یکی از علل ایجاد لرزش دستها است. اما به طور کلی بیماری پارکینسون ذات متفاوتی دارد. در ادامه برخی از تفاوتهای این دو عارضه را بررسی میکنیم:
- بیماری پارکینسون یک اختلال کاملا عصبی بوده که به دلیل از کار افتادن سلولهای مغزی بخش سیاه مغز اتفاق میافتد.
- در بیماری پارکینسون فرد علاوه بر لرزش، کندی حرکتی، خشکی و مشکلات تعادل را تجربه میکند.
- پارکینسون به ندرت در خانواده از فردی به فرد دیگر به ارث میرسد. اما بیماری لرزش دست اغلب به صورت ژنتیکی به ارث برده میشود.
- در پارکینسون دست خط فرد به مرور زمان کوچک میشود. اما در بیماری Hand Tremor با اینکه نوشتن کار دشواری است اما دست خط کوچک نمیشود.
اگر در زمینه تفاوت بیماری پارکینسون و Hand Tremor به اطلاعات بیشتری نیاز دارید همین حالا سری به سایت درمانکده بزنید.
علائم و نشانههای بیماری لرزش دست کداماند؟
این بیماری ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. با این حال عموما علائم آن در سنین ۱۰ تا ۱۹ سالگی یا ۵۰ تا ۵۹ سالگی مشاهده میشوند. به علاوه اینکه این عارضه میتواند به صورت کاملا ژنتیکی در خانواده دیده شود. بد نیست بدانید که ۵% افراد بالای ۶۰ سال درگیر این بیماری هستند. دقت کنید که بارزترین علائم این بیماری لرزش است. همچنین این بیماری دارای دو نوع لرزش مجزا است.
یکی لرزشی که با نام لرزش فعال (Active Tremor) شناخته میشود. این لرزیدن زمانی اتفاق میافتد که به عنوان مثال دستتان را به سمت جسمی دراز میکند. لرزش دیگر لرزش وضعیتی (Postural Tremor) نام دارد. در این لرزش فرد ممکن است بدن خود را در حالتی خاص نگه دارد، به عنوان مثال اگر در حال نگه داشتن لیوان باشید لرزش وضعیتی اتفاق میافتد.
به طور کلی علائم محدودی از قبل نشان دهنده شروع این بیماری هستند. به عنوان مثال:
- ناتوانی در برداشتن اشیا بخصوص اشیا سنگین
- عمل نوشتن بسیار سخت و آزاردهنده خواهد شد
- لرزش دستها بخصوص در زمانهایی که فرد استرس دارد
راهکارهای درمان لرزش دست
راهکارهای متعددی برای درمان لرزش دست در دسترس هستند. هر کدام از این متدهای درمانی با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری دنبال میشوند که تشخیص این موضوع باید زیر نظر پزشک صورت بگیرد. در ادامه بیشتر در مورد روشهای درمانی این بیماری صحبت خواهیم کرد:
تغییر سبک زندگی
مهمترین کاری که میتوان برای کنترل و درمان این بیماری انجام داد تغییر سبک زندگی است. وقتی از تغییر سبک زندگی صحبت میکنیم منظورمان قطع مصرف الکل و سیگار، ورزش منظم، رساندن آب کافی به بدن و دنبال کردن رژیم غذایی سالم و مغذی است.
جلسات فیزیوتراپی
در صورتی که علائم بیمار شدید باشند پزشکان به آنها دنبال کردن جلسات فیزیوتراپی را پیشنهاد میکنند. فیزیوتراپ کمک کرده تا با انجام تمرینات درمانی در ناحیه دست، مچ و آرنج لرزش را به حداقل برسانید.
یادگیری مهارتهای حفظ آرامش
همانطور که بالاتر هم گفتیم استرس، اضطراب و فشار عصبی از جمله اصلیترین دلایل لرزش دستها هستند. به همین خاطر یکی از بهترین کارهایی که میتوان انجام داد یادگیری تکنیکهای حفظ آرامش در مواقع ضروری است.
دارو درمانی
پزشکان اغلب زمانی که بیماری علائم شدیدی داشته باشد به منظور راحتتر کردن زندگی بیمار از داروهای موجود استفاده میکنند. داروها با هدف کم کردن لرزش و کنترل آن تجویز میشوند. برخی از داروهایی که پزشک به بیمار توصیه میکنند عبارت هستند از لوودوپا، پریمیدون، داروهای ضد تشنج، نادولول، متوپرولول و یا بیسوپرولول.
سخن پایانی
همانطور که دیدید لرزش دست علل بسیار متعددی دارد. از جمله دلایل این موضوع در جوانی میتوانیم به مصرف بیش از اندازه کافئین یا استرس شدید اشاره کنیم. با این حال برخی اوقات مشکلات زمینهای ممکن است دلیل این موضوع باشند. به هر حال اگر شما اخیرا متوجه لرزش دست خود شدهاید و این موضوع مدت زمان طولانی ادامه دارد بهتر است در این زمینه با پزشک مشورت کنید. اگر به دنبال بهترین دکتر مغز و اعصاب هستید سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن یک مجله پزشکی بروز دارای لیست کاملی از متخصصین معتبر بوده که راه ارتباطی با آنها را در اختیارتان میگذارد. از فوق تخصص ارتوپد گرفته تا بهترین دکتر مغز و اعصاب تهران.
نظر شما