سلام نو _ سرویس گردشگری: کهنوج را سرزمین نخلستانها معرفی میکنند و اغلب نقاط آن از درختان نخل و مرکبات پوشیده شده است.
با نزدیک شدن به فصل بهار، سرسبزی طبیعت زیبای کهنوج چشم هر بینندهای را خیره میکند و هوای نسبتا خوب و معتدل زمستانهای کهنوج، گردشگران بسیاری را به این نقطه کشور روانه میسازد.
علاوه بر دیدنیهای طبیعی، جاذبههای تاریخی فراوانی نیز در اطراف کهنوج به چشم میخورد که از میان آنها میتوان به قلعههای تاریخی ضرغام و میش پدام اشاره کرد.
آشنایی با قلعه تاریخی کهنوج
در سفرنامه شاهزاده فیروز میرزا فرمانفرما، کهنوج اینگونه توصیف شده است که قلعه ای محکم و سرسخت دارد که در ابتدای کهنوج قرار گرفته است و از قلعه بمپور بلند تر است. اکنون این قلعه خراب و مخروبه شده است و جای تاسف است که چاه آب آن را پر کرده اند.
در مورد دلیل خرابی قلعه گفته می شود در سالی که سعید خان، ضابط رودبار بود، امیر توپخانه دستور خرابی قلعه را داده بود.
حاکم کرمان بر علیه محمد شاه قاجار شورش کرده بود و چون سعید خان به او قول همکاری داده بود، به این قلعه پناه برده بود پس قلعه به توپ بسته شد و در سال ۱۲۵۷ ویران گشت.
سعید خان رودباری این قلعه را از سنگ ساخته بود بر بالای یک بلندی که کاملا مستحکم بود و وسط آن چاه آبی عمیق بوده است.
این قلعه سه دروازه و شانزده لوله برج داشته است. بر اساس اسناد تاریخی این قلعه تا زمان قاجار پابرجا بوده است و زمان دقیق ساخت آن معلوم نیست.
قلعه تاریخی کهنوج به دلیل قدمتی که دارد همواره مورد توجه گردشگران و باستان شناسان قرار می گیرد.
آب و هوای کهنوج گرم و خشک است و این شهر تابستانهایی گرم و زمستانهایی نسبتاً معتدل و تا حدودی سرد دارد. هوای مطبوعی که شبها میوزد خنک است و به «شوباد»، یعنی بادِ شب معروف است.
این قلعه در جوار شهرک ولیعصر و پشت بهشت زهرای شهر کهنوج قرار دارد.
ویژگیهای جالب قلعه ضرغام کهنوج
قلعه ضرغام کهنوج یکی از آثار تاریخی استان کرمان به شمار می رود که از سوی سعید خان بنا شد اما از زمان ساخت این قلعه اطلاع دقیقی در دست نیست. به نقل از اسناد و مدارک تاریخی این قلعه تا زمان سلطنت سلسله قاجار قلعه آباد و مستحکمی بوده که در زمان شورش آقاخان محلاتی خراب شده است.
قلعه تاریخی کهنوج بر فراز تپه ای طبیعی به ارتفاع سی متر بناشده و در سالهای اول دهه ی ۱۳۶۰ بخشی از آن تخریب کرده اند تا منبع آبی بسازند.
قلعه ضرغام کهنوج یکی از آثار تاریخی استان کرمان به شمار می رود که از سوی سعید خان بنا شد اما از زمان ساخت این قلعه اطلاع دقیقی در دست نیست.
به نقل از اسناد و مدارک تاریخی این قلعه تا زمان سلطنت سلسله قاجار قلعه آباد و مستحکمی بوده که در زمان شورش آقاخان محلاتی خراب شده است .
قلعه ضرغام که به قلعه سعیدخان نیز شهرت دارد، از آثار تاریخی دیدنی در استان کرمان و شهرستان کهنوج است.
ویرانههای به جا مانده از قلعه تاریخی کهنوج، مقاومت و سرسختی اهالی سابقش را در پیچوخم تاریخ روایت میکند. از زمان ساخت این قلعه اطلاعات دقیقی در دست نیست؛ اما بنا بر برخی مستندات، این مکان تا زمان سلطنت قاجار آباد و برقرار بود.
نقل است که این قلعه توسط شخصی به نام «سعیدخان رودباری» و از سنگ ساخته شد. سعیدخان (معروف به بلوچ) قلعه مستحکم خود را بر تپه بلندی بنا ساخت و وسط آن چاه عمیقی حفر کرد.
قلعه در آن روزگار، سه دروازه و ۱۶ برج داشت و تدابیر امنیتی کامل آن، سلامت کامل سعید خان، افراد خانوادهاش و ساکنان قلعه را تامین میکرد.
سفرنامه فیروز میرزا فرمانفرما از شاهزادگان قاجار، تنها منبع قابل استناد درباره قلعه ضرغام شناخته میشود. در این سفرنامه آمده است:
کهنوج قصبه و ضابط نشین رودبار است، قلعه بسیار سختی دارد که در ابتدا کهنوج و در ورودی کوه سنگی واقع است که از قلعه بمپور مرتفعتر است و به عینه شبیه دوشان تپه است. ارتفاع و طول این قلعه و طول کوه کمتر از قلعه بمپور است.
اکنون این قلعه خراب و چاهش را که آب داشته است، پر کردهاند که جای بسی تاسف است.
به گواه شاهزاده قاجار، در سال ۱۲۵۷ هجری قمری و زمانی که سعیدخان ضابط رودبار بود، قلعه به دستور «حبیب الله خان» امیر توپخانه تخریب شد.
علت این حمله، همکاری سعید خان با حاکم کرمان عنوان میشود؛ چراکه ظاهرا حاکم کرمان علیه محمدشاه قاجار شورش کرده و سعیدخان، وی را در قلعه خود پناه داده بود.
این قلعه بر اساس اسناد تاریخی، به دست سعیدخان، در زمان قاجار ساخته شد و علت ساخت آن محافظت از شهر در برابر تجاوز راهزنان بود.
شاهزاده فرمانفرما در سفرنامه خود از این شهر و قلعه یاد کرده است. او این قلعه را بسیار مستحکم توصیف کرده و عنوان کرده که قلعه در سال ۱۲۵۷ در جریان درگیریهای این منطقه تخریب شده است.
نظر شما