سلام نو _ سرویس گردشگری: بَرْدْسیر از شهرهای استان کرمان و مرکز شهرستان بردسیر است. این شهر در فاصله ۶۵ کیلومتری کرمان واقع شده است.
در بردسیر برج های دیگری نیز وجود دارد.
برج ماهونک در دهستان کوه پنج که بنای آنرا به آذرماهان نسبت می دهند (حاکم کرمان در زمان انوشیروان و بانی ماهان کرمان)، برج قدیمی بهرامجرد (قاجار)، برج محله سَلوُرد (قاجار)، برج های قریت العرب، کمال آباد و یوسف علی از آن جمله هستند.
برج نگار از زیباترین برج های برجای مانده از دوره سلجوقیان و از جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر نگار در استان کرمان است.
این برج آجر چینی زیبایی دارد و کتیبه ای به خط کوفی از کاشی فیروزهای بر روی آن نصب شده است.
برج نگار در واقع مناره ای از یک مسجد است که از دوره سلجوقیان برجای مانده است. اصل مسجد به طور کامل از بین رفته و فقط همین برج باقی مانده است.
برج نگار دارای یک پلکان مدور برای بالا رفتن از مناره نیز می باشد که بر زیبایی آن افزوده است. این برج از گذشته تاکنون تغییرات و دگرگونی های بسیاری داشته است.
آشنایی با برج تاریخی نگار
برج تاریخی نگار در روستای نگار از توابع شهرستان بردسیر و ۲۵ کیلومتری جاده اصلی قرار گرفته است.
برج نگار بردسیر از آثار به جا مانده دوره سلجوقی است و قریب ۹۰۰ سال قدمت دارد.
نمای آجری برج نگار بردسیر با کتیبه ای به خط کوفی و با کاشی های فیروزه ای زینت یافته و شعار اشهد ان لا اله الا الله و اشهد ان محمداً رسول الله بر آن نقش بسته است.
در میان برج پلکان مدوری قرار دارد که به گونه ای ماهرانه بنا شده است.
برج تاریخی نگار ارتفاعی قریب ۲۰ متر دارد و روزگاری به مسجد جامعی که اکنون خرابه هایش برجاست تعلق داشته است.
زمان ساخت مسجد و مناره ان بر اساس کتیبه ای که سرپرسی سایکس سالها پیش مشاهده نموده به قرن هفتم هجری (۶۱۵) باز می گردد.
سوره قدر با خط کوفی بسیار زیبا و منحصر بفرد بر قسمت بالای مناره نوشته شده است.
با وجود زلزله های متعدد یکی از عوامل ایستایی مناره ریشه دار بودن آن تا چندین متر در زمین است. همانطور که قید شد این برج به خط کوفی مزین شده است.
این خط یکی از چندین خط اسلامی است که منسوب به کوفه است و گفته شده که از این شهر برخاسته است. خط کوفی در اوایل دوره اسلامی بیشتر کاربرد داشت و بعد از آن به کارگیری خطوط دیگر کاربرد آن کم شد.
نگار نام شهری دورافتاده در شهرستان بردسیر کرمان است که چندان شهرت ندارد، اما مردمانی مهمان نواز داشته و دارای اهمیت تاریخی است.
شهر نگار دو بخش جدید و قدیم دارد. در قسمت قدیمی شهر نگار چندین اثر تاریخی از دوره سلجوقی برجای مانده که از اهمیت بسیاری برخوردار است که برج نگار از معروفترین آنهاست.
برج نگار در شهر نگار واقع در بردسیر استان کرمان قرار دارد. این برج در ۳۰ کیلومتری شهر بردسیر در جنوب کرمان و در مسیر کرمان-بافت قرار گرفته است.
برج نگار در خیابان هدایتی این شهر قرار دارد.
برج نگار از دیدنی های استان کرمان در شهر نگار، واقع در شهرستان بردسیر است. نگار در ۳۰ کیلومتری بردسیر، در جنوب کرمان و در مسیر کرمان-بافت قرار دارد.
این شهر کمتر شناختهشده دارای اهمیت تاریخی است و چندین اثر تاریخی از دوره سلجوقی در بخش قدیمی آن جای گرفتهاند.
- آدرس: استان کرمان، شهرستان بردسیر، نگار، خیابان هدایتی
ویژگیهای جالب برج نگار
برج در لغت بهمعنای بنایی بلند و باریک و استوانهای یا چند پهلو است که کاربردهای گوناگونی دارد.
برجهای ایران بهصورت حصاری استوانهای و مستقل در نزدیکی دیوار شهرها یا قلاع قرار داشتند و گاه نیز متصل به استحکامات قلعه ساخته میشدند.
علاوه بر قلاع، در دو سوی در ورودی کاروانسراها نیز برای دیدهبانی و مراقبت برجهایی ساخته میشد. برخی بناهای بلند و مرتفع ایران نیز که سابقه تاریخی دارند، برج نامیده میشوند و کارکرد آنها متفاوت بوده است.
رای مثال بسیاری بناهای مناره مانند و برخی از بناهای آرامگاهی برج نامیده میشوند.
برج نگار در واقع منارهای از مسجد بوده است. این مسجد که به دوره سلجوقی تعلق داشت، امروزه تماما از میان رفته است و بهجای آن بناهای جدیدی ساختهاند.
برج نگار با آجرچینی و کاشیکاری تزیین شده است
خاندان سلجوقی از آسیای مرکزی وارد ایران شدند، اما بهعلت تحولات نژادی به ترکمان شهرت یافتند.
سلجوقیان با آمدن به ایران، فرهنگ ایرانی را پذیرفتند و با بهکارگیری دیوانسالاران ایرانی، خدمات بسیاری به فرهنگ و معماری ایران کردند.
در تاریخ ۱ اردیبهشت ۱۳۷۷، برج نگار با عنوان مناره مسجد جامع نگار و شماره ثبتی ۲۰۰۴، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
برج نگار با طراحی خاصی آجرچینی شده است. روی برج، کتیبهای با خط کوفی کار کردهاند که جنس آن از کاشی فیروزهای است.
خط کوفی یکی از چندین خط اسلامی محسوب میشود که منسوب به کوفه است. این خط در اوایل دوره اسلامی بیشتر کاربرد داشت و بعد از آن بهکارگیری خطوط دیگر مانند نسخ، کاربرد آن کم شد.
برج نگار دارای پلکانی مدور برای بالا رفتن از مناره است که به زیباتر شدن برج و معماری آن کمک بسیاری میکند. این برج از گذشته تاکنون تغییرات و دگرگونیهای بسیاری را تجربه کرده است.
نظر شما