سلام نو _ سرویس گردشگری: مساجد یکی از جاذبه های تاریخی مذهبی به شمار می آیند که برخی از آنها از زمان های بسیار قدیم در ایران وجود دارند.
از زمانی که اسلام وارد ایران شد، ساخت مساجد آغاز شد و امروزه برخی از آنها هنوز هم وجود دارند.
مسجد در طول زمان نه تنها جایگاه اصلی اجتماع مؤمنان برای برگزاری مراسم عبادی، بلکه کانون معارف و احکام اسلامی، مرکز جهاد تبلیغاتی و ارشادی، قرارگاه سیاسی و ادارۀ دولت نیز بوده است.
ولی بعد از گذشت زمانی به مرور، بعضی عملکردها از مسجد جدا شده و دارای مکانی خاص خود شدند، مانند مدارس ولی در هیچ دوره تاریخی، مسجد تنها یک عبادتگاه نبوده است.
شروع معماری اسلامی با ساخت مسجد آغاز شده است و این مساجد امروزه به عنوان جاذبه گردشگری به شمار می روند و در سراسر ایران می توان نمونه هایی از آنها را یافت.
یکی از این مساجد که از زمان های بسیار دور در سرزمین ایران بر جای مانده است، مسجد میغان به شمار می رود.
این مسجد در استان خراسان جنوبی و شهرستان نهبندان قرار دارد و یکی از مهمترین جاذبه های این منطقه به شمار می رود.
مسجد جامع میغان مربوط به دوره صفوی تا دوره قاجار است و در شهرستان نهبندان، روستای میغان واقع شده است.
این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آشنایی با مسجد جامع میغان
مسجد جامع میغان که در شصت کیلومتری شمال غرب نهبندان در روستائی به همین نام قرار دارد دارای اجزای معماری از قبیل صحن، شبستان گنبد دار، شبستان ستوندار، گنبد خانه بوده و اثر ممتاز روستائی به شمار می رود.
یک ورودی در صحن مسجد قرار دارد که به داخل شبستان گنبد دار مرتبط است و محوطه ای مستطیل شکل را شامل می شود که سقف آن گنبدی است و تعداد ۳ گنبد در این فضا جای گرفته اند که زیر این گنبد ها تزئینات رسمی بندی زیبائی مشاهده می شود.
از زیباترین قسمت های این مسجد که دارای فرم معماری خاصی است شبستان ستوندار آن است که این بخش محوطه ای است که ستون های چهار ضلعی پایه سقف آن را تشکیل داده است.
مسجد میغان به طور کلی در یک مساحت محدود و کوچک ساخته شده و در صحن مسجد قناتی جاری است که از زیر یک قسمت شروع و به طرف دیگر بنا می رود که در آن قسمت نیز این آب ها توسط آبگیری در پشت مسجد جمع شده و به مصارف مختلف به خصوص کشاورزی می رسد.
این مسجد تاریخی با این همه ویژگی این روزها در معرض تخریب و نابودی قرار دارد.
یکی از جاهای دیدنی نهبندان مسجد میغان به طور کلی در یک مساحت محدود و کوچک ساخته شده است و اجزا معماری آن عبارت است از: صحن، شبستان گنبددار و شبستان ستوندار و گنبدخانه.
در صحن مسجد قناتی جاری است که از زیر این قسمت عبور کرده و به طرف دیگر بنا میرود که در آن قسمت نیز این آبها توسط آبگیری در پشت مسجد جمع شده و به مصارف مختلف به خصوص کشاورزی میرسد.
معماری مسجد جامع میغان
این مسجد بنا بر اینکه در روستایی کوچک بنا شده بود، مساحتی کمی دارد و جزء مساجد کوچک به حساب می آید.
این مسجد از بخش های گوناگونی همچون صحن، شبستان گنبددار و شبستان ستوندار و گنبد خانه تشکیل شده است.
یک ورودی در صحن مسجد قرار دارد که به داخل شبستان گنبددار راه دارد و شامل محوطهای مستطیل شکل میشود که سقف آن گنبدی است و تعداد سه گنبد در این فضا قرار دارند که زیر این گنبد ها تزئینات رسمی بندی زیبائی اجرا شده است.
در شبستان ستوندار، ستونهای چهار ضلعی پایه سقف آن را تشکیل داده است. نکته جالبی که در مورد معماری این بنا وجود دارد، قناتی است که در صحن مسجد واقع شده است که از زیر این قسمت عبور می کند و به طرف دیگر بنا میرود.
و در آن قسمت نیز این آبها توسط آبگیری در پشت مسجد جمع می شوند و به مصارف مختلف به ویژه کشاورزی میرسند.
دیدن این مسجد شرایط خاصی ندارد و می توانید بدون هزینه ای به این دیدن آن بروید. زمانی حدود یک ساعت برای این بازدید کافی به نظر می رسد، در ضمن بهتر است فصل های خنک سال به این روستا سفر کنید.
استان خراسان جنوبی که یکی از استان های شرقی ایران به شمار می رود از تاریخی بالا برخوردار و حوادث تاریخی زیادی را تجربه کرده است.
این استان دومین استان بیابانی ایران به شمار می رود و دارای آب و هوایی گرم و خشک است.
این استان، شهرستان های متعددی را در خود جای داده است که یکی از آنها شهرستان نهبندان به شمار می رود که شهرستانی مرزی محسوب می شود.
این شهرستان به نوبه خود تاریخی غنی دارد که همین موضوع باعث شده است که در آن جاذبه های قدیمی زیادی یافت شود.
یکی از این جاذبه ها مسجد میغان نام دارد که در روستایی به همین نام واقع شده است.
این مسجد، از جمله مساجدی محسوب می شود که از دوران صفوی در این منطقه بر جای مانده است و در دوران قاجار نیز تغییراتی در آن انجام و مرمت شده است.
نظر شما