سلام نو _ سرویس گردشگری: یکی از جالبترین جاهای دیدنی اشکذر که در سفر خود به این شهر نباید بازدید از آن را فراموش کنید، موزه مردمشناسی است.
موزه مردمشناسی اشکذر در حمام قاجاری و زیرزمینی این شهر با نام حمام باغستانی برپا شده است.
این موزه شامل سه قسمت خورجینبافی، کشاورزی و زندگی مردم میشود و قطعاتی همچون ابزار و ادوات کشاورزی، خورجینبافی، نخریسی، گیوهچینی، حلاجی و اندازهگیری و همچنین چندین مولاژ مربوط به مشاغل سنتی مانند چرخریسی، حجامت و دلاکی مجموعه موزه را تشکیل میدهند.
همه روزه از ساعت ۹ تا ۲۱ میتوانید از موزه مردمشناسی اشکذر بازدید کنید.
آشنایی با موزه مردم شناسی اشکذر
موزه مردم شناسی اشکذر در حمام قاجاری و زیرزمینی این شهر با نام حمام باغستانی برپا شده است. محله باغستان از اصلی ترین محله های این شهر می باشد که در مرکز اشکذر قرار گرفته است.
این موزه شامل سه قسمت خورجین بافی، کشاورزی و زندگی مردم است و قطعاتی همچون ابزار و ادوات کشاورزی، خورجین بافی، نخ ریسی، گیوه چینی، حلاجی و اندازه گیری و همچنین چندین مولاژ مربوط به مشاغل سنتی مانند چرخ ریسی، حجامت و دلاکی مجموعه موزه را تشکیل می دهند.
این موزه با هدف معرفی و همچنین شناخت آداب و رسوم و اعتقادات مردم منطقه راه اندازی شده است.
حمام باغستانی اشکذر مانند اکثر حمام های قدیمی به صورت زیرزمینی طراحی و اجراشده که با مساحتی حدود ۴۵۰ مترمربع و سقف های گنبدی شکل ساخته شده و دارای دو حمام کوچک و بزرگ می باشد.
حمام بزرگ (اصلی) معمولا دو روز در هفته مختص مردان بوده و اگر سایر روزهای هفته احتیاج به حمام داشتند از حمام کوچک استفاده می کردند، این برنامه برای زنان برعکس بوده است.
مرحوم میزاعلی اکبر دهدوار، مرحوم عباس باقر، حسین رحمانیان، آقا حسین میردهقان ازجمله کسانی بوده اند که در این حمام کار می کردند.
حکایت های حمام، صبح زود حمام رفتن تازه دامادها، نوجوانان تازه به تکلیف رسیده وپیرمردها اسباب شوخی و خنده مردمان قدیم اشکذر بوده است.
حمام باغستان با قدمت اواخر قاجار در محلهی باغستان اشکذر واقع شده است. بنا همچون دیگر حمامهای تاریخی زیر زمین و در فضایی به مساحت ۲۸۰متر مربع ساخته شده است.
سه ضلع بنا در ارتباط مستقیم با معبر میباشد و تنها از ضلع شرقی با خانهای دیگر پیوستگی کالبدی دارد. ضلع شمال بنا به خیابان اصلی، ضلع غربی به کوچه فرعی مرتبط است.
کل بنا از دو قسمت کاملا مجزا با دو ورودی متفاوت تشکیل شده است. یکی حمام بزرگ که خود از چند قسمت عمده هشتی، بینه، میاندر و سربینه و خزینه تشکیل شده است.
از معبر ابتدا به فضای هشتی به وسیلهی پلکانی کوچک به فضای بینه دسترسی حاصل میشود. این فضا دارای پوشش کلمبو است و پلان آن هشت ضلعی میباشد.
از این فضا به فضای میاندر ارتباط وجود دارد و از این فضا به فضای سربینه. که خود به دو فضای خزینه و نظافتخانه مرتبط دارد.
حمام دیگر که با این حمام یک مجموعه را تشکیل داده اند،در همسایگی این بنا و با ورودی در کوچه کوچکی که به معبر ابتدایی ـ که ورودی حمام اول به آن باز میشود ـ متصل است تعریف میشود.
این حمام که به حمام کوچک معروف بوده دارای فضای بینه و سربینه و یک هشتی بسیار کوچک میباشد.
درباره شهر اشکذر یزد
شهرستان زیبای اشکذر، یکی از شهرهای قدیمی استان یزد است که در فاصلهای حدود ۲۰ کیلومتری این استان زیبا و کویری کشور قرار گرفته است.
این شهر یکی از شهرهای تاریخی یزد و با قدمتی حدود ۵۰۰۰ سال است که آثار باستانی و دیدنیهای تاریخی بسیاری را در خود جای داده است.
باستانشناسان پیشینهی اشکذر را تا سالهایی نه چندان دور حدود ۲۰ قرن عنوان کرده بودند.
اما پس از کشف آثاری کهن و خشتهایی بسیار قدیمی کارشناسان اظهارات جدیدی را در مورد قدمت واقعی اشکذر عنوان کرده و معتقدند که این شهرستان دارای پیشینهای بین ۴ تا ۵ هزار سال است.
امروزه این شهرستان هم به دلیل حضور آثار باستانی متعددی که در خود جای داده است و هم به دلیل نزدیکی قابل توجهی که به یزد دارد، یکی از مقاصد اصلی گردشگری در این استان محسوب میشود.
شهرستان اشکذر با آب و هوایی خشک و نسبتا گرم در ۸ کیلومتری جاده یزد اردکان واقع شده است.
بنای اولیه شهر اشکذر به دست« اشکین زال یا اشک بی زال » از ملوک الطوایف اشکانی بنیان شده و « ذر مخفف آذر » اسم همسر زال بوده که از ترکیب این دو کلمه، اسم اشکذر شکل گرفته است. سکونت نشینی در این شهر نیز به زمان اشکانیان باز می گردد.
شهرستان اشکذر با قدمتی ۲۰۰۰ ساله، جاذبه های گردشگری و تاریخی زیادی از جمله مساجد، قلعه ها، موزه مردم شناسی، آب انبار، آسیاب آبی، امامزاده دارد.
در این منطقه؛ وجود طوفان های شن و ماسه ای باعث شکل گیری تپه های هلالی( از پدیده های فرسایش بادی) در تمام سطح منطقه شده است به همین علت، خانه ها و اماکن اصلی ده به صورت متمرکز در بین مزارع و باغات محاصره شده اند.
نظر شما