سلام نو _ سرویس گردشگری: قلعه های تاریخی یکی از جاذبه های گردشگری هر منطقه ای به شمار می آیند.
این سازه ها در گذشته کاربری های مختلفی داشتند ولی عمده استفاده ای که از آنها می شد برای موارد نظامی و امنیتی بود.
بر اساس موقعیتی که قلعه ها در آن قرار دارد، کاربری آنها نیز تغییر می کرد. بعضی از آنها را در بین جاده ها و مسیر های کاروان رو ساخته می شد که جهت بالا بردن امنیت مسیر ها بودند.
برخی دیگر خود به عنوان شهر یا روستا مورد استفاده بودند بدین صورت خانه های مردم در داخل آن قرار داشت. یکی از قلعه های تاریخی باقی مانده از گذشته در شهرستان بهاباد استان یزد قرار دارد و با عنوان قلعه تاریخی جنت آباد مشهور است.
این قلعه در نزدیکی روستای احمد آباد، از توابع بخش مرکزی شهرستان بهاباد واقع شده است و احتمال می دهند که این بنا از دوران زندیه در این منطقه دیده می شود.
نکته جالب در مورد این بنا این است که با وجود گذشت سال های زیاد از ساخت آن همچنان بخش های زیادی از آن سالم مانده اند.
این قلعه را بعد از قلعه بهاباد بزرگترین قلعه این منطقه می دانند.
آشنایی با قلعه جنت آباد بهاباد یزد
این قلعه در حوالی روستای احمد آباد، مرکز دهستان جلگه، در ۱۲ کیلومتری بهاباد واقع شده است و هنوز حصار و چهار برج دیده بانی و نگهبانی این قلعه سالم مانده است.
وجود صفه، اطاق ها و راه روهایی به سبک معماری دوره زندیه در این قلعه کاملا مشهود است.
قلعه جنت آباد از بناهای متعلق به دوران زندیه می باشد که در بخش مرکزی بهاباد و در نزدیکی دهستان احمد آباد واقع شده است.
این اثر تاریخی با گذشت صدها سال هنوز حصار و چهار برج دیده بانی و نگهبانی در آن پا برجا مانده و محل مناسبی برای بازدید علاقمندان آثار تاریخی است.
در قلعه جنت آباد نمازخانه هایی با صفه زیبا و اتاق ها و راهروهایی به سبک معماری زندیه بنا شده اند که همچنان برای علاقمندان به تاریخ چشم نوازند.
بنای تمام خشتی قلعه جنت آباد به شکل مربع بوده و طول هر ضلع آن ۵۰۰ متر است.
این قلعه پلانی مربع شکل با ابعادی برابر با ۵۰۰ متر دارد و در ساخت آن از مصالحی مثل خشت و گل استفاده کرده اند.
این قلعه دارای کوچه های مختلفی است که در هر کوچه خانه هایی از خشت و گل وجود دارد که هر یک از آنها متعلق به طبقه ای خاص بوده است.
قلعه در بخش های متفاوتی تقسیم بندی می شود که شامل محله هایی می شود خانه اربابان، خوانین، کشاورزان، دامداران و سایر افراد می شود، این موضوع را می توان یکی از مهمترین ویژگی های آن دانست.
این قلعه مانند همه قلعه های دیگر دارای برج و بارو در جهات مختلف بوده است که امروزه تعداد زیادی از آنها سالم و دو برج آن دارای سنگ انداز و دو برج دیگر فقط دارای روزنه برای تیراندازی هستند.
از این برج و باروها برای نگهبانی و دیده بانی استفاده می کردند.
یکی از قسمت های جذاب و جالب این قلعه نمازخانه های متعدد با صفه هایی محسوب می شود که در بخش های مختلف قلعه وجود داشته است و هنوز می توان آن ها را مشاهد کرد.
حصار آن، که یکی از قسمت های مهم برای هر قلعه است، را نیز می توانید ببنید که بیشتر قسمت های آن سالم است. از بخش های دیگر قلعه می توان به حمام، مسجد، محل نگهداری دام و بخش های حکومتی اشاره کرد.
درباره بهاباد استان یزد
بهاباد دارای آب و هوای نیمه خشک و متوسط بارندگی ۱۵۳٫۹ میلیمتر در سال میباشد.
در سمت غرب و جنوب دارای مناطق ییلاقی و خوش آب و هوایی است که در فصول بهار و تابستان تفریحگاه و استراحتگاه بسیاری از مردم مناطق دور و نزدیک میباشد. ارتفاع آن از سطح دریا در مرکز ۱۴۰۱ متر است.
این رقم در شمال دشت بهاباد کاهش مییابد و در جنوب در قله بن لخت به حدود ۳۰۰۲ متر میرسد. حداکثر درجه ثبت شده در منطقه ۴۵ درجه و حداقل تا ۲۰ درجه زیر صفر رسیدهاست.
تنها رودخانه دائمی بهاباد رودخانه شور در منطقه جلگه، در شمال شهرستان جریان دارد. سرزمینهای اطراف این رودخانه از نظر ژئو مور فولوژی پدیدهای کمنظیر برای مطالعه و بررسی دانشگاهیان و پژوهشگران رشتههای جغرافیا و زمینشناسی میباشد.
بیشتر مردم آن به کشاورزی و دامپروری مشغول بوده و دین مردم، اسلام (شیعه) میباشد.
گویش محلی مردم این منطقه بیشتر به گویش مردم استان کرمان نزدیک میباشد.
به عنوان مثال به آخر کلمات خود حرف «او» اضافه میکنند مانند اینو به جای این و کوچکو به جای کوچک.از غذای محلی این شهر میتوان نون کوتو را نام برد.
از محصولات کشاورزی این منطقه میتوان به گندم، جو، زیره، پسته، انگور، انار و اخیراً زعفران با کیفیت نسبتاً بالا نام برد.
شهر بهاباد قدمتی دیرینه دارد و در تاریخ نقل شدهاست که در زمان مغولها این شهر به کلی نابود شده و دوباره بازسازی شدهاست.
این شهر یکی از شهرهای کویری ایران است که در حاشیه دشت لوت واقع شده ولی با این حال شهری سرسبز است.
در قدیم انگور بهاباد بسیار معروف بودهاست ولی اکنون بیشتر باغات این منطقه مربوط به پسته است.آثار باستانی بموکانه واقع در این شهر موید قدمت سکونت بشر در این منطقه میباشد.
نظر شما