سلام نو _ سرویس گردشگری: شهرستان بهاباد با وسعت 8235 کیلومتر مربع، در فاصلهی 200 کیلومتری شهر یزد و 85 کیلومتری شهر بافق قرار دارد.
این شهرستان دارای دو بخش «مرکزی» و «آسفیج» و مناطق حاصلخیز جلگه و ییلاقی بنستان و تعداد 249 روستا و آبادی و مزرعه است.
مجموعه حاج مهدی شامل مسجد جامع، آب انبار، حمام و حسینیه از آثار باستانی بهاباد می باشد.نام قدیم این شهر تالی بوده است و دارای آبهای زیرزمینی فراوان میباشد.
جاذبههای طبیعی و بهتر بهاباد
رودخانه شور
رودخانه شور بهاباد در شمال شهرستان بهاباد یزد واقع شده و علت شکل گیری آن، قرارگیری بر روی یک گسل فعال در این منطقه می باشد.
رودخانه زیبای شور در شهرستان بهاباد با طول ۱۱ کیلومتر از جنوب کوه های آسفیچ و بنستان به شمال دشت کویر امتداد دارد و عرض آن در قسمت های مختلف به علت تغییرات دیواره ای متفاوت میباشد، آبدهی متوسط آن نیز ۸۵ لیتر در ثانیه است.
رودخانه شور، تنها رودخانه دائمی بهاباد در تمام طول سال آب دارد و در مسیر عبور خود به سمت کویر، طبیعتی جالب و دیدنی خلق کرده است.
پوشش گیاهی( نبکا ) و سرزمین های اطراف رودخانه شور بهاباد نیز از نظر زمین شناسی و جغرافیایی بسیار حائز اهمیت میباشد، به گونه ای که کویرنوردی در اطراف رودخانه شور بسیار شورانگیز و خاطره ساز است.
کوه سنگاب بهاباد
کوه سنگاب از جاذبه های دیدنی شهرستان بهاباد است که هر روزه گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند.
حوادث طبیعی از جمله بارش های تگرگ و طوفان موجب تشکیل نقش و نگارهای زیبایی در این کوه شده است بطوریکه، این نقش و نگارها که شبیه دست ساخته های بشر است که باعث شگفتی گردشگران می شود.
کوه سنگاب، در شرق بهاباد و در منطقه کویری و در کنار جاذبه های فراوانی همچون تپه های ماسه بادی ؛ دق , دریاچه نمک و دشتهای زیبای این شهرستان قرار گرفته است.
دریاچه نمک بهاباد
دریاچه نمک در کویر شرق بهاباد از دیدنی های این شهرستان است که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
این دریاچه زیبا در فاصله ۸۵کیلومتری بهاباد و در دل کویر واقع شده و نداشتن راه ماشین رو و دور بودن از مرکز شهرستان موجب شده تا کمتر کسی از وجود آن اطلاع داشته باشد واین پتانسیل زیبا همچنان از نظرها دور بماند.
کویر بهاباد
کویر بهاباد در ۲۰۰ کیلومتری شرق یزد واقع شده که از شمال به کویر ساغند، از جنوب به استان کرمان، از غرب به شهر بافق و از شرق به کویر لوت و منطقه حفاظتی بکر نایبندان محدود می شود.
در حوضه آبریز دشت کویر، رودخانه شور (مهم ترین رود منطقه) جریان دارد که از کوه های آسفیچ و بنستان سرچشمه گرفته و به دشت کویر می ریزد.
منطقه کویری بهاباد از نظر آب و هوایی در ناحیه گرم و خشک قرار گرفته و به خاطر وجود شن های روان، تپه های شنی، لخت بودن دشت ها و کوهستان ها؛ باد به صورت طوفان های سهمگین شنی با سرعت ۹۰ کیلومتر در ساعت می وزد.
در این منطقه میزان بارندگی بسیار کم و متوسط سالیانه آن بین۱۰۰ تا ۳۵۰ میلیمتر می باشد که با توجه به ارتفاعات، متغیر است.
نوسانات درجه حرارت منطقه کویری بهاباد بسیار متغیر می باشد به گونه ای که گاهی از ۴۵ درجه سانتی گراد بالای صفر به ۲۰ درجه سانتی گراد زیر صفر تغییر پیدا می کند.
جاذبههای تاریخی و گردشگری بهاباد
قلعه جنت آباد
قلعه جنت آباد از بناهای متعلق به دوران زندیه می باشد که در بخش مرکزی بهاباد و در نزدیکی دهستان احمد آباد واقع شده است.
این اثر تاریخی با گذشت صدها سال هنوز حصار و چهار برج دیده بانی و نگهبانی در آن پا برجا مانده و محل مناسبی برای بازدید علاقمندان آثار تاریخی است.
در قلعه جنت آباد نمازخانه هایی با صفه زیبا و اتاق ها و راهروهایی به سبک معماری زندیه بنا شده اند که همچنان برای علاقمندان به تاریخ چشم نوازند.
بنای تمام خشتی قلعه جنت آباد به شکل مربع بوده و طول هر ضلع آن ۵۰۰ متر است.
حمام حاجی آباد بهاباد
حمام حاجی آباد بهاباد که قدمت آن به دوران قاجار می رسد در شهرستان بافق، بخش بهاباد، روستای حاجی آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۶۶۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.عمده مصالح به کار رفته در این حمام قدیمی آجر و ساروج است که با آجرهای فرشی نماسازی شده است.
لازم به ذکر است بعد از ورودی حمام هشتی وجود دارد که به وسیله یک راهرو باریک و کوتاه به صحن اصلی حمام متصل میشود.
خانه سنگی بهاباد ( منزل آل طاها بهاباد )
خانه سنگی بهاباد ، خانه ای قدیمی و بی نظیر است که تماما از سنگ، همان مصالح بومی آن منطقه بنا شده است.
این بنا که به خانه آل طاها نیز معروف است جهت نگهداری ساختمان در سرمای زمستان و گرمای تابستان به صورت تمام سنگی ساخته شده است.
براساس تحقیقات محلی، قدمت خانه سنگی بهاباد را ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال تخمین می زنند. از نکات قابل تأمل، نمای صاف و یکدست این بنا می باشد که به وسیله سنگ های صاف نما سازی شده است.
جالب است بدانید که این خانه دارای سقف های کاذب است که در قسمت بالای درهای این بنا مشاهده می شود.
طریقه اجرای این سقف به این صورت بوده که از نخ هایی در زیر این سقف به عنوان نگه دارنده استفاده می شده و سپس سنگ های صاف و کوچکی را به وسیله گچ که در همان منطقه تهیه می شده به این نخ ها متصل و محکم می شده است.
نظرات