سلام نو _ سرویس گردشگری: زهک یکی از شهرستان های استان سیستان و بلوچستان است که تاریخی بسیاری قدیمی دارد.
این شهرستان دارای قسمت هایی است که تاریخی چندین هزار ساله را با خود به همراه دارند و می توانند یکی از مراکز گردشگری تاریخی در استان باشند.
روستاهایی در ایران وجود دارد، که قبل از به وجود آمدن بسیاری از شهر ها وجود داشتند و تاریخی غنی را با خود یدک می کشند.
وجود روستاهایی این چنینی سبب ایجاد نوعی گردشگری با نام گردشگری روستایی شده است و روستاهای بسیاری مقصد این نوع گردشگری قرار گرفتند.
امروزه که روستاییان با بیکاری دست و پنجه نرم می کنند گردشگری روستایی می تواند منبع در آمد مناسبی برای اهالی باشد. علاوه بر این با گسترش شهرها و دوری مردم از طبیعت، نیاز به گشت و گذار در هوای آزاد و سالم بیش از پیش احساس می شود.
زیباترین روستای زهک؛ روستای قلعه نو
روستای قلعه نو که قدمتی دیرینه دارد بر روی تپهای بنا شده است. قرار گرفتن روستا روی تپه سبب شده نام روستا به قلعه مشهور شود.
برخی روستا را متعلق به ۱۲۰۰ سال پیش می دانند. ساکنان این روستا مدت ها پیش ساکن روستایی در نزدیکی آن بوده اند که امروزه با نام قلعه کهنه از آن یاد می شود.
صد در صد معماری منازل قلعه نو قدیمی و از خشت و گل ساخته شده و با همان سبک ویژگی خود را حفظ کرده است.
معماری در سیستان برگرفته از شرایط اقلیمی این منطقه است بطوری که بیشتر منازل آن از مصالح سنتی شامل آب، گل و خشت ساخته شده و امروزه نیز تنها در ساخت منازل ۴۰ درصد از روستاهای سیستان این سبک معماری استفاده می شود.
در حالیکه روستاییان قلعه نو در ساخت منازل خود صد درصد این سبک معماری حفظ کرده اند.
چرا که مردم روستا با مهاجرت از روستای قلعه کهنه به روستای قلعه نو، همان معماری را نیز با خود به سکونتگاه جدید آوردند و از مصالحی سنتی نظیر خشت و گل استفاده کردند.
چرا که خشت و گل سرما و گرما را در خود حفظ می کند و با توجه به گرم بودن هوای روستای قلعه نو، استفاده از این نوع مصالح مانع از خروج هوای سرد از درون خانه به بیرون می شود.
روستای قلعه نو از یک سو در مجاورت کویر قرار دارد و از سوی دیگر همسایگی با یکی از بزرگترین مخازن آبی و یکی از همان چاه نیمه ها را تجربه می کند.
در روستا تختگاهی وجود دارد که با آجر پوشیده شده است و وقتی بر روی آن می نشینی از یکی سو دشت سیستان دلبری می کند و از سوی دیگر چاه نیمه چهارم.
اما این همسایگی نتوانسته است روستا را از خشکسالی نجات دهد و کشاورزی و دامداری در روستای قلعه نو مدت هاست که از رونق افتاده است.
بافت و معماری روستای قلعه نو
از شهر سوخته گرفته تا کوه خواجه، جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان نشاندهنده قدمت بالای این منطقه دوستداشتنی و ناشناخته هستند؛ منطقهای که بهدلایل گوناگونی از دید گردشگران تا اندازه زیادی پنهان مانده و به جایگاه اصلی خود در صنعت گردشگری نرسیده است.
همچنین عارضههای طبیعی همچون کوههای مریخی در سواحل جنوبی هر گردشگری را مجذوب خود میکند. فرهنگ بومی مردم نیز از دیگر جذابیتهای استان است که یکی از بهترین راههای کشف آن، روستاگردی است.
روستای قلعه نو با آثار تاریخی و معماری منحصربهفرد منطقه شهرت دارد و میتواند برای هر گردشگری با سلیقه متفاوت، جذاب باشد.
سفر به این روستا، فرصتی عالی برای آشنایی با فرهنگ مردم بومی، تماشای آثار تاریخی و شناخت معماری منطقه، تجربه غذاهای بومی و خرید سوغاتیهای محلی است.
قلعه نو تنها روستایی در سیستان و بلوچستان محسوب میشود که صددرصد معماری منازل آن قدیمی است. در ساخت بناهای روستا از خشت و گل استفاده کردهاند و همچنان ویژگیهای قدیمی در آنها حفظ شدهاند.
معماری سیستان برگرفته از شرایط اقلیمی منطقه است؛ بهطوری که اغلب بناها با استفاده از مصالح سنتی نظیر آب، گل و خشت ساخته شدهاند. امروزه تنها در ساخت منازل ۴۰ درصد از روستاهای سیستان این سبک معماری استفاده میشود.
این در حالی است که روستاییان قلعه نو در ساخت منازل خود صددرصد این سبک معماری را حفظ کردهاند.
از دیگر شگفتی های این روستا، معماری خانه های آن است که هنوز سبک قدیم خود را حفظ کرده اند. این خانه ها که همگی از خشت و گل ساخته شده اند دارای سقف های گنبدی هستند.
وجود دریاچه هامون و رودهای مختلف در این ناحیه در بعضی فصول سال موجب بالا آمدن زهآب میشود که در گذشته برای جلوگیری از ورود رطوبت در پی دیوار منازل از نوعی سیخ بوته به نام «کرته» استفاده میکردند که مانع نفوذ رطوبت میشد.
در سقف خانه ها دریچههایی به نام «کولک» یا بادگیر و در دیواره آن «سورک» دریچه ای شبیه حرف «E» انگلیسی ساخته اند که سبب ورود هوای سرد و کوران آن میشود، به گونه ای که باد از سقف وارد و از سورک خارج میشود.
نظر شما