محمد عبدهزاده، رئیس هیئت مدیره سندیکا صاحبان صنایع داروسازی، درباره چالشهای اقتصاد دارو در سال 1403 به «انتخاب» گفت:ما در حوزه دارو بزرگترین چالش اقتصادیمان چالش نقدینگی است. طلب شرکتهای دارویی از مراکز دولتی به شدت بالا رفته است و بودجههایی که برای طرح دارویار در سال 1402 و 1403 درنظر گرفته شده نیاز به ترمیم دارد و اصلاً کافی نیست. از این طرف بانک مرکزی هم برای چالشهای تحریمی و رشد ترازنامه بانکها، خط اعتباری شرکتها را افزایش نمیدهد. از یک طرف مطالبات را از دولت نمیتوانیم نقد کنیم، از طرفی دیگر وام نمیتوانیم بگیریم. وقتی در این شرایط قرار میگیریم برای دریافت ارز هم دچار مشکل میشویم. این مسأله اگر به فوریت تصمیمگیری نشود شرکتها دچار مشکل بیشتر میشود و کمبودهای دارویی بیشتر میشود.
وی در رابطه با تأثیر تورم بر وضعیت دارو بیان کرد: در حوزه کلان بزرگترین مشکل ما تحریم و تورم و ارز چند نرخی است. این سه موضوع در تمامی بنگاههای اقتصادی مشکل ایجاد کرده است. مشکل بعدی حقوق نیروی کار است که با افزایشها نیز چندان منجر به بهبود شرایط نمیشود. به نظر من دولت مهمترین کاری که باید انجام دهد کنترل تورم در سال آینده است. اگر موفق شوند حال بنگاهها بهتر میشود اما با تداوم تورم همه زیان میبینند.
عبدهزاده درباره کمبود دارو در سال آینده گفت: پیشبینی من این است که با توجه به کمبود نقدینگی در ماهها اخیر در سه ماه اول سال آینده کمبودهای دارویی ما بیشتر خواهد شد. ما نقدینگی نداشتیم که ارز بگیریم تا مواد اولیه تهیه کنیم، در نتیجه دارویی وجود ندارد. چالشهای اقتصاد دارو همواره وجود داشته است و بحث نقدینگی و واقعی ندیدن بودجه دارو جز آنها بودهاند. تأمین ارز به موقع توسط بانک مرکزی و قیمتگذاری هم برای ما ایجاد چالش کردهاند. اگر اصلاح قیمت دارو متناسب با تورم نباشد موجب کمبود دارو میشود.
نظر شما