به گزارش سلام نو آنطور که روزیاتو نوشته است دانشمندان در کشف جدیدی دریافتهاند که زنان بیشتر از مردان در معرض خطر اعتیاد به سیگار قرار دارند. این موضوع علیرغم آمار بیشتر مردان سیگاری در مقایسه با زنان، به اثبات رسیده است.
مطالعات نشان میدهد که هورمون استروژن، نقشی کلیدی در این تفاوت جنسیتی ایفا میکند. استروژن، مغز زنان را نسبت به اثرات نیکوتین موجود در سیگار حساستر کرده و احتمال وابستگی به آن را افزایش میدهد.
تحقیقات سالی پاوس، دانشجوی دکترای زیستشناسی مولکولی، به بررسی این موضوع پرداخته است. او در این مطالعه، پروتئینهایی به نام اولفاکتومدینها را کشف کرد که تحت تاثیر استروژن قرار میگیرند و بر پاسخ لذت مغز به نیکوتین اثر میگذارند.
هورمون استروژن، اولفاکتومدینها را فعال میکند و این پروتئینها، بخش مرتبط با اعتیاد و پاداش در مغز را تحریک میکنند. در نتیجه، میل به مصرف نیکوتین در زنان افزایش مییابد.
مصرف نیکوتین، سطح اولفاکتومدینها را کاهش میدهد و این اثر با کاهش سطح استروژن نیز مرتبط است. به همین دلیل، زنان در دورانهایی مانند یائسگی که سطح استروژن به طور طبیعی کاهش مییابد، بیشتر به سیگار کشیدن تمایل دارند.
مطالعات پاوس نشان میدهد که افزایش سطح استروژن، مانند دوران تخمکگذاری، منجر به افزایش اولفاکتومدینها در بدن میشود. این موضوع، میل به مصرف نیکوتین را در زنان افزایش میدهد.
محققان با بررسی پایگاههای داده ژنتیکی، ژنی را کشف کردند که اولفاکتومدینها را میسازد و تحت تاثیر استروژن نیز قرار میگیرد. این یافته، راه را برای ساخت داروهایی به منظور کمک به ترک سیگار در زنان هموار میکند.
به گفته پاوس، با هدف قرار دادن این پروتئینها و مسدود کردن اثرات آنها، میتوان به افراد در ترک سیگار کمک کرد. ساخت داروهایی که از تاثیر استروژن بر مصرف نیکوتین جلوگیری میکنند، میتواند ترک سیگار را برای زنان آسانتر کند.
این تحقیق، دریچهای نو به سوی درک تفاوتهای جنسیتی در اعتیاد به سیگار و ترک آن گشوده است. یافتههای این مطالعه، امید به یافتن راهکارهای جدید و موثرتر برای کمک به زنان در ترک سیگار را افزایش میدهد.
در کنار این تحقیقات، توجه به سایر عوامل موثر در اعتیاد به سیگار مانند عوامل اجتماعی، روانی و محیطی نیز ضروری است. با در نظر گرفتن تمام این عوامل، میتوان برنامههای جامع و موثری برای ترک سیگار در زنان طراحی و اجرا کرد.
دلیل این تفاوت جنسیتی چه بود؟
تحقیقات جدید دانشگاه کنتاکی پاسخی به این سوال میدهد:
- هورمون استروژن، مغز زنان را نسبت به اثرات نیکوتین موجود در سیگار حساستر میکند.
- استروژن، پروتئینهایی به نام اولفاکتومدینها را فعال میکند که بر پاسخ لذت مغز به نیکوتین تاثیرگذار هستند.
- فعال شدن اولفاکتومدینها، بخش مرتبط با اعتیاد و پاداش در مغز را تحریک و میل به مصرف نیکوتین را در زنان افزایش میدهد.
چرخه قاعدگی و تاثیر آن:
- میزان ترشح استروژن در طول چرخه قاعدگی تغییر میکند.
- در زمان تخمکگذاری، سطح استروژن افزایش یافته و به دنبال آن، میل به مصرف نیکوتین نیز در زنان بیشتر میشود.
نکاتی برای زنان سیگاری
- اگر به دنبال ترک سیگار هستید، با یک متخصص مشورت کنید.
- از داروهای ترک سیگار که میتوانند به کاهش میل به نیکوتین کمک کنند، استفاده کنید.
- از روشهای جایگزین نیکوتین مانند آدامس یا چسب نیکوتین استفاده کنید.
- از گروههای حمایتی ترک سیگار کمک بگیرید.
- با انگیزه بمانید و به یاد داشته باشید که ترک سیگار فواید زیادی برای سلامتی شما دارد.
نظر شما