به گزارش سلام نو در تقویم ایرانی سوم اردیبهشت ماه هر سال، روز بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار نامیده شده است. بسیاری از افراد به دوستان و آشنایان و اعضای خانواده خود که در رشته معماری تحصیل کرده اند و یا مشغول تحصیل هستند، روز معمار را تبریک می گویند.
روز معماری (Architecture) هر سال مصادف با سوم اردیبهشت و همزمان با بزرگداشت شیخ بهایی است.
مِعمار یا آرشیتِکت (Architect) ناظر، برنامهریز، طراح و هماهنگ کننده کلیه مراحل و نقشههای معماری و طراحی، نقشههای محاسبات سازهای و نقشههای تاسیساتی ساخت یک بنا است. منظور از معماری کردن، ارائه خدمات در رابطه با طراحی ساختمانها و فضای داخلی و اطراف ساختمانهایی است که انسانها در آن سکونت دارند یا از آنها استفاده میکنند. با توجه به اثر گذاری تصمیمات معمار بر امنیت مردم نیاز است که آموزشهای تخصصی تئوری و عملی را پشت سر بگذراند تا صلاحیت لازم را کسب نماید.
تاریخ روز معماری در ایران
روز معماری در ایران هر سال، مصادف با سالروز تولد شیخ بهایی است.
- تاریخ روز معمار در تقویم شمسی برابر با دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ است.
- تاریخ روز معمار در تقویم قمری برابر با ۱۳ شوال ۱۴۴۵ است.
- تاریخ روز معمار در تقویم میلادی برابر با ۲۲ آوریل ۲۰۲۴ است.
- تاریخ دقیق روز معمار در ایران ۳ اردیبهشت مصادف با سالروز تولد شیخ بهایی است.
- روز بزرگداشت «بهاءالدین محمد بن حسین عاملی» ملقب به «شیخ بهایی» در ایران روز معمار نامگذاری شده است.
- این روز را نباید با روز جهانی معماری اشتباه گرفت.
- شیخ بهائی به مهارت در ریاضی و معماری و مهندسی معروف است، چنانکه معماری مسجد امام اصفهان و مهندسی حصار نجف را به او نسبت می دهند.
- برای زنده ماندن یاد این شخصیت علمی والا، روز تولد شیخ بهایی به عنوان روز معماری در ایران تعیین شده است.
شیخ بهایی کیست؟
محمد بن عزالدین حسین بن عبدالصمد حارثی عاملی متخلص به بهایی و معروف به شیخ بهایی از عالمان عصر صفویه همهچیزدان، حکیم، علامه فقیه، عارف، منجم / ستارهشناس، ریاضیدان، شاعر، ادیب، مورخ و دانشمند نامدار سده ۱۰ و ۱۱ هجری است که، در حدود ۹۰ کتاب و رساله از او در سیاست، حدیث، ریاضی، اخلاق، نجوم، عرفان، فقه، مهندسی، هنر و فیزیک بر جای ماندهاست. شیخ بهایی در ۱۷ محرم سال ۹۵۳ ق در بعلبک (از شهرهای لبنان) به دنیا آمد. او زمانی که سیزده سال داشت، همراه با پدرش به ایران مهاجرت کرد. هرچند در برخی منابع، سن او را در زمان مهاجرت هفت سال اعلام کردهاند. شیخ بهایی در اصفهان از دنیا رفت؛ اما مزار او در شهر مشهد قرار دارد.
تاریخچه روز معماری در ایران
در سال ۱۳۸۳ انجمن مفاخر معماری ایران مراسمی را در روز ۳ اردیبهشت مصادف با سالروز تولد شیخ بهایی برپا کرد و پیشنهاد کرد تا این روز به نام روز معماری شناختهشود.
سال ۱۳۸۵ همزمان با درگذشت سید هادی میرمیران در روز ۲۹ فروردین که خود از پیشنهاد دهندگان تعیین روزی به نام روز معمار بود بنا شد تا در روز ۳ اردیبهشت مراسمی برای اعطای جایزه میرمیران برگزار شود.
نخستین دوره اعطای این جایزه از سال ۱۳۸۶ برگزار شد. سال ۲۰۰۹ از سوی یونسکو به نام سال بزرگداشت شیخ بهایی نامگذاری شد و از این سال (۱۳۸۸) روز ۳ اردیبهشت بهطور نیمه رسمی به عنوان روز معماری در ایران پذیرفتهشده ولی در تقویم رسمی ایران این روز با عنوان روز کارآفرینی درج شده است.
در حال حاضر در ایران دو روز معمار متداول بوده، هر ساله در این روز در کنار روز جهانی معماری، مراسم و همایشهایی در رابطه با معماری یا بزرگداشت معماران در مجامع فرهنگی و هنری و علمی ایران برگزار میشود.
تاریخ روز جهانی معمار
- روز جهانی معماری در سال ۱۴۰۳ مصادف با دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳، ۳ ربیع الثانی ۱۴۴۶ و نخستین دوشنبه ماه اکتبر برابر با ۷ اکتبر ۲۰۲۴ است.
روز معمار جهانی
اتحادیه بینالمللی معماران از سال ۲۰۰۵ با هدف «یادآوری به جهانیان برای مسئولیت جمعیشان برای آینده سکونت بشر» نخستین دوشنبه ماه اکتبر هر سال را به عنوان روز بینالمللی معماری نامگذاری کرد. این روز پیش از این به عنوان روز جهانی اسکان بشر از سال ۱۹۸۶ از سوی سازمان ملل متحد نامگذاری شده بود. هر ساله در این روز مراسمهایی در رابطه با حق انسانها در رابطه با داشتن مسکن مناسب و نیز همایشهایی در رابطه با معماری برگزار میشود.
متن تبریک روز معمار
شکوفایی تمدن بشر
برآیند ایده های مهندسین تلاشگر است
سوم اردیبهشت روز معمار مبارک…
هر اثرِ موندگاری، معماری داره که صاحب و مالکِ اصلیِ اون اثره!
اثری که جزء به جزءش ساخته ی ذهن و هنرِ معماره؛
روز معمار مبارک
معماری قدرت تاثیرگذاری بر روند تفکر هر انسانی را دارد
روز معمار مبارک
آنقدر خود رو قانع نکن که از جنگیدن برای رویاهایت دست برداری
رویاها واقعی میشوند اگر تو معمار خوبی باشی
روز معمار مبارک
معماری بر پایه فلز و یا بتن نیست
عنصر شگفتی پایه و اساس این هنر است
تبریک روز معمار ۱۴۰۳
برای معمارها بن بستی وجود ندارد
آنان یا راهی را خواهند یافت
یا راهی را خواهند ساخت
یا در کل منکر هر راهی میشوند
روز معماری گرامی باد
هر اثرِ موندگاری، معماری داره که صاحب و مالکِ اصلیِ اون اثره!
اثری که جزء به جزءش ساخته ی ذهن و هنرِ معماره؛
روز معمار مبارک
معماری قدرت تاثیرگذاری بر روند تفکر هر انسانی را دارد
روز معمار مبارک
بیل و کلنگ و کاردک
سیمان و سنگ و آهک
آسفالت گرم و غلتک
روز شما مبارک مهندس با غیرت
یک ساختمان از دو بخش ساخته شده اسـت
یک بخش کـه توسط سازنده آن تصور می شود
و دیگری زندگی کـه در داخل آن جریان مییابد
این دو بخش هرگز شبیه هم نیستند
معماری بر پایه فلز و یا بتن نیست،
عنصر شگفتی پایه و اساس این هنر اسـت
معماری میتواند با دمیدن روح
در کالبد مصالح زندگی ببخشاید
روز معمار مبارک
همه معماران معروف دنیا از خود میراثی باقی گذاشته اند که این میراث قدرت طراحی است
روز بزرگداشت شیخ بهایی بزرگ و روز معمار، بر شما استاد عزیز مبارک باد
تا معمار نباشی
و لذت مقاومت مصالح ۱ و ۲ و از همه مهم تر
ریاضی ۱ پاس کردن را نچشیده باشی
هیجان و احساس غرور زائد الوصف ناشی
از خواندن این متن را در نمی یابی
روزت مبارک معمار جان
Architecture carries the power to influence the thought process of any human being
Happy Architecture Day
معماری قدرت تأثیرگذاری بر روند تفکر هر انسانی را دارد..
روز معماری مبارک
تاریخ دقیق روز معمار در ایران مصادف است با سالروز تولد شیخ بهایی، شیخ بهایی به مهارت در ریاضی و معماری و مهندسی معروف است، چنانکه معماری مسجد امام اصفهان و مهندسی حصار نجف را به او نسبت می دهند.
روز معمار ۱۴۰۳ چه روزی است ؟
تاریخ دقیق روز معمار در تقویم شمسی برابر است با :
روز دوشنبه ۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
تاریخ دقیق روز معمار در تقویم قمری برابر است با :
۱۳ شوال ۱۴۴۵
تاریخ دقیق روز معمار در تقویم میلادی برابر است با :
۲۲ آوریل ۲۰۲۴
خدمات شیخ شیخ بهایی
در عرف مردم ایران، شیخ بهایی به مهارت در ریاضی و معماری و مهندسی معروف بوده و هنوز هم به همین صفت معروف است، چنانکه معماری مسجد امام اصفهان و مهندسی حصار نجف را به شیخ بهایی نسبت میدهند؛ و نیز شاخصی برای تعیین اوقات شبانه روز از روی سایه آفتاب یا به اصطلاح فنی، ساعت آفتاب یا صفحه آفتابی و یا ساعت ظلی در مغرب مسجد امام (مسجد شاه سابق) در اصفهان هست که میگویند وی ساخته است.
در احاطه شیخ بهایی در مهندسی مساحی تردید نیست و بهترین نمونه که هنوز در میان است، نخست تقسیم آب زاینده رود به محلات اصفهان و قرای مجاور رودخانه است که معروف است هیئتی در آن زمان از جانب شاه عباس به ریاست شیخ بهایی مأمور شده و ترتیب بسیار دقیق و درستی با منتهای عدالت و دقت علمی در باب حق آب هر ده و آبادی و محله و بردن آب و ساختن مادیها داده اند که هنوز به همان ترتیب معمول است و اصل طومار آن در اصفهان هست.
از دیگر کارهای علمی که به شیخ بهایی نسبت میدهند طرح ریزی کاریز نجف آباد اصفهان است که به نام قنات زرین کمر، یکی از بزرگترین کاریزهای ایران است و از مظهر قنات تا انتهای آبخور آن ۹ فرسنگ است و به ۱۱ جوی بسیار بزرگ تقسیم میشود و طرح ریزی این کاریز را نیز از مرحوم شیخ بهایی میدانند.
ازدیگر کارهای شیخ بهایی، تعیین سمت قبله مسجد امام به مقیاس چهل درجه انحراف غربی از نقطه جنوب و خاتمه دادن به یک سلسله اختلاف نظر بود که مفتیان ابتدای عهد صفوی راجع به تشخیص قبله عراقین در مدت یک قرن و نیم اختلاف داشته اند.
یکی دیگر از کارهای شگفت که به شیخ بهایی نسبت میدهند، ساختمان گلخن گرمابهای که هنوز در اصفهان مانده و به حمام شیخ بهایی یا حمام شیخ معروف است و آن حمام در میان مسجد جامع و هارونیه در بازار کهنه نزدیک بقعه معروف به درب امام واقع است و مردم اصفهان از دیر باز همواره عقیده داشته اند که گلخن آن گرمابه را بهائی چنان ساخته که با شمعی گرم میشد و در زیر پاتیل گلخن فضای تهی تعبیه کرده و شمعی افروخته در میان آن گذاشته و آن فضا را بسته بود و شمع تا مدتهای مدیدهمچنان میسوخت و آب حمام بدان وسیله گرم میشد و خود گفته بود که اگر روزی آن فضا را بشکافند، شمع خاموش خواهد شد و گلخن از کار میافتد و، چون پس از مدتی به تعمیر گرمابه پرداختند و آن محوطه را شکافتند، فوراً شمع خاموش شد و دیگر از آن پس نتوانستند بسازند. همچنین طراحی منارجنبان اصفهان که هم اکنون نیز پا برجاست به شیخ بهایی نسبت داده میشود.
نظر شما