به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، به نوشته فایننشال تایمز اخیرا اوکراین متحدان غربی خود را برای دریافت هفت سامانه ضد هوایی بیشتر همچون پاتریوت یا اس-۳۰۰ در واکنش به تشدید عملیاتهای هوایی و موشکی روسیه تحت فشار گذاشته است.
با این وجود در پاسخ به این فشارها تنها آلمان چندی پیش اعلام کرد یک سامانه پاتریوت را در اختیار اوکراین قرار میدهد.
فایننشال تایمز نوشت، چند منبع مطلع گفتند چند رهبر دیگر اتحادیه اروپا در یک نشست در هفته گذشته در شهر بروکسل شخصا از پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا و «کریاکوس میتسوتاکیس»، همتای یونانی او خواستند تعدادی از سامانههای پدافند هوایی خود را در اختیار اوکراین بگذارند.
این رهبران اتحادیه اروپا تلاش کردند این دو نخست وزیر که ارتشهای کشورهایشان هر کدام بیش از ۱۲ سامانه پاتریوت و سامانههای پدافند هوایی دیگر نظیر اس-۳۰۰ دارند را قانع کنند که نیاز اوکراین به این سامانهها بیشتر از نیاز کشورهای آنها است چون با تهدید روبرو نیستند.
یکی از این منابع اظهار کرد: «ما همگی میدانیم چه کسی آنها را دارد. ما همه میدانیم که آنها کجا هستند و ما همه میدانیم که چه کسی واقعا به آنها نیاز دارد.»
به نوشته فایننشال تایمز، اخیرا متحدان اوکراین در نشست روز دوشنبه وزرای امور خارجه و دفاع ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در شهر لوکزامبورگ فشارهای خود را برای اعطای این سامانهها به اوکراین بیشتر کردند. دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه و رستم اومروف، وزیر دفاع اوکراین از طریق ویدیو کنفرانس در این اجلاس شرکت کردند.
این رسانه گمانهزنی کرد که کییف علاقه ویژه به دریافت سامانههای در حال فرسودگی اس-۳۰۰ یونان نشان داده چون از قبل تعدادی از این سامانهها را داشته و تجربه کار به آنها را دارد.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت: «کشورهایی هستند که نیاز فوری به سامانههای پدافند هوایی خود ندارند. صادقانه از هر یک از این کشورها خواسته شد که درباره اعطای هر آنچه که میتوانند، تصمیم بگیرند.»
همچنین خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا روز دوشنبه در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره اینکه آیا کشورش حاضر به ارسال سامانه های پاتریوت برای اوکراین است، گفت: «ما به خوبی از نیاز اوکراین به سامانههای ضدهوایی به ویژه سامانههای پاتریوت مطلعیم. اسپانیا همواره هر کاری که در توانش بوده برای کمک به اوکراین انجام داده است.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اعطای سامانههای پاتریوت از سوی اسپانیا به اوکراین گفت: «ما از همه کشورهای عضو خواستهایم هر آنچه میتوانند به منظور افزایش ظرفیت پدافند هوایی اوکراین انجام دهند.»
چند مقام نیز گفتند لهستان و رومانی نیز که سامانههای پاتریوت دارند در سطحی پایینتر تحت فشارند تا کمکهایی را برای کییف بفرستند اما این دو کشور به دلیل هممرز بودن با اوکراین موقعیت آسیبپذیرتری دارند.
«دونالد تاسک»، نخست وزیر لهستان روز دوشنبه گفت کشور او «این گزینه را ندارد» که سامانهای برای اوکراین بفرستد چون باید خودش از یک انبار تسلیحات حیاتی در جنوب شرقی خاکش که در آن تسلیحاتی اعطایی برای اوکراین قرار دارند، محافظت کند.
اوکراین از قبل دست کم سه سامانه پاتریوت شامل یک سامانه که از آمریکا دریافت کرده و دو سامانه دیگری که آلمان به آن داده را در اختیار داشته است.
کییف همچنین ساماههای پدافند هوایی متعلق به شوروی سابق همچون اس-۳۰۰ و اس-۲۰۰ نیز دارد. مقامهای اوکراینی ادعا کردند از یک نسخه به روز رسانی شده سامانه اس-۲۰۰ استفاده کرده تا یک بمبافکن توپولف ۲۲ام۳ روسیه را بر فراز منطقه استاوروپل سرنگون کنند.
رسانههای غربی گزارش کردند بسته کمکهای تسلیحاتی جدید آمریکا برای اوکراین که روز شنبه در مجلس نمایندگان تصویب شد احتمالا شامل موشکهای رهگیر برای سامانههای پدافند هوایی خواهد شد.
این در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت تا روز دوشنبه هنوز هیچ یک از اعضای اتحادیه اروپا که مالک سامانه پاتریوت هستند سیگنال واضحی درباره اینکه بخواهند تعداد بیشتری از این سامانه را در اختیار اوکراین قرار دهند، نفرستادند.
هانکه بروینز اسلات، وزیر امور خارجه هلند در نشست وزرای خارجه و دفاع اتحادیه اروپا گفت هلند «در حال حاضر هر نوع امکانی را برای کمک به اوکراین بررسی میکند» و در واکنش به یک ابتکارعمل آلمان برای کمک به تقویت دفاع هوایی اوکراین و خرید پهپادهای بیشتر حمایت مالی میکند.
اسلات در پاسخ به این سوال که چرا خود هلند تمایلی به ارسال سامانههای پاتریوت خود برای اوکراین ندارد، گفت: «ما مجددا بررسی میکنیم که آیا میتوانیم انبارهای خود را از آن چه که هنوز باقی مانده خالی کنیم یا خیر اما این کار دشوار خواهد بود.»
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو چند روز پیش اظهار کرد این ائتلاف نظامی «نقشهای از تونمندیهای موجود در سراسر ائتلاف را ترسیم کرده و سامانههایی هستند که میتواند در اختیار اوکراین قرار دهد.» او اما از کشورهای صاحب پاتریوت که میتوانند به اوکراین کمک کنند نام نبرد.
ساخت پاتریوت به زمان زیادی نیاز دارد. برخی تخمینها نشان میدهند که ساخت یک سامانه پاتریوت به دو سال زمان نیاز دارد بنابراین کشورهای صاحب این سامانه تمایلی به دست کشیدن از آنها و آسیبپذیر کردن خود ندارند. آلمان ۱۲ عدد از این سامانه را قبلا داشته که تا کنون سه سامانه را به اوکراین داده است.
پال جانسون، وزیر دفاع سوئد هم در پاسخ به این سوال که آیا کشور او چنین سامانههایی را به اوکراین عرضه خواهد کرد، گفت: «من این احتمال را رد نمیکنم، اما در حال حاضر ما بر کمکهای مالی تمرکز کردهایم.» او گفت سوئد سامانههای دیگری برای اوکراین ارسال خواهد کرد که میتوانند «تا حدودی از فشار نیاز به پاتریوتها» کم کنند.
انتهای پیام
نظر شما