به گزارش سلام نو به نقل از مشرق مراد یشیلتاش؛ استاد دانشگاه ترکیه، در تحلیلی که از سوی روزنامه صباح ترکیه منتشر شد، مینویسد: حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، تنشهای منطقهای را به اوج بیسابقهای رساند و بار دیگر ژئوپولیتیک پیچیده خاورمیانه را در کانون توجه قرار داد. واکنش تلافیجویانه ایران به این تجاوز، نه تنها در منطقه بلکه در مقیاس جهانی نیز طنینانداز شده است. پاسخ ایران با دو هدف انجام شد: نشان دادن قدرت نظامی خود و رساندن پیامی سیاسی به جامعه بینالمللی. این اولین مورد از سال ۱۹۷۳ بود که یک دولت، پاسخ نظامی به اسرائیل داد و بدین وسیله وضعیت طولانی مدت مصونیت اسرائیل را مختل کرد.
ایران به دنبال تقویت قدرت بازدارندگی خود در برابر بازیگران منطقهای و جهانی است. حمله ایران از طریق یک عملیات نظامی پیچیده شامل موشکهای کروز و بالستیک و همچنین پهپادها که به نام شاهد ۱۳۶ شناخته میشوند، انجام شد. استفاده ایران از پهپادهای شاهد ۱۳۶، موشک کروز زمین به زمین پاوه با برد ۱۶۵۰ کیلومتر، موشکهای غدیر و عماد و دزفول، تایید شده است. علاوهبر آن، استفاده از موشک خیبرشکن با برد ۱۴۵۰ کیلومتر که ظاهرا قابلیت مانور بالایی در برابر سامانههای پدافند هوائی را نیز دارد تایید شده است. عملیات ایران، محدودیتهای دفاعی اسرائیل را آشکار کرد و نشان داد که سامانههای پدافند هوائی اسرائیل دچار آسیبپذیری هستند. پنج موشک بالستیک پایگاه هوائی نواتیم، و چهار موشک پایگاه هوائی نِگِو را هدف قرار دادند.
رویارویی اخیر بین اسرائیل و ایران، سؤالاتی را در مورد استراتژی امنیتی اسرائیل ایجاد میکند، در حالی که هدف آن تقویت بازدارندگی ایران به عنوان یک قدرت منطقهای است. نقش ایالات متحده با حمایت مداوم از اسرائیل در کنار افزایش تلاش برای جلوگیری از تنش بیشتر مشخص شده است.
عملیات تلافیجویانه ایران با عنوان «وعده صادق»، چالشی مهم برای سامانههای پدافند هوائی اسرائیل بود. هزینه نسبتا پایین حمله در مقایسه با هزینه اقتصادی بالای دفاع پایداری دراز مدت جنگ را به یک نگرانی حیاتی برای اسرائیل تبدیل میکند. بنابراین، توانمندیهای تهاجمی ایران هم چنان یک تهدید دائمی برای اسرائیل قلمداد میشوند.
علاوهبر این، اظهارات «حسین سلامی» فرمانده سپاه پاسداران، حاکی از تغییر در الگوی سنتی رویارویی نظامی اسرائیل و ایران است. سلامی تاکید کرد که ایران با عملیات تلافیجویانه خود علیه اسرائیل، معادله جدیدی را ایجاد کرده و حملات بعدی اسرائیل به شهروندان، پرسنل و دفاتر و مراکز مرتبط با ایران، با پاسخ مستقیم مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر، پاسخ اسرائیل، بر ناتوانی این رژیم در عملیات مستقل در عرصه بینالمللی تاکید دارد. حضور و حمایت آمریکا در منطقه، نقشی اساسی در شکلدهی به فرآیندهای تصمیمگیری اسرائیل دارد. علاوهبر این، درگیری اخیر باعث شعلهور شدن اختلافات سیاسی در درون خود اسرائیل شده است. سیاستهای امنیتی دولت نتانیاهو با انتقادات داخلی و بینالمللی مواجه شده و اثبات شده که ناپایدار است. افکار عمومی اسرائیل در رابطه با مدیریت بحران توسط دولت دچار اختلاف نظر شده. برخی از اسرائیلیها از رویکرد تهاجمیتر نسبت به ایران حمایت میکنند در حالی که برخی دیگر از اسرائیلیها خطرات مرتبط با تبدیل شدن به یک جنگ در مقیاس بزرگ را برجسته میسازند.
نظر شما