به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، شهادت سیدابراهیم رئیسی و همراهانش در سانحه سقوط هلیکوپتر در شرایطی رخ داده است که پیش از این، پروازهای برخی مقامات لشکری و کشوری با سوانحی مشابه مواجه شدهاند؛ حوادثی که اغلبشان هم در افکار عمومی ثبت شدهاند و هم - در مواردی - به تقویم رسمی کشور راه یافتهاند.
هفتم مهر ۱۳۶۰، نخستین حادثه سقوط هواپیمایی حامل مقامات وقت در کهریزک رخ داد که طی آن یک فروند هواپیمای سی-۱۳۰ ارتش جمهوری اسلامی که حامل جمعی از فرماندهان ارتش و سپاه بود سقوط کرد و از ۷۷ سرنشین آن، تنها ۱۹ نفر زنده ماندند. گروهی از برجستهترین فرماندهان جنگ تحمیلی از جمله سرتیپ ولیالله فلاحی، محمدعلی جهانآرا فرمانده سپاه خرمشهر، سرهنگ یوسف کلاهدوز، سرهنگ موسی نامجو و سرهنگ جواد فکوری وزیر دفاع وقت در این حادثه به شهادت رسیدند. این حادثه در شرایطی رخ داد که با موفقیتآمیز بودن عملیات ثامنالائمه که به شکست حصر آبادان منجر شد، فرماندهان نظامی برای ارائه گزارش این عملیات به فرمانده کل نیروهای مسلح عازم تهران شدند اما هواپیمای سی-۱۳۰ ارتش در منطقه کهریزک تهران سقوط کرد. اهمیت سرنشینان پرواز یادشده و این حادثه تا جایی بود که ستاد مشترک ارتش، نیروی هوایی ارتش و وزارت دفاع در یک روز با خلأ فرماندهان خود مواجه شدند.
بنابر گزارش ایسنا، چهار سال پس از وقوع این حادثه، در یکم اسفند ۱۳۶۴، یک فروند اف۲۷ فرندشیپ به خلبانی عبدالباقی درویش در ۲۵ کیلومتری شمال اهواز در محاصره دو فروند میگ-۲۳ عراقی قرار گرفت و تمام ۵۱ سرنشین آن به شهادت رسیدند. این هواپیما حامل آیتالله فضلالله محلاتی نماینده امام راحل در سپاه بود که به همراه ۵۰ نفر از مسئولان کشوری از جمله از نمایندگان مجلس و قضات عالیرتبه دستگاه قضایی برای بررسی برخی مسائل جنگ عازم اهواز شده بودند.
در ۱۵ دی ۱۳۷۳ هواپیمای جت لاکهید ارتش در نزدیکی اصفهان چند دقیقه پس از برخاستن از پایگاه شهید بابایی، سقوط کرد و همه ۱۲ سرنشین آن از جمله سرتیپ منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش و سرتیپ علیرضا یاسینی به شهادت رسیدند. شهید منصوری در طول جنگ ایران و عراق طرحها و ابتکارات زیادی در تجهیز سیستمهای راداری و پدافندی به اجرا درآورد که موجب ارتقای کارایی سیستم راداری ایران در خلال جنگ شد. شهید ستاری بهعنوان خالق طرحهای نوین و بههم تنیده در پدافند هوایی نیز شناخته شدهاست.
ساعت ۷ بامداد ۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۰ هواپیمای روسی یاک-۴۰ در جنگلهای منطقه خرچنگ در حوالی ساری سقوط کرد. در این حادثه رحمان دادمان وزیر راه و ترابری وقت به همراه جمعی از نمایندگان استان گلستان و تمامی خدمه هواپیما به شهادت رسیدند. این پرواز باهدف انجام مأموریت اداری و افتتاح فرودگاه گرگان انجام شده بود.
۱۴ آذر ۱۳۸۴ نیز یک فروند هواپیمای سی-۱۳۰ ارتش که حامل خبرنگاران و پرسنل ارتش بود، روی منطقهای مسکونی در تهران سقوط کرد که به شهادت بیش از ۱۱۰ نفر منجر شد. این هواپیما دقایقی پس از پرواز از باند فرودگاه مهرآباد در غرب تهران به دلیل مشکلات فنی اقدام به بازگشت و فرود کرد اما در مسیر فرود، برخورد هواپیما با ساختمانی ده طبقه در شهرک مسکونی - نظامی توحید واقع در جنوب فرودگاه باعث آتش گرفتن آن شد. شهید حسن قریب و شهید اسماعیل عمرانی، عکاس و خبرنگار ایسنا در این پرواز حاضر بودند.
۱۹ دی ۱۳۸۴ و به فاصله تقریباً یک ماه پس از سقوط هواپیمای سی - ۱۳۰ ارتش، یک هواپیمای فالکن-۲۰ متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شمالغرب کشور سقوط کرد و تعدادی از مقامات ارشد سپاه، از جمله سردار احمد کاظمی، فرمانده وقت نیروی زمینی سپاه به شهادت رسیدند.
ساعت ۲۴ بامداد ۱۲ شهریور ۱۳۹۰ نیز هواپیمای ایرباسی که از تهران عازم مشهد بود در فرودگاه شهید هاشمینژاد مشهد دچار سانحه شد. محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از سرنشینان این پرواز بود که به هنگام فرود در باند فرودگاه به علت ترکیدگی چرخ جلو، با مشکل مواجه شد و به سختی فرود آمد. این پیشامد تلفات جانی نداشت اما برخی از مسافران دچار جراحاتی شدند و محسن رضایی نیز از ناحیه دست مجروح شد.
۱۲ خرداد ۱۳۹۲ هلیکوپتری که حامل محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری وقت و جمعی از مسئولان اجرایی بود در ارتفاعات البرز دچار سانحه شد که البته آسیبی به سرنشینان نرسید. احمدینژاد برای افتتاح یک پروژه تونل جادهای به این منطقه رفته بود اما هلیکوپتر حامل او و همراهان پیش از رسیدن به محل و در نزدیکی محل پروژه دچار سانحه شد.
۴ اسفند ۱۴۰۱ نیز هلیکوپتر جمعیت هلال احمر که حامل حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان بود در ورزشگاهی در شهر بافت استان کرمان واژگون شد و مشاور وزیر و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدند.
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - رئیسجمهوری اسلامی ایران، سیدابراهیم رئیسی و تیم همراهش حین خدمترسانی و پس از افتتاح سد قیز قلعهسی در استان آذربایجان شرقی در سانحه سقوط هلیکوپتر، به شهادت رسیدند. آیتالله آل هاشم امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از جمله سرنشینان بالگرد حامل رئیسجمهوری بودهاند.
نظر شما