به گزارش سلام نو، شاید برای شما هم پیش آمده باشد؛ در یک روز کاملا معمولی، بدون اینکه هیچگونه ناخوشیای داشته باشید احساس میکنید دهانتان بوی نامطبوعی دارد. قطعا این موضوع میتواند هم برای خودتان و هم اطرافیانتان آزاردهنده باشد. اما دلیل بوی بد دهان چیست؟ رفع بوی بد دهان چگونه انجام میشود؟
علل بوی بد دهان
قبل از اینکه به راههای برطرف کردن بوی بد دهان بپردازیم، لازم است متوجه بشویم چرا این مسئله بروز میکند. بوی بد دهان میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. اگرچه گاهی اوقات بوی بد دهان ممکن است نشانه بیماریهای حاد باشد، اما معمولا دلیل نگرانکنندهای ندارد و در نتیجه تغییراتی نرمال در سازوکار بدن ایجاد شده است. شایعترین دلایل بوی بد دهان عبارتند از:
۱-خشک شدن دهان
به طور طبیعی، در دهانِ انسان، باکتریهایی رشد میکنند که موجب بویی نامطبوع میشوند. اما معمولا جمعیت این باکتریهای بدبو به کمک خواص آنتیباکتریال بزاق دهان پایین نگه داشته میشود. در صورتی که ترشح بزاق کاهش پیدا کند، مثلا در طول شب، جمعیت این باکتریها افزایش پیدا میکند که نهایتا موجب بوی بد دهان در صبح میشود.
۲- مشکلات گوارشی
گاهی اوقات ممکن است که به دلیل بیماریهای گوارشی نظیر گشاد شدن دریچه مری، اسید معده وارد دهان بشود که باعث بد بو شدن دهان میگردد.
۳- باقیماندهی غذای خوردهشده
گاهی اوقات دلیل بد بو شدن دهان، تنها یک مسئله ساده است. غذایی که خوردهاید در لابهلای دندانهایتان لانه کرده و سپس گندیده است. دندانهایتان را زودتر مسواک بزنید و مشکل حل میشود.
۴- داروها
بعضی از داروها بنا به دلایلی مختلف موجب بوی بد دهان میشوند. داروهایی نظیر ضدافسردگیها، ضدحساسیتها، داروهای فشار خون و غیره.
۵- بیماریهای دهان و دندان
بیماریهای دهان و دندان بخصوص پوسیدگی دندان و مشکلات لثه میتواند موجب بوی بد دهان بشود. یکی از مهمترین دلایل مشکلات دندان، جرمگرفتگی آن و نیز شکلگرفتن پلاکهای دندانی است. شایعترین مشکلات لثه نیز عبارتند از التهاب و عفوت لثه. معمولا در این مواقع لثه تحریکپذیر شده، به سادگی خونریزی میکند و در نتیجه دهان بوی بدی میگیرد.
۵ مورد از موثرترین روشهای خانگی رفع بوی بد دهان
در ادامه به ۵ مورد از موثرترین و سادهترین روشهای رفع بوی بد دهان اشاره شده است که کمک میکند به راحتی، در خانه و با امکانات دور و برتان مشکلات را رفع کنید.
۱- رفع بوی بد دهان با رعایت بهداشت دندانها
از آنجایی که یکی از مهمترین دلایل بوی بد دهان پوسیدگی و تمیز نبودن دندانها است، با مسواک زدن منظم و کافی میتوانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید. بهتر است که روزانه دو مرتبه و در فواصل ۱۲ ساعته مسواک بزنید. همچنین مصرف مرتب دهانشویه نیز به کاهش جمعیت باکتریهای نامطبوع و بهبود بهداشت دندان کمک میکند. میتوانید انواع مختلف دهانشویه را بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید.
۲- رعایت رژیم غذایی مناسب
برخی از مشکلات گوارشی نظیر رفلاکس معده و مشکلات حلقی موجب بروز بوی بد دهان میشوند. شما میتوانید با رعایت رژیم غذایی مناسب و کاهش علائم بیماریهای مربوطه، بوی بد دهان خود را از بین ببرید. برای مثال مصرف مواد غذایی چرب نظیر انواع روغن و لبنیاتِ پرچرب موجب تشدید رفلاکس معده میشود. همچنین مصرف قهوه و چای پررنگ نیز رفلاکس معده را تشدید میکند.
۳- رفع بوی بد دهان با گیاهان دارویی
اگر به درمانهای گیاهی علاقه دارید میتوانید از مواد گیاهی مختلفی برای درمان بودی بد دهان استفاده کنید، نظیر سرکه سیب، دمنوش گل میخک و گیاه چای.
- سرکه سیب: میتوانید دو بار در روز دهانتان را با محلول رقیق سرکه سیب شستوشو بدهید. این کار را یک بار در صبح و یک بار در آخر شب انجام بدهید؛ پیش از مسواک زدن. برای تهیه محلول یک تا دو قاشق غذاخوری سرکه را با یک لیوان آب مخلوط کنید. همچنین اجازه بدهید محیط دهانتان کاملا به سرکه آغشته بشود.
- دمنوش گل میخک: گل میخک خاصیت ضد بو دارد و میتوانید برای رفع بوی بد دهان از دمنوش گل میخک استفاده کنید..
- چای: یکی از در دسترسترین مواد برای دفع بوی بد دهان، چای معمولی است. گیاه چای دارای خواص ضد بو است و میتوانید آن را به صورت سیاه، سبز، دم کرده و یا خشک استفاده کنید. به اندازه نصف قاشق چایخوری چای خشک را در دهان بگذارید، اجازه بدهید خوب خیس بخورد و سپس آن را دور بریزید.
۴- دریافت آب کافی
جالب است بدانید که بهترین داروی دفع بوی بد دهان در خود دهان تولید میشود؛ بزاق دهان. اگر بوی بد دهان شما ناشی از خشک شدن دهان است، فقط کافی است آب کافی مصرف کنید و اجازه بدهید که بدن با تولید بزاق کافی، به حساب باکتریهای مضر برسد. وقتی که بزاق کافی در دهان تولید بشود جمعیت باکتریهای تولیدکننده بوی بد کاهش پیدا میکند و به همین راحتی مشکل رفع میشود. همین که احساس کنید دهانتان رطوبت کافی را دارد برای دفع بوی بد دهان کفایت میکند.
۵-رفع بوی بد دهان با نظافت زبان
لابهلای پرزهای زبان، یکی دیگر از نقاطی است که باکتریهای مضر در آن تجمع میکنند. با نظافت روزانه سطح زبان میتوانید تا حدود زیادی از شر بوی بد دهان خلاص بشوید. درست است که برای اینکار میتوانید از مسواک معمولی استفاده کنید اما این عمل نیازمند احتیاط بیشتری است تا پرزهای مسواک به زبان آسیب نزنند. بهتر است که برای رفع بوی بد دهان از یک مسواک مناسب زبان استفاده کنید. بسیاری از مسواکهای موجود در بازار یک لبه مخصوص زبان هم دارند و میتوانید به کمک آنها، در هنگام مسواک کردن زبانتان را نیز تمیز کنید، تا باکتریهای مضر به کمترین میزان ممکن برسند.
سخن پایانی
در این مطلب تلاش شده است به سادهترین روشهای درمان بوی بد دهان پرداخته شود. اما در صورتی که تصور میکنید دچار یک بیماری حاد شدهاید و یا اینکه بوی بد دهانتان با خوددرمانی بهبود نمییابد، بهترین کار مراجعه به پزشک یا دندانپزشک است. ایشان پس از انجام معاینات لازم، شما را در زمینه درمانهای تکمیلی احتمالی راهنمایی خواهد کرد.
نظر شما