به گزارش سلام نو، چندی پیش علی مویدی - رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز - درباره قاچاق دام زنده گفت که قاچاق دام زنده یکی از عوامل اصلی گرانی گوشت قرمز در بازار است و مقصر اصلی در این زمینه مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی بوده که در تدوین آئیننامه مربوط به جابجایی دام از استانی به استان دیگر تعلل کردند و این تعلل حدود یکساله موجب شد تا سرمایههای کشور از دست برود. بنابراین مسئولان این وزارتخانه باید پاسخگوی این مسئله باشند و البته این مقام مسئول به این نکته هم اشاره کرده بود که اخیراً وزارت جهاد کشاورزی و دیگر دستگاههای متولی در این وزارتخانه آئیننامه مذکور را با تأخیری طولانی، تدوین کردند و این آئیننامه در دستور کار قرار گرفته است.
در این رابطه علیرضا رفیعیپور - رئیس سازمان دامپزشکی کشور - در نشست خبری امروز (دوشنبه) در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه چرا در تدوین این آئیننامه تعلل کردهاید و درباره اظهارات رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز اینگونه توضیح داد که قاچاق دام زنده ارتباطی به سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی ندارد، چرا که بسیاری از دستگاهها در این زمینه وظیفه دارند و متولی هستند و این وزارتخانه تنها یک دستگاه در میان دستگاههای متعدد است.
وی افزود: اگر گفته میشود که تعلل این وزارتخانه و دستگاههای متولیاش در تدوین دستورالعمل مذکور عامل قاچاق دام زنده شده است باید به این نکته هم توجه کرد که در دستورالعمل قبلی هم تاکید شده که جابجایی هرگونه دام زنده و فرآورده خام دامی بدون مجوز سازمان دامپزشکی ممنوع است در حالیکه بر اساس گزارشهایی که صدا و سیما منتشر کرده افرادی که دام زنده را خریداری و دپو میکنند و آن را با کامیونهای مشخص در مسیرهای معین جابجا کرده و از کشور قاچاق میکنند چندان پنهان نیستند و سازمان دامپزشکی هم نمیتواند جلوی آنها را بگیرد و دستگاههای دیگری در این زمینه متولی هستند.
رئیس سازمان دامپزشکی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی مدافع تولید هستند و اتفاقاً در حوزه جابجایی دام زنده سازمان دامپزشکی با حمایت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تنها دستگاهی است که توانسته سیستم GIS های حمل و نقل دام را برخط و آنلاین کند تا توسط دستگاههای امنیتی و انتظامی همچون وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و غیره قابل رصد باشد. البته در حوزه مسئولیت خودمان قطعاً به وظایفمان عمل میکنیم اما باید به این نکته توجه کرد که اختلاف نرخ ارز در داخل و خارج از کشور عاملی شده تا قاچاق قوت بگیرد و از سوی دیگر نیز قاچاقچیان دام زنده مسلماً جلوی چشمان دستگاههای نظارتی، انتظامی و امنیتی دست به این کار نمیزنند و از مسیرهای طبیعی تردد نمیکنند.
رفیعیپور گفت: البته دستورالعملی که به آن اشاره شد حدود یک ماه گذشته تدوین و صادر شده است و مطمئناً در آینده شاهد کاهش چشمگیر قاچاق دام زنده خواهیم بود.
تکذیب عرضه گوشت سگ در مشهد
وی همچنین در خصوص شایعاتی که در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مبنی بر عرضه گوشت سگ در یکی از قصابیهای مشهد منتشر شده بود تصریح کرد: همان زمان سازمان دامپزشکی دست بکار شد و بررسیهای خود را آغاز کرد اما این مسئله پس از بررسیهای مکرر تکذیب شد و مشخص شد که آن قصابی گوشت سگ عرضه نمیکند و از دامهای حلال گوشت رایج همچون گوسفند و بز استفاده میکند. کما اینکه مشاهده کردید اخیراً دادستانی مشهد هم این مسئله را تأیید کرده و به منتشرکنندگان این شایعات در فضای مجازی هشدار داده است که قطعاً با آنها به سبب تشویش اذهان عمومی برخورد خواهد کرد.
با متخلفینی که مسیر عرضه گوشت مورد نیاز مردم را تغییر میدهند برخورد میشود
رئیس سازمان دامپزشکی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا گوشت قرمز با افزایش قیمت غیرمنطقی مواجه شده و سازمان دامپزشکی در این زمینه چه اقداماتی انجام داده است، اظهار کرد: مسلماً اختلاف نرخ ارز یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز است و هیچ ربطی به سازمان دامپزشکی ندارد چرا که این سازمان نه تنها بیشتر از سال گذشته مجوز برای واردات گوشت قرمز صادر کرده بلکه برای نخستین بار واردات دام زنده را هم با امضای پروتکلهای بهداشتی بین کشورهای مختلف کلید زده است.
رفیعیپور اضافه کرد: هم اکنون چند برابر نیاز مردم، گوشت قرمز گرم و منجمد و دام سبک و سنگین وارد کشور شده است به گونهای که به عنوان مثال اگر سالانه به ۱۴۰ هزار تن واردات گوشت قرمز نیاز داریم امسال بیش از ۲۶۰ هزار تن گوشت قرمز وارد شده است و ثبت سفارش آن را تأیید کردهایم که دو برابر پارسال بوده است و با اقدامی که در راستای واردات دام زنده از برزیل، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها کردهایم به زودی شاهد ارزانی گوشت قرمز خواهیم بود و در حالیکه در گذشته تنها مبدأ واردات گوشت برزیل بود هم اکنون اروپا، آفریقا، آسیای میانه و استرالیا هم به جمع فروشندگان گوشت قرمز به ایران اضافه شدند و قرار شده تا دام زنده در پارتهای دو تا سه هزار راسی به کشور وارد شده و با نظارت سازمان دامپزشکی و شرکت پشتیبانی امور دام کشتار و عرضه شود.
وی با اشاره به اینکه متخلفینی که مسیر عرضه گوشت قرمز مورد نیاز مردم را تغییر میدهند تحت پیگرد قانونی بوده و با آنها برخورد میشود، تصریح کرد: التهاب امروز بازار عمدتاً روانی است و حتی ممکن است و به احتکار خانگی مردم هم ارتباط داشته باشد. یعنی اینکه هر خانوار چند برابر نیاز خود گوشت قرمز تهیه و ذخیره میکند.
او همچنین درباره وضعیت بیماری فوق حاد پرندگان گفت: با وجود اینکه پارسال بالغ بر ۲۵ میلیون قطعه از طیور تخم گذار در اثر شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شناسایی و معدوم شد امسال این میزان به ۴۸ هزار قطعه کاهش پیدا کرده است و تنها شاهد چند کانون بومی و روستایی در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، تهران و مازندران و یک واحد صنعتی پرورش طیور در استان مازندران بودهایم که نشان دهنده موفقیت این سازمان و دیگر دستگاههای متولی در کنترل بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بوده است که امروز نتایج آن را مشاهده میکنیم.
رئیس سازمان دامپزشکی گفت: سال گذشته به دلیل شیوع این بیماری با کاهش ۴۰ درصدی جمعیت مولد طیور تخمگذار مواجه شدیم و ۱۴ هزار تن تخم مرغ وارد کردیم. اما در سال جاری اقدامات بهداشتی، کنترلی و قرنطینهای سازمان دامپزشکی در این زمینه سبب شد تا تلفات بیش از ۹۷.۵ درصد کاهش پیدا کند.
رفیعیپور اظهار کرد: ۱۸ هکتار زمین در استان بوشهر پیشبینی شده که دام زنده که از مبادی مختلف وارد میشود در آنجا به عنوان استراحتگاه و محل رفاه دام مستقر میشود تا پس از آن کشتار و در استانهای مختلف عرضه شوند که در این زمینه با کشورهایی همچون استرالیا، رمانی و برزیل پروتکلهای بهداشتی مختلفی در راستای واردات دام زنده امضا کردهایم.
/ایسنا