همان گونه که مشخص است لیله الرغائب در معنای فارسی شب بخشش بسیار می باشد و در احادیث و آموزه های دین مبین اسلام درمورد این شب پُر شأن و منزلت بیان شده است که فرشتگان الهی به زمین نزول می کنند تا رحمت پروردگار مهربان شامل حال بندگانش بر روی زمین شود.
به دلیل این که این شب بسیار پُر فضیلت است میل و بندگی و عبادت در آن بسیار است و بندگان تلاش می کنند که ارتباط خود را با پروردگار متعال نزدیک تر کنند و در شب «لیله الرغائب» هم بخشش و کرامت خداوند مهربان شامل حال مومنان واقعی می شود.
مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی رحمت الله علیه در المراقبات فرموده اند:
اگر نخستین شب ماه عزیز رجب با شب جمعه مقارن شد بنده ای که مراقب است به انجام اعمال لیله الرغائب بپردازد که روایتی از حضرت محمد(ص) در خصوص شب لیلهالرغائب وجود دارد که از نخستین شب جمعه ماه پُر شأن و منزلت رجب غافل نشوید زیرا ملائکه و فرشتگان خداوند مهربان، این شب عزیز را «لیله الرغائب» می خوانند و دلیل نام لیله الرغائب برای این شب این است که پس از گذشتن یک سوم از نخستین شب جمعه ماه مبارک رجب، تمام فرشتگان آسمان و زمین در خانه خداوند مهربان(کعبه) و اطراف آن گرد هم می آیند و خداوند متعال آن ها را مورد مخاطب خود قرار داده و به آن ها می فرمایند:« ای فرشتگان من! هرچه می خواهید از من بخواهید.»
و فرشتگان هم در پاسخ عرض می کنند: «خداوندا! خواسته ما از تو این است که گناهان کسانی را که در ماه مبارک رجب روزه می گیرند را ببخشایی و آنان را مورد رحمت و مغفرت خود قرار دهی.»
خداوند مهربان هم به فرشتگان خود می فرمایند:« این کار را انجام دادم.»
از حضرت محمد(ص) اعمالی برای شب «لیله الرغائب» روایت شده که چنین است:
در صورتی که فرد شرایطش را داشته باشد و مانعیتی وجود نداشته باشد در این روز روزه گرفته شود و پس از انجام نماز مغرب، دوازده رکعت نماز بخواند که همانند نماز صبح، هر دو رکعت به یک تشهد و سلام پایان یابد.
در هر رکعت باید یک مرتبه سوره مبارکه حمد(فاتحه الکتاب)، سه مرتبه سوره مبارکه قدر (اِنا انزلناه فی لیله القدر) و دوازده مرتبه سوره توحید(قل هو الله احد) خوانده شود.
پس از تمام شدن دوازده رکعت نماز «شب لیله الرغائب»، باید هفتاد مرتبه ذکر مجرب ««اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الاْمِّیِّ وَعَلی آلِهِ» گفته شده و سپس به سجده رفته و هفتاد مرتبه ذکر عظیم الشأن «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَالرُّوحِ» بیان شود و پس از این که سر از روی سجده برداشته شد، هفتاد مرتبه ذکر پُر فضیلت «رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمُ اِنَّکَ اَنْتَ الْعَلِیُّ الاَعْظَمُ» گفته شده و سپس به سجده رفته و هفتاد مرتبه ذکر مجرب «سُبُّوحٌ قُدّوُسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَالرُّوحِ» بیان شده و فرد از پروردگار مهربان حاجت خود را درخواست نماید که بهتر است ابتدا برای سلامتی و تعجیل در فرج آقا امام زمان(عج) دعا کند.
نماز «شب لیله الرغائب» از نمازهای پُر فضیلت است که حضرت محمد(ص) در خصوص این نماز چنین فرموده اند:
هر کس که نماز «شب لیله الرغائب» را بخواند، ثواب این نماز باعث می شود که چهره نمازگزار به زیباترین شکل باشد و او با رویی گشاده و درخشان و زبان فصیح نزد پروردگار مهربان خود برود.
به آن فرد می فرماید: «حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی. میّت میپرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیدهام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیدهام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیدهام.»
زیبا روی هم در پاسخ می فرماید:«من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمدهام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند.»