۱۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۶:۱۰
کد خبر: 55416165

در این مطلب به شرح جزئیات مربوط به ساخت جاده چالوس در زمان رضاشاه و همچنین هزینه ساخت جاده چالوس می پردازیم.

هزینه ساخت جاده چالوس

سلام نو-سرویس گردشگری: پروژه ساخت جاده چالوس یکی از بزرگترین و عظیم ترین پروژه های راهسازی در تاریخ مدرن ایران است. این پروژه که شاکله اصلی آن بین سال های ١٣١٠ تا ١٣١٢ ساخته شد در سال های بعدی نیز ترمیم ها و اضافه های تکمیلی زیادی را به خود دید. از جمله پروژه مهم ساخت تونل کندوان که در بین سال های ١٣١۴ تا ١٣١٧ به اجرا رسید. اما و به هر حال پروژه ساخت جاده چالوس را می توان یکی از پروژه های عمرانی پرشماری دانست که در دوره رضاشاه به سرانجام رسیدند. این جاده از آن زمان تا کنون به عنوان محبوب ترین و پر ترافیک ترین محور مواصلاتی تهران به شمال مورد توجه گردشگران بوده است. انبوه جاذبه های گردشگری و زیبایی های طبیعی موجود در حاشیه این جاده باعث شده است تا از آن نه تنها به عنوان زیباترین جاده ایران بلکه به عنوان یکی از زیباترین جاده های جهان یاد شود.

در این مطلب قصد داریم به شرح جزئیات مربوط به اجرای این پروژه و همچنین هزینه ساخت جاده چالوس بپردازیم. با ما همراه باشید.

هزینه ساخت جاده چالوس چقدر بود؟

هزینه ساخت جاده چالوس به طور مشخص در هیچ منبعی به ثبت نرسیده است. اما هزینه ساخت تونل کندوان معادل دو میلیون و ۴٨٥ هزار و ٣۴٠ تومان بوده است. بنابراین با توجه به هزینه ساخت این تونل می توان هزینه ساخت خود جاده را نیز تخمین زد. به طور کلی نظر کارشناسان در این خصوص بر این است که هزینه ساخت این جاده کمتر از پنج میلیون تومان بوده است.

جالب اینجاست که هزینه ساخت جاده چالوس به طور کامل از عایدی چای و قند و شکر تامین شده است. در چند منبع تاریخی ذکر شده است که رضاشاه برای ترغیب کارگران به پیوستن به پروژه ساخت تونل کندوان دستمزد هنگفت پنج ریالی را برای آن وضع نمود. این روایت شفاهی نیز به طور گسترده در میان قدیمی های منطقه به گوش می رسد که کارگران در حین ساخت این تونل به ازای هر کلنگی که می زدند دستمزد می گرفتند.

هزینه ساخت جاده چالوس

مراسم افتتاح تونل کندوان

اهمیت پروژه ساخت جاده چالوس

با توجه به جمیع مطالب می توان گفت که هزینه ساخت جاده چالوس نسبت به زمان خود هزینه بالایی بوده است. اما بدون شک تحمل این هزینه در آن دوران اجتناب ناپذیر بوده است. مساله این است که تا پیش از به سرانجام رسیدن این پروژه هیچ جاده ای برای سفر خودرویی از تهران به شمال وجود نداشته است. تنها مالروهای صعب العبود بوده که مردم روستایی از طریق آنها راه بین روستاها را طی می کردند. حتی خود ناصرالدین شاه قاجار نیز که عادت داشته هر تابستان به روستای شهرستانک سفر کند از طریق همین مالروهای صعب العبور راه این روستا را پی می گرفته. بنابراین می توان گفت پروژه ساخت جاده چالوس یکی از مهمترین و ضروری ترین پروژه های عمرانی در دوره رضاشاه بوده است.

اهمیت پروژه ساخت تونل کندوان

همانطور که گفتیم ساخت تونل کندوان حتی از ساخت خود جاده چالوس نیز بیشتر به طول انجامیده است. این تونل که با سختی ها و مشقت های فراوان و با هزینه حدود دو میلیون و پانصد هزار تومانی ساخته شد تا به امروز نیز به عنوان مهمترین نماد جاده چالوس شناخته می شود.

تا پیش از ساخت تونل کندوان مسافران ناگزیر بودند برای رسیدن به شهر چالوس کوه بزرگی را در امتداد جاده دور بزنند. ساخت تونل کندوان باعث شد تا این ضرورت از بین برود و مسیر کرج به چالوس حدود پانزده دقیقه کوتاه تر شود. اما اهمیت ساخت این تونل تنها کوتاه تر کردن مسیر نبوده است. بلکه بیش از آن اهمیت اصلی تونل کندوان در افزایش امنیت مسیر بوده است. چرا که تا پیش از ساخت این تونل مسافران باید مسیر بسیار خطرناک و پر پیچ و خمی را در حین دور زدن کوه طی می کردند. مسیری که بدون شک جان بسیاری از مسافران را نیز می گرفت.

هزینه ساخت جاده چالوس

جاده چالوس در زمان رضاشاه

جزئیات پروژه ساخت جاده چالوس

پروژه ساخت جاده چالوس در اردیبهشت سال ١٣١٠ و همزمان با ششمین سال سلطنت رضاشاه پهلوی آغاز شد. این جاده ١۶٨ کیلومتری حدود دو سال بعد و در ماه آذر سال ١٣١٢ به بهره برداری رسید. در روز جمعه دهم آذر ١٣١٢ رضاشاه خود شخصا برای افتتاح این جاده که در آن زمان جاده مخصوص خوانده می شد حضور یافت. در آن زمان عرض این جاده حدود هشت متر بود. که البته در پاره ای از قسمت ها به ده تا دوازده متر نیز می رسید.

پروژه ساخت تونل کندوان نیز در ماه اردیبهشت سال ١٣١۴ آغاز شد. این پروژه حدود سه سال بعد و باز هم با حضور شخص رضاشاه به بهره برداری رسید. مراسم افتتاح تونل کندوان در تاریخ ٢٧ اردیبهشت ١٣١٧ به انجام رسید. طول تونل در آن زمان یک هزار و ٨٨۶ متر بود. عرض تونل نیز حدود پنج الی هفت متر بود و ارتفاع آن به شش متر می رسید.

طراح و نقشه بردار ارشد پروژه ساخت جاده چالوس یک مهندس لهستانی با نام چرنتلسکی بوده است. کارگزاران و پیمانکاران این پروژه را نیز کمپانی های بریتانیایی و آلمانی تشکیل می دادند. هزینه ساخت جاده چالوس به طور کامل از طریق عواید مالیاتی سه کالای قند، شکر و چای تامین گردید.

کد خبرنگار: ۲۰
۲دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید