دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور نوعی از موتور ژنراتور است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند بنابراین مصارف مختلفی دارد.
موتور ژنراتور به مجموعهایی از یک ژنراتور و یک موتور و تجهیزات فرعی گفته میشود که در کل دیزل ژنراتور نامیده میشود.
از تجهیزات فرعی میتوان به شاسی، تانک سوخت گازوییل و تابلو حفاظت برق اشاره کرد. این محصول دارای یک ژنراتور الکتریکی میباشد که وظیفه تولید انرژی الکتریکی را دارد.
احتراق موتور دیزل ژنراتور با سوخت گازوئیل صورت میگیرد. این دستگاه در واقع یک موتور ژنراتور گازوئیلی میباشد. عملکرد یک دیزل ژنراتور با سوخت بیشتر، به مراتب بهتر و قوی تر خواهد بود.
دیزل ژنراتور درون یک اتاقک ایزوله قرار میگیرد. این اتاق ایزوله نقش کاهش صدا و حمل این محصول را دارد.
کاربرد دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها در مواقعی که کابلهای برق موجود نیستند یا برق به هر دلیلی قطع است، به کار میروند. کاربرد اصلی این دستگاه، ذخیره برق برای استفاده اضطراری میباشد. عموما برای جلوگیری از اختلال در کسب و کار روزانه از این دستگاه استفاده میشود.
علاوه بر تامین نور مصنوعی محیط، از دیزل ژنراتورها به عنوان نیروی محرکه فرعی موتور نیز استفاده میشود. این نیروی تقویتی، حرکت وسیله نقلیه را یکنواخت و پرقدرت میکند. از این محصول در وسیله نقلیههای بزرگ مثل قطار، کشتی، هواپیما و غیره استفاده میشود.
هواپیماها از موتور دیزلی برای تقویت نیروی محرکه پروانهها استفاده میکنند. بزرگترین موتورهای دیزل در اقیانوس پیماها کاربرد دارد.
دیزل ژنراتورها در ادارهها، کارخانهها، شرکتها، فروشگاهها و پاساژهای بزرگ استفاده میشوند و وجود آن در این مراکز ضروری است.
وجود دیزل ژنراتور به شدت در بیمارستانها ضروری است. در مواقعی که برق قطع شود یا بلایای طبیعی مثل سیل، زلزله یا طوفان نازل شود، این دستگاه از قطعی برق جلوگیری میکند.
شکل 1-اندازه دیزل ژنراتورها در قیمت آن موثر است.
اندازه دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها از نظر اندازه به دستههای مختلفی تبدیل میشوند. اندازه این دستگاه باید طوری باشد که بار اضافی ایجاد نکند. اندازه بندی دیزل ژنراتورها به تخصص و تجربه زیادی نیاز دارد. عموما اندازه بندی این دستگاه توسط اپلیکیشنهای اندازه بندی صورت میگیرد.
اگر ابعاد ژنراتور از 700 کاوا(کیلو وات) بیشتر باشد، با کانتینر حمل و نقل میشود. اگر ابعاد این سازه از 5 مگا ولت آمپر بیشتر باشد، به صورت جداگانه حمل و نقل میشود.
جزیره الکتریکی
جزیره الکتریکی یا ایستگاه توان به یک یا چند دیزل ژنراتور گفته میشود که بدون اتصال به یک شبکه کار میکنند. این مجموعه حداقل 3 دیزل ژنراتور را دارد.
این مجموعه با عملکرد همزمان به صورت الکتریکی، فعالیت میکند. بار الکتریکی بین این مجموعه تقسیم میشود. تقسیم بار توسط فرکانس در ژنراتور کنترل میشود. انجام همزمان فعالیتها در جزیره، عموما به صورت خودکار صورت میگیرد.
فعالیتهای همزمان این مجموعه، توسط مغز مجموعه که ماژول موتور کنترل نام دارد، صورت میگیرد. ماژول موتور کنترل وظیفه هماهنگ کردن ولتاژ، فرکانس و فاز را دارد.
مولد
مولدهای این دستگاه به چهار دسته پایه، دائم، اضطراری و چند منظوره تقسیم میشود. مولد اضطراری به صورت خودکار شروع به تامین برق شهری میکند. مولد پایه به صورت موقت برق شهری را تامین میکند.
مولد ثابت، قابلیت تامین برق را به صورت پیوسته دارد. مولد چند منظوره کاربردهای چند جانبه دارد و از نظر اقتصادی به صرفه نیست. در ساخت مولدها عموما از فولاد ضد زنگ استفاده میشوند. این امر برای جلوگیری از زنگ زدگی و فرسایش مولد است.
شکل 2- دیزل ژنراتورها با گازوئیل کار میکنند.
اگزوز
گازهای سمی و خروجی از سیلندر به وسیله اگزوز به بیرون هدایت میشوند. اگزوز از یک صدا خفه کن و یک لوله خروجی تشکیل شده است.
صدا خفه کن یک جور فیلتر صدا میباشد. در بعضی موارد، صدا خفه کنها از مواد غیر قابل اشتعال پر میشوند.
دینام
دینام نام دیگر ژنراتور است. ژنراتور از قطعات ثابت و متحرکی تشکیل شده است. حرکات این قطعات در کنار یکدیگر باعث ایجاد میدانهای الکتریکی و مغناطیسی شده و در نهایت برق تولید میکند.
ژنراتور از دو بخش استاتور و روتر تشکیل شده است. استاتور بخش ثابت دینام است و روتر بخش متحرک آن است.
برای اطمینان از عملکرد مناسب روتر، از یک سیستم روانکاو استفاده میشود. سطح روغن در سیستم روانکاو(چک کننده)، هر هشت ساعت کار دیزل ژنراتور را چک میکند.
روتور یک میدان مغناطیسی در حال چرخش بر روی استاتور ایجاد میکند. این امر باعث ایجاد اختلاف ولتاژ میشود. اختلاف ولتاژ باعث تولید برق در دیزل ژنراتور میشود.
برای حفاظت از دینام باید اعمال خاصی را به صورت مرتب تکرار کرد. از جمله آنها میتوان به چک کردن روغن و فیلترها، کنترل صدا و لرزش دستگاه و کنترل مصرف سوخت اشاره کرد.
قیمت دیزل ژنراتور
سوخت مصرفی دیزل ژنراتور، عامل اصلی تعیین قیمت این دستگاه میباشد. موتورهای ژنراتور با سوختهای متفاوتی کار میکند. سوخت مصرفی ژنراتور تماما از نفت خام به دست میآید. اگر سوخت مصرفی در موتور رسوب کند، مشکلاتی را برای ژنراتور به وجود میآورد.
ارزان بودن هزینههای نصب و حمل و نقل، ارزان بودن گازوئیل نسبت به بقیه سوختهای طبیعی و ماندگاری بالای آن، همه جوره ما را از انتخاب این محصول به عنوان یک ژنراتور ارزان، مطمئن تر میکند.
شکل 3- امروزه دیزل ژنراتورها بسیار کاربرد دارند.
قیمت یک دیزل ژنراتور به اندازه، بار و مصرف آن دارد. هر چقدر مصرف این محصول بیشتر باشد به سوخت بیشتری نیاز خواهد داشت. بنابراین هزینه بیشتری نیز در بر خواهد گرفت.
دیزل ژنراتور ارزان دارای اجزای تشکیل دهنده ارزانی نیز میباشد. البته باید توجه کرد که این به معنای بی کیفیت بودن آن نیست.
راهنمای خرید دیزل ژنراتور
در هنگام خرید این محصول باید به موتور دیزل، دینام، تابلو کنترل، مولد، اگزوز و تمامی متعلقات جانبی توجه کنیم. برند تولید کننده آن نیز نقش مهمی در کیفیت عملکرد این محصول دارد. خرید دیزل ژنراتور از نمایندگی های فروش اصلی مثل ولووپنتا، لوول، پرکینز، بادوین ، آذر موتور بهترین راه حل برای خرید است.
خلاصه
باید توجه داشته باشید در صورتی که دیزل ژنراتور علائمی مانند قدرت پایین، زنگ زدگی و کارکرد ضعیف از خود بروز داد، به مشکل برخورده است و نیاز به تعمیر دارد.محل نصب این سازه هم باید در جایی باز با سیستم تهویه باشد.
این دستگاه امروزه به شدت مورد نیاز تمامی مراکز خدماتی و درمانی است. در صورت نبود آن، ممکن است کسب و کار به مشکل بر بخورد و در آن اختلال ایجاد شود.
هدف ما از نوشتن این مقاله این است که شما با مفاهیمی مانند دیزل ژنراتور، نحوه عملکرد آن، اجزای آن، راهنمای خرید آن و غیره آشنا شوید. سایت آذر موتور تمامی ویژگیهای یک دیزل ژنراتور ارزان و باکیفیت را دارا است.
امیدوارم که از خواندن این مطلب نهایت استفاده را برده باشید.
نظر شما