به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: استان کرمان سالانه حدود ۲۷۵ میلیون تن در سال در نتیجه فرسایش آبی و بادی از دست میدهد و باید مدنظر داشت که ارزش هر تن خاک حدود ۲۸ دلار میشود بنابراین سالانه حدود ۸ میلیارد دلار خاک در استان کرمان از دست میرود که البته در استانهای کمبارش دیگر کشور نیز وضعیت این چنین است.
مهدی رجبی زاده، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان به بهانه روز جهانی خاک گفت: استان کرمان سالانه حدود ۲۷۵ میلیون تن در سال در نتیجه فرسایش آبی و بادی از دست میدهد و باید مدنظر داشت که ارزش هر تن خاک حدود ۲۸ دلار میشود بنابراین سالانه حدود ۸ میلیارد دلار خاک در استان کرمان از دست میرود که البته در استانهای کم بارش دیگر کشور نیز وضعیت این چنین است.
رجبی زاده به تشریح اهمیت خاک در حیات بشری پرداخت و گفت: خاک بستر تولید و تهیه غذا در ابعاد مختلف تلقی میشود.
وی ادامه داد: در جایی که خاک قابلیت کشت و کار داشته باشد میتوانیم در آنجا کشاورزی را توسعه داد و همچنین در مکان هایی که خاک از وضعیت خوبی برخوردار هستند، پوشش مرتعی خوبی در بر دارد و خوراک دام را تامین میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان از اهمیت حفظ خاک سخن به میان آورد و اظهار کرد: در خصوص کمبود آب شاید بتوان از طرق مختلف راهحلی پیدا کرد اما راهکاری برای جبران تخریب خاک وجود ندارد زیرا بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ سال زمان نیاز است که یک سانتیمترمکعب خاک از سنگ مادر تولید و قابل زراعت و کشاورزی شود.
وی در ادامه میزان فرسایش خاک در ایران را چهار برابر میانگین جهانی اعلام کرد و گفت: در کشور ایران، فرسایش خاک از طریق یا آبی یا بادی در حال رخ دادن است، به طوری که میانگین سالانه فرسایش آبی حدود ۱۶ تن در هکتار و نرم فرسایش بادی سالانه حدود ۱۰ تن در هکتار است در حالی که میانگین جهانی چهار تن است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان مطرح کرد: متاسفانه به دلیل برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی در استان و کشور باعث شده که به آبهای شور برسیم به طوری که آبی که از چاههای استان کرمان برداشت میشود یا آب شور یا لب شور است و این آب به مرور خاک را شور میکند و در نتیجه با گذشت زمان زمینهای کشاورزی به زمینهای غیرقابل کشت تبدیل میشوند.
وی خطر شور شدن خاک در ایران و جهان را مشهود دانست و اظهار کرد: اگر بتوانیم جلوی شور شدن خاک را بگیریم، باردهی خاک را تقویت کردهایم و یکی از راهکارها آن اجرای طرحهای آبخیزداری است.
رجبی زاده افزود: از ۱۰.۵ میلیون هکتار حوضههای آبخیز شمال استان کرمان در حدود ۱.۵ میلیون هکتار آن طرحهای آبخیزداری اجرا شده است.
نظر شما