به گزارش سلام نو به نقل از گردشگری ۷۲۴ ، دشت مغان از سمت غرب با شهرستان ارسباران، از جنوب با مشکین شهر و از شمال و شرق با کشور آذربایجان همسایه است. تا سال ۱۳۵۵مغان از توابع شهرستان مشکین شهر بوده، از آن زمان در تقسیمات جدید کشوری، با شهرستان های پارس آباد، بیله سوار و مرکز دشت مغان که شهر گرمی می باشد، به صورت شهرستانی مستقل معرفی گردید.
جلگه مغان
اگر از بخش های شمالی این دشت تا سواحل رودخانه ارس پیش رفته، مسیر خود را تا دهستان ساوالان ادامه دهید به منطقه ای با خاک کشاورزی حاصلخیز و آبرفتی خواهید رسید که به جلگه مغان معروف بوده، آوازه تولیدات کشاورزی آن در سراسر ایران به گوش می رسد. به دلیل آنکه بخش جلگه ای در مجاورت رودخانه ارس قرار گرفته و دارا بودن شرایط مناسب کشت و کار، به کشتزارهای زیبا و وسیع مبدل شده است که در این میان شهرستان پارس آباد به دلیل قرار گرفتن در بخش جلگه ای از موقعیت بسیار ویژه ای برخوردار بوده، آوازه دشت مغان به عنوان یکی از جاذبه های طبیعی پارس آباد به گوش همگان برسد. بخش جلگه ای درست از دامنه کوه های خروسلو داغی و صلوات داغی آغاز شده و تا ساحل امتداد دارد. باقی بخش ها نیز به صورت کوهپایه های سرسبز و چشم نواز و ارتفاعات است که خود با داشتن مناظری زیبا و بی بدیل از انبوه دشت های مزین به گل ها به مراتع سرسبز و دلربا یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعت اردبیل را به نمایش گذاشته اند. ارتفاعات دشت مغان بین ۱۰۰ الی ۷۰۰۰ متر ارتفاع دارند و در واقع بخش مهمی از ارتفاعات جنوب و جنوب غربی این منطقه وسیع را در بر می گیرند.
ارتفاعات کمتر از ۱۰۰ متر نیز تا رسیدن به منطقه جلگه ای در زمره مناطق کوهپایه ای این منطقه قرار می گیرند. هر سه بخش این منطقه اعم از کوهستانی، کوهپایه ای و جلگه ای دارای اهمیت بسیاری بوده و هر سه شهرستان این دشت وسیع یکی از حاصلخیرترین بخش ها ی استان اردبیل را تشکیل می دهند. دشت مغان از دیرباز محل ییلاق ایلات عشایر شاهسون از تیره های مختلف بوده است که در میان دشت های فراخ و آباد این ناحیه اتراق می کنند. در میان شهرها و روستاهای دشت مغان پارس آباد شهرستان گرمی از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و آثار و کشفیات فراوانی از آن به دست آمده است.
جاهای دیدنی دشت مغان
دشت پارس آباد اردبیل، تمدن قدیمی آن در کتب مختلف تاریخی و سفرنامه های مختلفی از گوشه و کنار جهان به عنوان سرزمین آباد با مراتع و دامنه های چشم نواز نام برده شده جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوانی همچون: تپه نادر اصلاندوز، گورستان کورلار کورعباسلوی مغان،زیستگاه آقابابا، تپه خرمن، قلعه اولتان، گورستان اصلاندوز مغان، برج قارلوجا، دریاچه سد شهرک مغان، پل تاریخی خمارلو، زیستگاه خروسلوی مغان، زیستگاه حسن دره سی، ساحل بی نظیر آراز چایی (رودخانه ارس) و جنگل های انبوه و گسترده مغان را دارا می باشد. وجود آثار تاریخی فراوان موجب گردیده که به عنوان یکی از جاهای تاریخی پارس آباد شناخته شود.
مسیر دسترسی به دشت مغان
دشت مغان ، همانطور که قبلاً ذکر شد ، متعلق به منطقه وسیعی از مناطق شمالی استان اردبیل و آذربایجان است. پیشنهاد می کنیم به اردبیل بروید و از آنجا در فاصله ۱۱۰ کیلومتری از گرمی ، مرکز شهر مغان بروید. از آنجا می توانید جاذبه های گردشگری بی نظیر این دشت را از مردم محلی بپرسید.
دیدنی های تاریخی مغان
تپه نادری (نادرشاه افشار) اصلاندوز
قرن ها پیش، نادر شاه افشار رجال و سران مملکتی را برای آنکه شاه طهماسب صفوی را سرنگون و خود را جانشین وی نماید به مکانی در نقطه تلاقی رود ارس و دره رود، در بخش جنوب غربی اصلاندوز دشت مغان فرا خواند.
قلعه اولتان
در حاشیه رود ارس و در فاصله ۵۰۰ متری روستای اولتان، قلعه ای ساخته شده در قرن دوازدهم به دست اشکانیان با دیوارهای خشتی و خندقی عمیق قرار دارد که کماکان از پس قرن ها با صلابت بر جای خود مستقر است.
پارس آباد کجاست
این شهرستان که به مغانشهر نیز معروف است در استان آذربایجان قرار دارد. در پاسخ به این سوال که جلگه مغان در کدام شهر است باید گفت که این شهر بخش های گسترده ای از مغان اردبیل ایران را فرا گرفته، جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوانی همچون: آبشار قیرخ پیلله، شهرک مغان و دریاچه رویایی شهرک غفاری، تالاب توپراق کندی، مزارع گسترده و شالیزارهای پنبه و برنج، اولتان قالاس، مسجد غریبان، روستای توریستی - تفریحی دوست کندی، تپه های باستانی آق توره، قارا توره، قوشا تپه، غیبعلی و ... را در دل خود خو جای داده است.
نظر شما