به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، شیلاندر، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان زنجان در این استان است. این روستا در فاصله ۳۰ کیلومتری شمال غرب استان زنجان (۱۵ کیلومتری روستای تهم) واقع شده است. از جاذبه های گردشگری و دیدنی این روستا می توان به خانه های پلکانی روستا, آبشار های زیبا و رودخانه های منطقه اشاره نمود. وجود کوههای مرتفع, دره های نسبتا عمیق و طبیعت دست نخورده و بکر به جذابیت این روستای پلکانی افزوده است. اردیبهشت و زمستان این روستا فضای متفاوتی دارد. شیلاندر که بر دامنه کوهی مشرف بر رودخانه قرار گرفته منظره ای حیرت انگیز دارد. کوه های شمالی طارم نیز از آنجا قابل دیدن است. در این روستا از اردیبهشت سال ۹۸ جشنواره طبیعت گردی (جشنواره شیلاندر- چیلاندر) برای اولین بار اجرا خواهد شد.
شیلاندر نام روستایی بکر در شمال غرب استان زنجان است، روستایی پلکانی در میان کوه ها با چشم اندازی زیبا که هر بیننده ای را به وجد می آورد . معماری این روستا همانند ماسوله در گیلان است که در میان طبیعتی سرسبز خودنمایی می کند. وجود آبشارهای فراوان در طبیعت اطراف، زیبایی این روستا را دوچندان کرده است.
صدای وز وز زنبورها و پروانه های رنگارنگ کوچه پس کوچه های این روستای زیبا را فرا گرفته است. بام هر خانه، کوچه ای باریک و شیب دار است که خانه هایی خشتی و گلی و چوبی در آن جای گرفته اند. این کوچه های جذاب حسی غریب همراه با ترس به همراه دارند، زیرا که سقف بعضی از خانه ها سر باز کرده و ریزش آن حتمی است.
برای دیدن این روستای تماشایی حدود ۱۵ کیلومتر را باید در جاده ای خاکی طی کرد و در مسیر، از دیدن طبیعت بکر و درختان پر بار گردو، گیلاس، آلبالو، توت، فندق و سیب لذت برد. اگر چه بسیاری از اهالی شیلاندر از روستا مهاجرت کرده اند، اما همان تعداد باقی مانده به دامداری، باغداری و زنبورداری مشغول بوده و کندوهای عسل در کوچه پس کوچه های روستا دیده می شود.
ویژگی های جمعیتی
بیشتر ساکنین شیلاندر خانه های خود را ترک کرده و شهر نشین شده اند. از سال ۱۳۸۷ این روستا تقریبا خالی از سکنه بوده و در حال حاضر تنها ۶ خانوار در این روستا مانده اند. اهالی روستا که شهر نشین شده اند، برای گذران اوقات فراغت و استراحت در فضایی دور از شهر و جمع آوری محصولات باغات خود به گاه گاهی شیلاندر می روند. درختان توت، گردو، گیلاس و سیب اکثر باغات این منطقه زیبا را تشکیل داده است.
آب و هوای منطقه
طبیعت سر سبز و کوهستانی با آبهای همیشه در جریان، هوای شیلاندر را مطبوع کرده است. این روستا به دلیل آب و هوایی خنک و دلپذیر منطقه ای ییلاقی به حساب می آید.
اسامی نقاط معروف و دیدنی روستای شیلاندر زنجان
چپ چپ لر، سجاد شارشاری، دیوه زمین، شارشار هوندوخانا، شیره جال، کاسالی چای، بویوک چای و پیر آقاجی از محله ها و نقاط دیدنی روستای شیلاندر زنجان است.
راه های دسترسی
اگر قصد سفر به این روستای بکر و زیبا را دارید باید به سوی زنجان رفته و از طریق جاده زنجان-طارم و طی کردن جاده خاکی به این روستا برسید. دوستداران طبیعت و عاشقان پیاده روی و رودخانه نوردی می توانند برای رسیدن به این روستا از مسیر رودخانه ای که از پایین شیلاندر و میان دره تا نزدیک زنجان ادامه دارد، عبور کنند تا هر چه بیشتر از جلوه های زیبای این منطقه بهره مند شوند.
مسیرهای سفر به روستای شیلاندر زنجان
برای رفتن به شیلاندر هم می توان مستقیماً از ماشین و وسایل نقلیه استفاده کرد و هم می توان به طور گروهی و پیاده به این روستای زیبا سفر کرد. اگر از سایر استان ها قصد گردشگری این منطقه را دارید، مسیر این منطقه بهترین مسیر طبیعت گردی و پیاده روی و حتی کوهنوردی می باشد.
مسیر پیاده روی شماره ۱ (زنجان–تهم–شیلاندر)
پیمودن این مسیر نسبتاً ساده است و نیاز به تجهیزات زیادی ندارد. برای رسیدن به روستای شیلاندر زنجان ابتدا وارد جاده تهم (جاده زنجان-تهم-طارم) می شویم. در این مسیر حدوداً ۲۵ کیلومتر از شهر زنجان دورشده، بعد از ۱۶ کیلومتر به طبیعتی بکر و زیبا می رسیم. سد نسبتاً بزرگ و بسیار زیبای تهم نیز در این مکان قرار دارد، ۸ کیلومتر بالاتر روستایی با همین نام یعنی روستای تهم قرار گرفته است. این سد حدوداً ۳۰۰ متر پایین تر در محل تقاطع رودخانه تهم و گله رود قرار دارد. مسیر را ۸ کیلومتر بالاتر یعنی به سمت روستای تهم ادامه می دهیم.
در این حین از روستای تهم عبور کرده و تابلویی با عنوان شیلاندر در ابتدای یک جاده فرعی نمایان می شود. بعد از ورود به جاده فرعی حدوداً بعد از ۲۰ دقیقه به یک دوراهی می رسیم. راه سمت چپ را انتخاب می کنیم بعد از مدتی پیادهروی به روستای علی آباد می رسیم. مسیر را در جاده ای کم عرض و باریک و سنگلاخی در کنار دره ای عمیق ادامه می دهیم. آرامش و طبیعت محیط و نظاره عمق دره به هیجان و لذت این سفر می افزاید. در همین حین که پیاده روی ادامه می دهیم روستای شیلاندر از بین کوه ها خودنمایی می کند.
مسیر شماره ۲ برای پیاده روی و کوهنوردی (گاوازنگ- وای وای- تهم- جاده خاکی به نام حسن خاکی- شیلاندر)
این مسیر بیشتر به کوهنوردان توصیه می شود و نسبت به مسیر شماره یک کوهستانی تر است. ابتدا به سمت روستای گاورازنگ (می توانید با وسایل نقلیه بروید) حرکت می کنیم. این روستا و سد گاوازنگ یکی از تفریحگاه های اصلی مردم زنجان است. از مسیر کوهستانی گاوازنگ کمی به شمال شرق منحرف می شویم و سپس به طرف گردنه وای وای پیش می رویم. (حدوداً ۱۳ کیلومتر می توانیم با ماشین در این مسیر خاکی پیش برویم). بعد از حدود ۴۰ الی ۵۰ دقیقه پیاده روی به گردنه وای وای می رسیم. شیبی در کیلومتر ۱۷ این گردنه می بینیم. این شیب را به آهستگی سرازیر شده به سمت تهم پیش می رویم. به تهم رسیده وارد مسیر آسفالته تهم می شویم. در این مسیر به سمت آق گدیک حرکت می کنیم. حدوداً بعد از ۵۰ دقیقه پیاده روی به یک گردنه می رسیم. سمت راست خود وارد یک مسیر خاکی به نام (حسن خاکی) می شویم. ابتدای این مسیر سربالایی تندی مشاهده می شود. در این مسیر به یک دو راهی می رسیم که راه اصلی آن به روستای زرنی و راه فرعی و سمت راست ما را به روستای شیلاندر زنجان می رساند. این مسیر را ادامه داده و نهایتاً به بالای روستای شیلاندر زنجان می رسیم.
برگشت مسیر شماره ۲ به زنجان
در این مسیر ما ابتدا به بالای روستای شیلاندر زنجان می رسیم. حالا زمان برگشتن فرارسیده است. الآن داخل روستای شیلاندر هستیم. برای برگشتن به زنجان، با عبور از کوچه های روستای شیلاندر به سمت پایین روستا حرکت کرده در دامنه این روستا به جاده می رسیم. مسیر سمت چپ ما را به روستای کلکش هدایت می کند؛ و مسیر سمت راست مار ا به روستای علی آباد خواهد برد. مسیر سمت راست یا همان مسیر علی آباد را انتخاب می کنیم. در این مسیر شاهد کوههای سر به فلک کشیده و یک مسیر کوهستانی هستیم. مناظر بسیار زیبا با دره های عمیق و کوه های بلند ما را همراهی می کنند. در این مسیر به یک، دوراهی میرسیم. در مسیر سمت چپ ما روستای ابراهیم آباد قرارگرفته است. مسیر سمت راست مان را انتخاب می کنیم که به روستای علی آباد می رسد. از داخل این روستا نیز عبور می کنیم. در این مسیر از سربالایی ها عبور کرده در ادامه به یک گردنه می رسیم. این مسیر را که ادامه دهیم به یک سرپایینی می رسیم. این سرازیری ما را به روستای تهم می رساند. بعد از رسیدن به تهم به سمت زنجان حرکت می کنیم. گردنه شیرعلی بیک نیز در این مسیر است. از این مکان به بعد می توانیم با وسایل نقلیه به شهر زنجان بازگردیم.
نظر شما