به گزارش سلام نو به نقل از ویزیت ایران، باغ فین کاشان یکی از مهمترین باغهای ایرانی است که ساختار آن کاملاً منطبق با اصول باغسازی در ایران است. این باغ که در داخل شهر کاشان واقع شده، به عنوان یکی از ۹ باغ شاخص ایرانی در سال ۲۰۱۱ میلادی به ثبت یونسکو رسید.
درخصوص زمان پایهگذاری باغ فین کاشان اختلاف نظر وجود دارد. برخی قدمت این باغ را تا پیش از اسلام، یعنی دوره ساسانی پیش میبرند و دستهای دیگر از صاحبنظران، حکومت «آل بویه» یا «ایلخانی» را بانی ساخت آن میدانند. با اینهمه، آنچه مسلم است، تاریخ ساخت باغ فین به شکل و شمایل امروزیست که آن را به دوره حکومت شاه عباس صفوی نسبت میدهند.
باغ فین، آوردگاه حوادث مهمی در تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران بوده است. از برگزاری مراسم جشن و پایکوبی شاهان صفوی گرفته تا قتل حاکم کاشان از جمله رویدادهای تاریخی این باغ است. همچنین گفته میشود شیخ صفی در عمارت باغ فین از دنیا رفت و بلافاصله پسرش در همین مکان تاجگذاری کرد.
اما رویدادهای باغ فین محدود به همینها نیست. حمام این باغ، جایی است که امیرکبیر، صدراعظم ناصرالدین شاه در آن به قتل رسید. در باغ فین دو حمام وجود دارد که یکی از آنها با نام حمام سلطنتی، مورد استفاده درباریان و حمام کوچکتر مورد استفاده خدمه و مردم عادی بود.
باغ فین فضایی چهارگوش و محصور با دیوارهای بلند دارد. گذر اصلی و شمالی - جنوبی باغ که از «عمارت سردر» آغاز میشود، از کوشک میگذرد و به انتهای باغ میرسد. همچنین بر مبنای اصول باغسازی ایرانی، باغ دارای یک گذر شرقی – غربی هم هست که امروزه حمام را به موزه کاشان مربوط میکند.
کوشک صفوی یا عمارت مرکزی باغ بنایی چهارضلعی است و فضای آن به گونهای طراحی شده که از هر سوی آن، بتوان چشماندازی از باغ را دید. همچنین در دوره کریم خان زند، بخش دیگری در مجاورت باغ و در سمت جنوبغربی آن ساخته شد که خلوت و چند بنای دیگر را شامل میشود.
یکی از شگفتیهای مهندسی باغ فین کاشان، مدیریت شیوه گردش آب در آن است. به طوری که تنها با ایجاد اختلاف سطح و بدون استفاده از هیچ نیروی دیگری، آب در جویها و فوارههای باغ جاری میشود.
نظر شما