این سنگ نبشته که مشتمل بر ده سطر است، توسط محمد جواد مشکور کشف شد و در سال ۱۳۳۰ شمسی آن را به جهانیان شناساند.

 سیغندل کتیبه‌ای متعلق به حکومت اورارتوی

به گزارش سلام نو، کتیبه ­میخی اورارتوئی (۷۵۳ - ۷۳۵ پیش از میلاد) در سه کیلومتری روستای سیغندل در ورزقان و بر دامنه کوه زاغی بر سینه سنگی یکپارچه و مرتفع منقوش است.

سمت جنوبی سنگ مزبور که به شکل هرم ناقص است، را به صورت مستطیلی صاف و صیقلی نموده و فرمان ساردوی پسر آرگیشتی پادشاه اورارتوئی را در ده سطر به خط میخی بر آن نقش کرده ­اند.

این کتیبه به شماره ۷۹۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

کتیبه‌ اورارتویی گردشگران را جذب روستای رازلیق سراب می‌کند - ایرنا

سیغندل یکی از روستاهای استان آذربایجان‌شرقی است که در دهستان ازومدل جنوبی بخش مرکزی شهرستان ورزقان واقع شده‌است. این روستا در ۵ کیلومتری شهرستان ورزقان ودر مسیر جاده ورزقان-اهر قرار دارد و کتیبه میخی اورارتوئی در ۳ کیلومتری این روستا و بر دامنه کوه زاغی بر سینه سنگی یکپارچه و مرتفع منقور است.

اورارتو نام حکومت مقتدری بوده که در مرکز فلات آناتولی و کناره دریاچه­ ی وان از اتحاد طوایف مختلف ایجاد شده­ بود و بعدها در اثر حملات و کشورگشایی­ها قلمرو آنها تا کناره­ های دریای خزر کشیده شد.

این سنگ نبشته که مشتمل بر ده سطر است، توسط محمد جواد مشکور کشف شد و در سال ۱۳۳۰ شمسی آن را به جهانیان شناساند. همین کتیبه را بعدها دانشمند اورارتوشناس گرجی به نام ملیکشویلی از روی عکس آن خواند و نتیجه پژوهش خود را در این باره در سال ۱۹۶۰ انتشار داد.

سنگ نبشته سیغندل به ساردوی دوم (۳۳-۷۵۰ ق.م) پسر آرگیشتی اول تعلق دارد و در آن از حمله به ناحیه کوهستانی پولو آدری و گشودن ۲۱ دژ و تصرف ۴۵ یا ۴۴ شهر در یک روز، سخن می‌رود.

ملیکشویلی حدس زده است که پولو آدری محل زندگی یک طایفه کوه‌نشین در شمال آذربایجان ایران بوده و کتیبه به حوادث سال‌های ۴۵-۷۴۷ قبل از میلاد مربوط می‌شود.

جهانگردی و مدیریت | آرگیشتی دوم

ترجمه و تفسیر کتیبه سیغندل:

۱ - ارابه جنگی خدای خالدی به راه افتاد

۲ - آن به کادیا اونی پادشاه پولو آدی حمله کرد

۳ - ناحیه ای کوهستانی است به یاری خالدی توانا

۴ - در ارابه جنگی نیرو مند خالدی این لشکر کشی

۵ - ساردوری پسر آرگیشتی صورت گرفت

۶ - ساردوری گوید من ۲۱ قلعه را گرفتم

۷ - من در یک روز ۴۵ (یا ۴۴) شهر را تصرف کردم ، لیب لی اونی

۸ - شهر پادشاه و شهر مستحکم را در جنگ گرفتم

۹ - ساردوری پادشاه مقتدر شاه بزرگ

۱۰- شاه کشور شاه مملکت بیا اونی و فرمانروای شهر توشپا

سنگ‌ نبشته‌ اورارتوئی رازلیق‌ در سراب اثر بر جای مانده از دوران اورارتوها -  ایرنا

در سطر اول از کتیبه، سخن از خالدی است. خالدی یکی از خداوندان اورارتویی بوده و در معابد بزرگ در صدر خدایان اورارتوی قرار داشت. وی خدای جنگ بوده که در مقایسه با سایر مجسمه­ ها و کتیبه­ ها­ی کشف شده ا ز اورارتوییان به «شکل انسان که گاهی با ریش و گاهی بدون ریش و ایستاده بر روی یک شیر، نشان داده شده­است.» آنها برای جنگ از خالدی اجازه می­گرفتند و آنچه در سطر سوم می خوانیم نشان می دهد اورارتوییان معتقد بوده ­اند که پیروزی در جنگ حاصل توانایی خالدی است.

در سطر دوم از شخصی به نام کادیااونی نام می برد که پادشاه منطقه پولودآدی بوده است و می نویسد، خالدی به راه افتاد و به آنجا حمله کرد.

در سطر سوم به توصیف ناحیه ی پولوآدی می­پردازد و می­گوید منطقه­ ای کوهستانی است و شاید اورارتوییها به منطقه قره­ داغ پولوآدی می­گفتند.

در سطر چهارم منظوراز ارابه شاید مجموع لشکرکشی­ هایی باشد که معتقد بوده­ اند از طرف خالدی انجام می­شده و از قدرت زیاد آن یاد ­شده است و در سطر پنجم از ساردوری پسر آرگیشتی به عنوان فرمانده یاد می­کند.

سطر ششم از قول ساردوری به تصرف ۲۱ قلعه در منطقه اشاره کرده و در ادامه ودر سطر هفتم از ۴۵ شهر یاد می کند که در عرض یک روز آنها را متصرف شده است و از لیب لی اونی به عنوان یکی از شهرهای مهم و محکم یاد می کند که در سطر بعدی از تصرف آن سخن به میان آورده­ است. سپس به تعریف و تمجید از خود به عنوان شاه مقتدر و شاه کشورهای فتح شده می پردازد .

اوراتوئی ها خود را ( بیاای نی ) می گفتند و پایتخت آنها شهر توشپا بوده است.

اینکه اورارتوییان چهل و چهار شهر و بیست ویک قلعه را فتح کرده­ اند نشان می­دهد که در منطقه ورزقان و منطقه­ منتهی به سیغندل شهرهای زیادی بوده­ است و شاید قلعه های کاسین، زرآوا، وتپه های نقاره داشی سکی اوستی، مازار دالی سی و روستاهای لَه لَلّو، کیقال و غیره از یادگارهای آن دوران باشد. آنچه در کتیبه­ سیغندل می­خوانیم و به نتیجه می­رسیم این است که منطقه­ ورزقان و قره­ داغ در آن زمان از شکوه و عظمت و رونق بسیاری برخوردار بوده­ است.

معرفی کامل سنگ نبشته اورارتویی رازلیق در روستای دیزج سفید+ فیلم و عکس

قلعه‌های اطراف کتیبه:

ملیکیشولی دانشمند و اورارتوشناس گرجی که این کتیبه را ترجمه کرده است از وجود قلعه ­های مختلفی در اطراف آن خبر داده و نیز وجود طایفه­ ی کوه­ نشین در این منطقه را محتمل می­داند.

هیأت باستان شناس آلمانی در سال ۱۹۶۷ و ۱۹۷۱ در اطراف سیغندل به پژو هشهایی مقدماتی دست زده­ اند و از وجود دو قلعه در این محل خبر داده­ اند که یکی به دوران پیش از تاریخ که به دست ساردوری دوم تسخیر شده ­است و دیگری متعلق به اورارتویی­هاست و «این قلعه به دست ساردوری دوم در جوار قلعه ­ی قدیمی ساخته شده­ است و قلعه­ مذکور در سیغندل از جمله بزرگترین استحکامات در ایران است.»

در روزگاران قدیم در بالای کتیبه­ سنگی قلعه­ ارمنی نشین [در حوالی کتیبه ی سیغندل] وجود داشته که مردم کارهای آهنگری خود را به آنها مراجعه می­کردند.» این مورد را سالمندان سیغندل نیز تصدیق می­کنند و نیز به دلیل آشنایی ارامنه و اوراتویی­ها به فن آهنگری وجود ارمنی نشینان در این قلعه بعید به نظر نمی رسد (بخصوص که در زمانهایی ارمنی ها بر آذربایجان مسلط بوده اند.) محمد جواد مشکور کاشف کتیبه­ سیغندل، اورارتوییان را از تمدن های دنیای قدیم می­شمارد.

منبع: تریپ یار 

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***