بنا به روایتی در این جزیره دختر ناخدایی هندی دفن شده است که به نام قبر ناخدا معروف شده است. جزیره قبر ناخدا را رسوبات رودخانه‌ای و جریانات جزر و مد تشکیل داده‌ است که با جزر، آب دریا تا فاصله زیادی از جزیره عقب ‌نشینی می‌کند.

از جزیره قبر ناخدا چه می‌دانید؟

به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، جزیره قبر ناخدا یکی از جزیره‌های غیر مسکونی ایران در خلیج فارس است که در جنوب استان خوزستان و دهانه خور موسی قرار گرفته است. جزیره قبر ناخدا محل تخم ‌گذاری پرستوهای دریایی است. بنا به روایتی این جزیره در دوره هخامنشیان بسیار رونق داشته است.

جزیره قبر ناخدا با مساحتی حدود ۲/۴ کیلومتر مربع درطول جغرافیایی ۴۸° ۵۵' ۳۶" شرقی و عرض جغرافیایی ۳۰° ۲۰' ۴۱" شمالی و درشمال جزایر بونه و دارا قرار دارد. این جزیره از جزایر غیر مسکونی ایرانی خلیج فارس است و در دهانهٔ خور موسی واقع شده است.(خور در فارسی به شاخه‌ ای از دریا گفته می ‌شود که به خشکی داخل شده باشد و موسی ناخدای معروفی بوده که این خور به نام او نامیده شده است.) جزیره قبر ناخدا را رسوبات رودخانه ‌ای و جریانات جزر و مد تشکیل داده‌ است که با جزر، آب دریا تا فاصله زیادی از جزیره عقب ‌نشینی می ‌کند.

در شمال خورموسی واقع در بندر امام خمینی و در دهانه این خور سه جزیره بونه، دارا و قبر ناخدا قرار دارد. در زمان جزر پشته های شنی وسیعی از آب بیرون می آیند و به جزیره متصل می شوند که مساحت آن را تا چندین صد هکتار افزایش می دهند. این جزیره با اینکه کاملاً مسطح است و بخش مرکزی آنرا گیاهان مختلف تشکیل می دهند، آب شیرین در آن یافت نمی شود و به هیچ وجه قابل سکونت نیست.

وجه تسمیه

انتخاب نام این جزیره به زمان های بسیار دور بر میگردد. به نقل از اهالی بومی ساکن بندر ماهشهر، در دورانی که برای دریا پیمایی از کشتی های پارویی دستی استفاده میشد، ناخدایی ناشناس به همراه خانواده خود در آب های نیلگون خلیج فارس راهی سفر بود که تنها دخترش به بیماری سختی مبتلا شد و به علت عدم دسترسی به طبیب معالج و طولانی بودن راه برگشت، در بین راه در این جزیره لنگر انداختند و جسم مرده دخترک را به خاک سپردند. در واقع جسم دختر ناخدا در این جزیره دفن شده است نه خود ناخدا.

از جزیره قبر ناخدا چه می‌دانید؟

پیشینه تاریخی

بعضی از مردم محلی ضمن تأیید وجود قبر ناخدایی که امکان انتقال او به ساحل ماهشهر در زمان فوتش وجود نداشت، به ریشه‌ های تاریخی این جزیره نیز اشاره می ‌کنند و معتقدند در زمان سلسله هخامنشیان سواحل خوزستان با امروز کاملاً متفاوت بوده و جزیره قبر ناخدا در آن زمان جزیره نبود بلکه چسبیده به خاک اصلی بوده و بهترین موقعیت را برای ساختن بندر و تأسیسات مربوطه داشته است. به ‌همین دلیل احتمالا زیر خاک جزیره قبر ناخدا، تأسیسات بندری و شهری و کشتی‌ سازی هخامنشی وجود دارد.

حیات جانوری جزیره

پرستوی دریایی گونه سفید، پرستوی دریایی پشت دودی و سلیم خرچنگ خوار از جمله پرنده گانی هستند که در این جزیره به وفور تخم گذاری می کنند. به علاوه گونه های پرنده ای چون کاکائی، آبچلیک، اگرت ساحلی، اگرت بزرگ و جانورانی چون موش سیاه، سوسمار، مارمولک و لاک پشت نیز در این جزیره زندگی می کنند.

طبق نظر دکتر بهروز بهروزی راد مولف کتاب «زیستگاه های حساس پرندگان آبزی خلیج فارس»، این جزیره از زیستگاه های حساس خلیج فارس محسوب می شود و جزر و مد خلیج بر زمان تغذیه و استراحت پرندگان موثر است و چون ساختار ساحلی جزیره ماسه ای و گلی است این نوع ساختار برای تغذیه پرندگان کنار آبزی بسیار مناسب است.

مسیر دسترسی

از اسکله بندر ماهشهر با قایق موتوری تند رو ۱ساعت و ۲۰ دقیقه الی ۱ساعت و ۳۰ دقیقه مسیر دریایی را برای رسیدن به این جزیره باید پیمود.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***