به گزارش سلام نو، پل سفید اهواز چهارمین پل معلق دنیا و نخستین پل معلق ایران بوده و یکی از ۸ پلی است که بر روی رود کارون در شهر اهواز احداث شده و دو پاره شهر را به هم متصل می کند. پل سفید از نمادهای اهواز محسوب میشود. این پل در سال ۱۳۱۵ خورشیدی بر روی رودخانهٔ کارون توسط مهندسان آلمانی و شرکتی سوئدی احداث شده است. این پل دارای دو قوس بتنی ۱۲ و ۲۰ متری است. این اثر در تاریخ ۱۳۷۸/۰۸/۲۶ با شمارهٔ ثبت ۲۴۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کمتر از پنجاه سال پس از احداث و افتتاح اولین پل فلزی جهان در بروکلین، پایه های احداث چهارمین پل معلق دنیا در شهر اهواز پی ریزی شد که امروزنماد و مظهر زیبایی اهواز به شمار می رود. این پل اولین پل ماشین رو و عابر پیاده بود که اهواز قدیم و جدید را به هم وصل میکرد.
از جمله نقل قولهای مربوط به احداث پل, این است که یک مهندسی آلمانی به اتفاق همسرش که او نیز مهندس بود شروع به ساختن پل نمود و کار را تا مرحله سوار کردن یکی از هلالی ها با موفقیت پیش برد, ولی انگلیسی های حاکم بر شرکت نفت در آن زمان لوازم و ادواتی را که در اختیار سازنده پل گذارده بودند از جمله جرثقیلی که با آن هلالی اول را بالا کشیده و مهار می کردند پس گرفتند. این عمل انگلیسیها موجب بیماری و دق مرگ شدن مهندس آلمانی سازنده پل شد. پس از چندی همسر او, کمر همت بست و با ابتدایی ترین وسایل ممکن در آن زمان و بکارگیری چند دوبه بجای جرثقیل, موفق شد هلالی دوم را بر اسکلت پل سوار نموده و ساختمان آن را به پایان برساند.
قرارداد و نحوه احداث پل
در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۱۳ قرارداد احداث پل در ۱۲ ماده بین میرزا علی خان منصور وزیر طرق و شوارع ایران و اسکار لیندال نماینده شرکت سوئدی سونسکاانترپرناداکتی پولاکت(سنتاب) منعقد گردید وطبق این قرارداد پنج میلیون و هفتصد وهشت ریالی، مسئولیت احداث پل کارون اهواز، امتحان زمین و تهیه نقشه های اصلی به شرکت مذکور واگذار شد.
در اوایل مهر ماه سال ۱۳۱۳ موقعیت خط وسط پل بر روی رود کارون تعیین و تا تیر ماه ۱۳۱۴ هر هفت پایه آن پی ریزی شد.
قطعات فلزی پل که در کارخانه (مولارک استاد) سوئد ساخته شده بودند به هم متصل شده, سپس در روز ۱۸ مرداد ۱۳۱۴ اولین قطعه پل فلزی اهواز بالا کشیده شد.
در ۱۲ مرداد ۱۳۱۵ بتون ریزی سرتاسر پل به پایان رسید و در ۱۵ مرداد آسفالت سطح اتومبیل روی پل آغاز شد . ده روز بعد ضمن شروع سیم کشی برق جهت روشنایی پل از سوی شرکت سنتاب اعلام شد که پل اهواز چهارده روز بعد افتتاح خواهد شد.
آزمایش پل چهار ساعت و نیم به درازا کشید و سرانجام در ساعت ده و سی دقیقه ۳۰ شهریور سال ۱۳۱۵ با بیش از هفت ماه تاخیر به راه آهن جنوب تحویل داده شد. سپس در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۱۵ افتتاح گردید.
پل تمام فلزی سفید با دو پیاده رو , دارای دو دهانه بزرگ به طولهای ۱۳۶ و ۱۳۰ متر و سه دهانه میانی ۴۹ متری و دو دهانه کناری به طول های ۱۲و ۲۰ متر است و تمامی قطعات آن توسط پیچ و مهره به هم متصل شده اند. این پل بر روی پایه بتنی قرار دارد که درگذشته جهت عبور و مرور درشکه و وسایل نقلیه سبک , انسان و احشام و ... مورد استفاده قرار می گرفت در حال حاضر این پل جهت عبور عابران و وسایل نقلیه به صورت یک طرفه مورد استفاده قرار می گیرد. در تابستان سال ۱۳۸۹ عملیات بازسازی و مرمت این پل در دستور کار قرار گرفت و همچنین تجهیزات مورد نیاز برای نورپردازی پل سفید با حمایت مالی بانک ملی از کشور ایتالیا تهیه شد.
پل سفید درسال۱۳۷۸ به شماره ۲۴۹۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
موقعیت مکانی پل سفید
اهواز دارای بخش شرقی و غربی است که مرکز شهر، بافت قدیمی و بیشتر کارخانهها و اداره های وابسته به نفت و فولاد در بخش شرقی قرار دارد. بخش غربی مسکونی تر است. پل معلق این دو بخش شرقی و غربی اهواز را به هم وصل کرده است. امتداد خیابان طالقانی و میدان شهدا در شرق اهواز با وجود پل سفید به امانیه، فلکه فرمانداری و بیمارستان رازی در غرب رودخانه کارون وصل می شوند.
نظر شما