این جبهه که پس از تسلط طالبان به مقاومت مسلحانه روی آورده است خبر داد که عصر پنجشنبه یک هلیکوپتر نظامی طالبان را در منطقه آرزو پنجشیر ساقط کرده و چهار خدمه آن را به اسارت خود درآورده است.
وزارت دفاع طالبان امروز شنبه (۲۸ جوزا/خرداد) گفت که این هلیکوپتر در دره آرزو پنجشیر به خاطر مشکل «فنی» مجبور به «نشست اضطراری» شده و به دست جنگجویان مخالف درآمده است.
در همین حال، جبهه مقاومت شب گذشته اعلام آمادگی کرد که «با تبادل اسیران جنگی زمینه برگشت این اسیران به آغوش خانوادههایشان را فراهم کند؛ و در این راستا خواستار همکاری جدی کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز میباشد.»
در اعلامیه تاکید شده که «با در نظر گرفتن مکان مصئون به اسیران گروه طالبان، و رسیدگی لازم به وضعیت کلی آنها، آب، غذا و تداوی اسیران، به تعهدات اسلامی و انسانی و مطابق به کنوانسیون جنیوا در مورد رفتار با اسیران جنگی، عمل کرده است.»
در پنجشیر چه میگذرد؟
این در حالی است که در روزهای گذشته این جبهه دستکم دوبار اعلام کرده است که طالبان چند نفر را در پنجشیر بعد از بازداشت سربریدهاند، طالبان اما یک مورد از این گزارش را رد کرد و در مورد دوم اظهار نظری نکرده است.
سخنگویان طالبان، گزارشهایی جنگ در پنجشیر را عمدتا تکذیب میکنند و یا از آن به عنوان رویدادهای کوچک امنیتی یاد کردهاند.
با شدت گرفتن جنگ بعد از عید فطر؛ گزارشها متعدد از بدرفتاری، بازداشت، شکنجه و قتلهای صحرایی، غیرنظامیان توسط نیروهای طالبان در پنجشیر منتشر شده است.
افرادی که اقدام به عملیاتهای چریکی کردهاند از نظر طالبان «باغیان» خوانده شده و تاکید میکند که به آنها اجازه مختل کردن امنیت در کشور را نخواهد داد.
زمان سلطانی، گزارشگر عفو بینالملل در آسیای جنوبی، گفته است که «گزارشهای متعدد در مورد شکنجه، اعدامهای غیرقانونی و دستگیری خودسرانه غیرنظامیان توسط طالبان در پنجشیر منتشر شده است. نقض جدی حقوق بشر، فضای ترس و بیاعتمادی را در منطقه ایجاد کرده است، نقض قوانین بشردوستانه بینالمللی ممکن است جنایت جنگی باشد.»
او گفته که طالبان باید «فورا تمام غیرنظامیانی را که خودسرانه بازداشت شدهاند، آزاد کند.»
پیشتر، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان تایید کرد که شماری از افراد مظنون در پنجشیر بازداشت شدهاند اما او گزارشهای کشتن غیرنظامیان را رد کرده است.
آقای سلطانی گفته است که رویدادهای چند هفته اخیر جای کمترین تردید باقی نمیگذارد که رویه رو به رشد اعدامهای فراقانونی و دستگیریهای خودسرانه توسط نیروهای طالبان در پنجشیر وجود دارد.
به گفته او، عفو بینالملل به شدت نگران گزارشهای بازداشت خودسرانه، شکنجه و ضرب و شتم غیرنظامیان است که در برخی موارد حتی منجر به مرگ شده است، مانند مورد عبدالمنیر امینی که در چهارم جون/ژوئن رخ داده است، او زیر شکنجه جان باخته است.
سازمان عفو بین المللی از طالبان خواسته است تا اطلاعات مربوط به همه کسانی را که دستگیر یا بازداشت شدهاند را منتشر کند و به زندانیان اجازه دهد تا با خانوادههای خود تماس بگیرند.
پیشتر نیز، سازمان دیدهبان حقوق بشر گفت که نیروهای امنیتی طالبان در پنجشیر، افراد محلی متهم به ارتباط با جبهه مقاومت ملی را به طور غیرقانونی بازداشت و شکنجه کردهاند که به گفته این نهاد مصداق "جنایت جنگی است". سخنگوی طالبان اما این گزارش را «بیاساس و تبلیغاتی» خوانده است.
هفته گذشته، روزنامه واشنگتن پست طی یک گزارش ویژه از «نبرد پنهان» طالبان در ولایت پنجشیر خبر داد. به گزارش این روزنامه، طالبان صدها نیروی ویژه خود را که شامل واحد ویژه موسوم به « واحد سرخ» است به این ولایت منتقل کرده است.
بعد از نزدیک به ۱۰ ماه، خبرنگار واشنگتنپست نخستین خبرنگار خارجی و مستقلی است که رسما اجازه یافته است به پنجشیر برود و بخشی از سفرش «بدون همراهی یک مسئول طالبان» بوده است.
نظر شما