استان چهارمحال و بختیاری زیبایی‌های فراوانی دارد که ممکن است حتی اسم آن‌ها به گوش نخورده باشد. یکی از این جاذبه‌های زیبا، آبشار زرد لیمه می‌باشد در میان کوه‌های سر به فلک کشیده زاگرس قرار گرفته است.

عریض‌ترین آبشار ایران در دل کوه‌های زاگرس

سلام نو - سرویس گردشگری: آبشار زرد لیمه از جاذبه‌های طبیعی دست‌نخورده استان چهارمحال و بختیاری است که بسیاری آن را نمی‌شناسند. سرازیر شدن آب در میان جنگل‌های سرسبز بلوط در فصل بهار، فضایی رویایی و باشکوه را در این مکان خلق می‌کند که کمتر جایی شبیه آن است.

آبشار زردلیمه از عریض ترین آبشارهای  ایران است که در نقطه ای بکر در دل کوههای زاگرس در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. آبشاری بسیار زیبا و بکر در جنوب شهرستان اردل در میان کوههای سر به فلک کشیده زاگرس و در مجاورت رودخانه بازفت. برای رسیدن به آبشار بایستی ۸ ساعت پیاده‌ روی و کوهپیمایی کرد. در مسیری که شامل مجموعه‌ ای از کوه، صخره، شیب زیاد و جنگل‌ های زیبای بلوط است. منطقه‌ ای زیبا وبکر که با ورود به آن چند روزی از دنیای مدرن و زندگی پر هیاهوی شهری دور می‌ شوید.

تمامی منطقه پوشیده شده از جنگل های بلوط بنه ،کنار،انار وحشی و گردو است.
آبشار زرد لیمه در میان جنگل های بلوط و درختان صنوبر وحشی با عرضی زیاد و ارتفاع کم نظیری  بی مانند است که از هر گوشه آن آب فرو می ریزد و انسان را به رویاهای خود می برد.

عریض‌ترین آبشار ایران در دل کوه‌های زاگرس

وجه تسمیه

زرد لیمه، واژه‌ای محلی است که برای نام این آبشار زیبا به کار می‌رود. درباره معنی زرد لیمه، نظرات متعددی وجود دارد. زرد در گویش محلی مردم منطقه اردل هم به معنی بلندی و ارتفاع به کار می‌رود و هم به مفهوم منطقه‌ای سرسبز است. واژه لیمه نیز به مفهوم پایین و دره استفاده می‌شود. با این توضیح، زرد لیمه یعنی «بلندی در دل پستی» یا «دره‌ای سرسبز». برخی نیز زرد لیمه را برگرفته از مسیر حرکت آبشار از بالا به پایین می‌دانند.

نکته جالب، این است که پایین دره‌ای که آبشار بالای آن قرار دارد، منطقه‌ای گرمسیری محسوب می‌شود که برای قشلاق عشایر استفاده می‌شود و بالای دره که هوایی سرد دارد، ییلاق عشایر است؛ بنابراین ممکن است حتی معنای زرد لیمه از کاربرد منطقه در جابه‌جایی عشایر، گرفته شده باشد. 

موقعیت جغرافیایی

 آبشار زرد لیمه در موقعیت جغرافیایی N۳۲۰۱۵۲ E۵۰۱۰۴۹ در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. آبشار زرد لیمه یا بوینه در انتهای دره زرد لیمه در منطقه دیناران شهرستان اردل واقع شده است. این آبشار دارای عرض تاج ۶۵ متر و ارتفاع ۴۰ متر است که در کنار طبیعت جنگل های بلوط زاگرس، مراتع سرسبز و آثار باستانی همچون پل خدا آفرین، ایل راه باستانی، سنگ حجاری شده ۶۰۰۰ ساله که حدود ۷۳ پله از آن باقی مانده، آن را به یکی از زیباترین مناطق گردشگری ناشناخته ایران بدل کرده است. نوع پوشش گیاهی منطقه عمدتا جنگلی و از نوع بلوط و بادام و نوع پوشش مرتعی علاوه بر گندم و جو دیم بومیان، گون و سایر گیاهان مرتعی قابل مشاهده است. در کنار زیبایی‌ های این منطقه وجود عواملی همچون سختی دسترسی و کمبود آب در مسیر خصوصا در سالهایی که بارندگی به حد کافی نباشد،  از دشواری‌ های بازدید از این منطقه است.
آبشار بوئینه که در اصطلاح محلی و گویش عمومی به آبشار زردلیمه شناخته میشود, از جمله عریض ترین آبشارهای ایران است  که در درّه های سرسبز منطقه ی دیناران اردل و در مسیر کوچ عشایر واقع است.
ظاهرا منطقه گرمسیری عشایر در پایین دست درّه, در مجاورت آبشار و منطقه سردسیری آنها در بالای درّه و در شروع مسیر کوهنوردی است.

عریض‌ترین آبشار ایران در دل کوه‌های زاگرس

نحوه بازدید از آبشار

برای دسترسی به آبشار زرد لیمه از شهرکرد به‌سمت شهرستان اردل حرکت کنید، پس از وارد شدن به شهرستان اردل به روستای کاج بروید. از روستای کاج به‌سمت رستم‌آباد حرکت کنید و بعد از رسیدن به رستم‌آباد، از مسیر جنوب روستا که از میان جنگل می‌گذرد، به‌سمت بازفت بروید. بعد از عبور از گردنه چری، وارد روستای گزستان می‌شوید و از آنجا شروع به پیاده‌روی می‌کنید. بعد از عبور از جنگل با طی حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت مسافت پیاده‌، به آبشار می‌رسید.

موقعیت آبشار زرد لیمه در کنار طبیعت سرسبز، جلوه‌ای زیبا به آن بخشیده است. پوشش جنگلی پرتراکم اطراف آبشار، سبب می‌شود که گردشگران به‌راحتی راه را گم کنند. صعب‌العبوری منطقه، پوشش جنگلی آن و راه طولانی زیاد، پیمودن راه را به‌تنهایی دشوار می‌کند.

برای بازدید از آبشار زرد لیمه بهتر است با تور همراه شوید یا یک راهنمای گردشگری که منطقه را کامل می‌شناسد، با خود همراه کنید. هرگز به این فکر نکنید که راه دسترسی به آبشار زرد لیمه را تنهایی بروید؛ زیرا این مسیر به‌تنهایی و بدون شناخت، بسیار خطرناک است و خطر گم شدن در جنگل و سقوط از صخره را به‌همراه دارد.

فراموش نکنید که طبیعت و زیبایی‌های آن نعمت خداوند است؛ پس در حین سفر به آبشار زرد لیمه، علاوه بر تجهیزات لازم، کیسه زباله همراه خود ببرید و پس‌ماندهای خود را بعد از گشت و گذار و تفریح، جمع کنید؛ زیرا این طبیعت زیبا و بکر، پاکبان ندارد و هر گردشگری به‌تنهایی، مسئول حفظ تمیزی و زیبایی آن است.

عریض‌ترین آبشار ایران در دل کوه‌های زاگرس

مناسب‌ترین زمان بازدید از آبشار

آبشار زرد لیمه در منطقه گرمسیری استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد؛ بنابراین، فصل بهار، بهترین زمان بازدید از آبشار زرد لیمه است. اگر علاقه‌مندید این منطقه را در اوج شکوه و زیبایی خود ببینید، ۱۵ فروردین تا پایان اردیبهشت را برای سفر به آبشار زرد لیمه انتخاب کنید. رویش گل‌های وحشی زیبای این منطقه در اردیبهشت ماه، بهشتی رویایی را در دره لیمه خلق می‌کنند که گردشگران از تماشای آن شگفت‌زده می‌شوند.

عریض‌ترین آبشار ایران در دل کوه‌های زاگرس

نحوه دسترسی

آبشار زرد لیمه یا (بوبنه) در منطقه دیناران در جنوب استان چهارمحال و بختیاری و در ۳۰ کیلومتری غرب اردل بعد از روستاهای کاج و رستم آباد واقع شده است.
مسیر این آبشار راهی سراشیبی با شیب های خطرناک و پرتگاههای بسیار ژرف و دیدنی در جنوب رشته کوه سفید با قله های زیبا ماقارون (ماه آفرین ) ودر جلوی آن شمال کوه سفید کوتک دیدگان را می نوازد .
مسیر دسترسی به این آبشار شهرستان اردل نیست بلکه برای رسیدن به آبشار زرد لیمه می بایست وارد جاده  و دشت آلیکوه شوید و از روستای کاج عبور کرده و در روستای رستم آباد مسیر را به سمت جنوب ادامه داده که در ابتدای مسیر چشمه سرد آب وجود دارد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی چهار محال و بختیاری؛ این جاده در انتها حدود ۴۰ کیلو متر به یک جاده خاکی تبدیل شده و بعد به دامنه تپه ای رسیده که انتهای جاده خاکی می باشد. در امتداد جاده حرکت کرده تا به دره مورد نظرکه فاقد جاده و راه ماشین رو است می رسیم و باید این مسیر را پیاده پیمایش کنیم. در ابتدا در بالای دره قرار میگیریم و باید با استفاده از یک مسیر مالرو به پایین دره حرکت کرده و همراه با رود خانه به سمت شرق و بالای رود خانه ادامه بدهیم تا به آبشار زردلیمه برسیم.

ناگفته نماند مسیر رفت به ۸ ساعت پیاده روی و به شب مانی نیازدارد و وجود چادر و کیسه خواب مناسب از ملزومات این سفر است و در روز دوم نیز تقریبا همان ۸ ساعت پیاده روی را در پیش رو داریم و مسیر برگشت همان مسیر مال رو و یا پاکوب رفت است. هرکه طاووس خواهد جور هندوستان کشد. اصلا این مثل را برای آبشار زردلیمه گفته اند.
لازم به ذکر است مسیر رسیدن به ابشار محل گذر عشایر است و پاکوب مشخصی دارد.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***