کرمان یکی از استان‌های زیبای ایران است که به واسطه زیبایی‌هایش گردشگران را حیرت‌زده کرده است. یکی از زیبایی‌های وصف‌نشدنی این شهر عمارت شتر گلو ماهان می‌باشد که در دل ماهان قرار گرفته است.

نگاهی کوتاه به عمارت شترگلوی ماهان

سلام نو - سرویس گردشگری: نیاکان ما در طول تاریخ بسیار کوشیدند تا با انواع راهکارها، زندگی را در مناطق کویری کشور ممکن کنند. بارزترین این نمونه‌ها قنات‌ها و بادگیرها هستند که در گوشه‌گوشه نواحی مرکزی ایران می‌توان نشانی از آن‌ها را دید. از دیگر سازه‌هایی که برای مقابله با گرمای تابستان ابداع شده‌اند، شترگلوها هستند.

عمارت شترگلوی ماهان با معماری دیدنی خود، در نزدیکی آرامگاه شاه نعمت الله ولی قرار دارد. علاوه بر به‌کارگیری اصول مهندسی در ساخت شترگلو، عمارت از تزیینات معماری متنوعی برخوردار است. متاسفانه این بنا به‌دلیل بی‌اعتنایی صاحبان، مورد بی‌مهری واقع شده است و امیدواریم با کمک مسئولان، به‌زودی به یکی از مقاصد گردشگری برجسته در استان تبدیل شود.

نگاهی کوتاه به عمارت شترگلوی ماهان

ویژگی‌های عمارت شترگلو

در مرکز ساختمان شترگلو ماهان حوضخانه ای زیبا که با سقف بلند و گنبدی شکل و مقرنس کاری شده، قرار دارد. در اطراف این حوضخانه علاوه بر اتاق ها و رواق هایی که با گچبری های زیبا تزئین یافته اند، دهلیزهایی تعبیه شده که جریان هوا را از دو بادگیر قرینه و زیبا، پس از عبور از خنکای آبی که به طور مداوم از یک فواره می جوشد و در حوض و پاشویه ها جریان می یابد به فضاهای پیرامونی که برای استراحت ساکنان خانه در روزهای گرم تابستان پیش بینی شده هدایت می کند. که بی شک یکی از نبوغ آمیزترین جلوه های هنری و تمهیدات خلاق مهندسان و معماران ایرانی در مبارزه اندیشمندانه با گرمای تابستان حاشیه کویر را به نمایش می گذارد. هوای پاک و سالمی که بدون مصرف هرگونه سوخت و هزینه ای طراوت و شادابی کوهستان را تداعی می کند.

این ساختمان کم نظیر به جهت استفاده از آجرهای سفالی در پوشش سقف و شیب بندی مناسب و دقیق از آفت نفوذ آب باران در امان مانده و به رغم گذشت سالیان در مجموعه آثار تاریخی دیار کریمان تا امروز که سازمان میراث فرهنگی، گردشگری صنایع دستی استان عزم خود را برای مرمت و بازسازی آن جزم کرده است، استوار و پابرجا باقی مانده است. حتی اگر قنات وکیل آباد ماهان نیز از جوشش افتاده باشد، این بنای ارزشمند می تواند با استفاده از آب چاه حالت نخستین را بازیافته و به عنوان یک واحد پذیرایی سالانه مورد استفاده هزاران نفر از گردشگران ایرانی و خارجی قرار گیرد.

نگاهی کوتاه به عمارت شترگلوی ماهان


واقعیت این است به رغم اینکه برخی قسمت های بنا در زیر تازیانه بی مهری و کج ذوقی های صاحبان ملک تخریب شده و جراحات بی تفاوتی نسبت به میراث تاریخی بر جای جای این اثر بی بدیل و زیبا بدچشمی می کند، ولی انگاره های ارزشمندی در گچبری، مقرنس کاری، تارمی های آجری، سنگفرش فضاهای درونی حوضخانه، درب های چوبی زیبا با شیشه های مشبک و رنگی، ستون ها و سرستون های شکیل که با گچبری های هنرمندان تزئین یافته اند. آجرکاری های زیبا در نمای بیرونی، نوع مصالح به کار رفته در مسیر آب، فضای مشجر اطراف ساختمان و... وجود دارد که همه و همه از جاذبه های پرطرفدار شیفتگان معماری سنتی ایران به شمار می روند.

نحوه دسترسی به عمارت شترگلوی ماهان

برای دسترسی به عمارت شترگلوی ماهان ابتدا باید خود را از طریق آزادراه کرمان-بم به ماهان برسانید. در اینجا دو گزینه پیش‌رو دارید. می‌توانید وارد شهر شوید و از طریق میدان بسیج به خیابان امام خمینی و از آنجا به میدان امام خمینی و نهایتا خیابان جهاد دسترسی داشته باشید. همچنین می‌توانید بدون ورود به شهر، در مسیر آزادراه کرمان-بم پیش بروید تا به ورودی خیابان جهاد برسید. عمارت شترگلوی ماهان در خیابان جهاد، نزدیکی میدان امام قرار دارد.

نگاهی کوتاه به عمارت شترگلوی ماهان

معماری عمارت شترگلوی ماهان

در ساخت عمارت شترگلوی ماهان از آجرهای سفالی در پوشش سقف استفاده کرده‌اند که دارای شیب‌بندی مناسب و دقیق هستند و این امر باعث حفظ ساختمان در برابر نفوذ آب باران شده است. علی‌رغم خرابی بعضی بخش‌های ساختمان به‌خاطر بی‌توجهی‌های صاحبان ملک، همچنان می‌توان از دیدن زیبایی‌های عمارت لذت برد. برخی از این ویژگی‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • نگاره‌های با ارزش در گچ‌بری
  • مقرنس‌کاری
  • تارمی‌های آجری
  • سنگ‌فرش فضاهای داخلی حوض‌خانه
  • درهای چوبی زیبا همراه با شیشه‌های مشبک و رنگی
  • ستون‌ها و سرستون‌های زیبا با گچ‌بری‌های هنرمندانه
  • آجرکاری‌های زیبا در نمای بیرونی
  • فضای پر درخت پیرامون ساختمان
کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***