سیستمهای چیلر برای کنترل دما و سرمایش در صنایع مختلف ضروری هستند. انتخاب نوع مناسب چیلر صنعتی برای خنکسازی فرآیند و فضا میتواند، راندمان عملیاتی را افزایش دهد. در نتیجه هزینههای تمیر و نگهداری سیستم سرمایشی را کاهش میدهد. هنگامی که نیاز به خرید چیلر دارید، باید در مورد انواع مختلف چیلرها و میزان کارایی آنها بدانید. این مقاله از دیاکوتک به انواع مختلف چیلرها برای کاربردهای تجاری و صنعتی و همچنین مزایا و معایب هر کدام میپردازد. همچنین عملکردها و مکانیسمهای مربوط را توضیح میدهیم. به طوری که در پایان این متن به خوبی با این مفهوم آشنا شده باشید.
چیلر چیست؟
چیلر (Chiller) دستگاهی است که گرما را از یک فرآیند معین با هدایت آب سرد به آن، حذف میکند. در واقع تکمیلکننده فرآیند خنکسازی یک مجموعه است. این دستگاه با تولید آب سرد و هدایت آن به تجهیزات تهویه مطبوع (هواسازها)، هوای محیط را خنک میکند. آب سرد استفاده شده در دستگاه با استفاده از چرخه جذب و تبرید یا با فشردهسازی مایع از شکل تبخیر شده آن (میعان) تولید میشود.
کاربرد چیلر در کجاست؟
چیلرها از پرکاربردترین سیستمهای تهویه مطبوع هستند. از این دستگاهها برای تأمین سرمایش محیطهای مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده میشود. از نوع صنعتی آن میتوان برای عملیات خنکسازی در صنایع مختلف از جمله صنایع فولادی، تولید پلاستیک، صنایع شیمیایی، داروسازی و سیستمهای تشخیص پزشکی استفاده کرد.
چیلرهای صنعتی چگونه کار میکنند؟
چیلر صنعتی یک سیستم تبرید است که برای کاهش دمای ماشین آلات، فضاهای صنعتی و سیالات پردازشی با حذف گرما از سیستم و انتقال آن به جای دیگر استفاده میشود. این دستگاهها برای تنظیم دما در چندین فرآیند صنعتی مانند قالبگیری تزریقی، آبکاری فلزات، تولیدات میدان نفتی و فرآوری مواد غذایی ضروری هستند.
چیلرها از چه اجزایی تشکیل شدهاند؟
چیلرها از چهار جزء اصلی تشکیل شدهاند.
- اواپراتور
- کمپرسور
- کندانسور
- واحد انبساط
فرآیند با ورود مبرد کم فشار به اواپراتور شروع میشود. در داخل اواپراتور، مبرد گرم و به گاز تبدیل میشود. فشار مبرد گازی در کمپرسور، افزایش مییابد. مبرد پرفشار به کندانسور میرود که گرما را با استفاده از برج خنککننده یا هوای محیط اطراف دفع میکند و آن را به مایعی با فشار بالا متراکم میکند.
مبرد متراکم شده سپس به واحد شیر انبساط میرود، که به عنوان یک دستگاه اندازهگیری برای محدود کردن جریان مبرد در سیستم عمل میکند. در نتیجه، فشار مبرد را کاهش داده و فرآیند خنکسازی را دوباره آغاز میکند. کل فرآیند به عنوان چرخه تبرید شناخته میشود.
انواع چیلرهای صنعتی کدامند؟
سه نوع اصلی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- چیلرهای هوا خنک
- چیلرهای آب خنک
- چیلرهای جذبی
انتخاب سیستم مناسب، به شما کمک میکند تا در هزینهها صرفهجویی کنید، زمان خرابی را کاهش دهید و راندمان عملیاتی را بهبود بخشید.
چیلرهای آب خنک
این سیستم از آب یک برج خنککننده خارجی برای دفع گرمای یک مبرد گازی در کندانسور قبل از تغییر فاز به مایع استفاده میکنند.
چیلرهای هوا خنک
به جای آب خنککننده، از هوای محیط برای دفع گرما از مبرد در کندانسور استفاده میکنند.
چیلر جذبی چگونه کار میکند؟
یکی از مهمترین انواع خنک کنندهها در سیستم تهویه مطبوع، چیلر جذبی است. انرژی مصرفی آن انرژی گرمایی و بر پایه مصرف گاز طبیعی است. در نتیجه برای فعالیت نیاز به برق ندارند.
در صنایع بزرگ میتوان از انرژی گرمایی اتلافی در پروژهها برای تأمین انرژی مورد نیاز راهاندازی آنها استفاده کرد. به زبان ساده در چیلرهای جذبی، از انرژی گرمایی برای تولید سرما استفاده میکنند، در واقع آب را سرد میکند و به هواساز میفرستد و در نهایت محیط خنک میشود.
در این فرآیند مایع خنککننده (مبرد) در یک اواپراتور گرما را جذب میکند و به بخار تبدیل میشود. بخار آب توسط کمپرسور فشرده میشود. سپس با فشار و دمای بالا وارد کندانسور میگردد. در این مرحله گرمای خود را از دست میدهد. در این سیستم بخار آب دوباره به مایع تبدیل میگردد و وارد سیکل میشود.
مینی چیلر چیست؟
مینی چیلر (که به آن چیلر آپارتمانی نیز گفته میشود) یک دستگاه کوچک و کم صدا از نوع تراکمی است. این سیستم با ظرفیت محدود ۱۰ تن تبرید به شکل هوا خنک، طراحی و تولید میشود. از مینی چیلر در آپارتمانها، ویلاها و ساختمانهای مسکونی استفاده میشود.
سؤلات متداول
چیلر برای چه مواردی استفاده میشود؟
هدف آن استفاده از نیروی هوا و آب برای حفظ دمای فرآیند، در یک سطح ثابت است. بنابراین، میتوان از آن برای خنک کردن یا گرم کردن استفاده کرد. از آنجایی که ثابت نگه داشتن دما در همه زمانها ضروری است، به خنک کاری محدود نمیشود.
دمای چیلر چقدر است؟
دمای آب سرد خارج شده، بین ۱ تا ۷ درجه سانتیگراد است. دستگاه آب را در دمای ۱۲ درجه سانتی گراد (دمای ورودی) دریافت میکند و آن را تا ۷ درجه سانتی گراد (دمای خروجی) خنک میکند.
تفاوت بین مبدل حرارتی و چیلر چیست؟
تفاوت عمده بین مبدل حرارتی و چیلر در طراحی آن است. سیستمهای چیلر دارای واحدهای تبرید هستند که سیال در گردش خود را خنک میکنند. یک مبدل حرارتی فاقد واحد تبرید است و با انتقال مستقیم حرارت سیال، به تنظیم دما میرسد.
مصرف انرژی یک چیلر چقدر است؟
این دستگاهها، میتوانند تقریباً ۲۰ درصد از کل برق یک ساختمان را مصرف کنند. چیلرهای ناکارآمد، مقادیر قابل توجهی از برق را هدر میدهند. در نتیجه با استفاده از برندهای معروف چیلر و خرید از شرکت دیاکوتک، در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
سخن آخر
انتخاب یک چیلر با ظرفیت، تناژ و اندازه بهینه برای فرآیند صنعتی و خنککننده فضا بسیار مهم است. با این کار راندمان دستگاه را افزایش میدهید و در هزینههای خود صرفهجویی میکنید. شرکت دیاکوتک، همگام با تکنولوژی روز دنیا، تمامی امور طراحی، ساخت، پشتیبانی و خدمات تعمیر و نگهداری انواع چیلرها را انجام میدهد. این شرکت به عنوان بزرگترین مجموعه پیشرو در تولید سیستمهای چیلر صنعتی و تجهیزات خنککننده شناخته میشود. در این متن به بررسی انواع آن پرداختیم. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد قیمت چیلر دارید، با کارشناسان ما تماس بگیرید یا در کامنتها برایمان بنویسید. امیدواریم اطلاعات ارائه شده در این مقاله شما را بیش از پیش با این فناوری آشنا کرده باشد.
نظر شما