سلام نو _ سرویس گردشگری: شهر تهران به دلیل جاذبه های دیدنی و باغ ها، کاخ ها دیگر مناطق گردشگری جذاب که دارد از لحاظ گردشگری و جاذبه توریستی بسیار مشهور است و سالانه افراد بسیاری برای دیدن این جاذبه ها به این شهر دیدنی سفر می کنند. از جمله زیبا ترین مکان هایی های گردشگری شهر تهران می توان به عمارت ارباب هرمز اشاره نمود. این عمارت یکی از عمارت های دوره قاجاریه است و محبوبیت بسیاری دارد به همین دلیل بازدید از آن بسیار پیشنهاد می شود.
درباره عمارت ارباب هرمز و محل قرارگیری آن
بنا بر شواهد و مستندات تاریخی، عمارت مجیدآباد یا ارباب هرمز، بنایی متعلق به اواخر دوره قاجار است که در قریهای به نام مجیدآباد قرار داشت. بنا بر اسناد، زمینهای این منطقه ابتدا در تصرف عینالدوله صدراعظم دربار قاجار بود و نخستین مالک این اراضی و عمارت، مرحوم حاج محمدخان ابری (بسطامی) معروف به حاجبالدوله است. بعدها این عمارت توسط هرمز آرش از وراث حاجبالدوله خریداری شد.
وی تغییراتی را در بنا اعمال کرد. پس از مرگ ارباب هرمز در دهه ۵۰ و مهاجرت خانواده او به خارج از کشور، این عمارت مدتها بهصورت متروکه بود.
با پیگیری دوستداران میراث فرهنگی از سال ۱۳۸۵، مرمت و احیای این بنا در دستور کار شورای شهر تهران قرار گرفت و پس از تصویب این امر، در ۱۵ اسفند ۱۳۹۰ خورشیدی، سازمان زیباسازی شهر تهران اقدام به مرمت و بازسازی این بنا کرد. در اوایل بهار ۱۳۹۳ مرمت این بنا به پایان رسید.
عمارت فعلی معروف به ارباب هرمز مساحت تقریبی ۹۰۰ مترمربع دارد و به سبک ترکیبی از معماری سنتی با معماری غربی، در دو طبقه ساخته شده است. این بنا بههمراه زیرزمینی کوچک در ابتدا در باغی به وسعت یک میلیون مترمربع بنا شده بود که در حال حاضر ۴۲ هزار مترمربع از آن باقی مانده است.
فرم بنای موجود با شکل اولیه آن بسیار متفاوت است و بنا حداقل در چهار مرحله دچار تغییرات اساسی شده است. مطابق شواهد، بنای اولیه منطبق با الگوی کوشکهای ایرانی و با ابعادی کوچکتر بود که تزیینات گچبری و کاشیکاری آن بهصورت نخاله ساختمانی در گمانهزنیها به دست آمد.
در مرحله بعد این بنای زیبا بهشکل یک کوشک تابستانی با فضاهای باز، بازسازی میشود و نهایتا با حضور ارباب هرمز در بنا، پس از توسعه در دو جبهه غربی و شرقی، قسمتهای ستوندار داخلی با اجرای جرزهای باربر از هم جدا میشوند.
عمارت ارباب هرمز در بزرگراه شهید بابایی، خیابان استخر، بلوار استقلال، خیابان توحید، محوطه شمالی پارک پلیس قرار دارد. برای دسترسی به عمارت ارباب هرمز میتوانید از اتوبوسهای مسیر پایانه علم و صنعت-شهرک فرهنگیان و پایانه علم و صنعت-خیابان استقلال استفاده کنید و در ایستگاه پارک پلیس پیاده شوید. بعد از پنج دقیقه پیادهروی در پارک پلیس، به عمارت ارباب هرمز میرسید.
همچنین میتوانید با استفاده از خط دو مترو (صادقیه-فرهنگسرا) به ایستگاه تهرانپارس بروید و از خیابان حجربن عدی بهسمت شمال تا پارک پلیس را با تاکسی یا اتوبوس طی کنید. اگر قصد سفر با وسیله نقلیه شخصی را دارید، میتوانید از بزرگراه شهید باقری شمال به بلوار استقلال و عمارت ارباب هرمز بروید.
کاربری فعلی عمارت ارباب هرمز
موزه گرافیک ایران یکی از موزه های شهر تهران و اولین موزه طراحی گرافیک آسیا است. این موزه در عمارت ارباب هرمز در منطقه تهرانپارس واقع است.
در گنجینه این موزه هر آنچه که به عنوان تاریخ طراحی گرافیک ایران شناخته می شود، نگهداری می شود. از زمان تأسیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، در سال ۱۳۷۷ هجری شمسی ایجاد موزه طراحی گرافیک ایران به عنوان یکی از اهداف بلند مدت انجمن در دستور کار قرار گرفت.
به همین منظور، کمیته موزه با هدف گرد آوری، حفظ و نمایش آنچه به عنوان تاریخ طراحی گرافیک ایران شناخته می شود با هدف تأسیس موزه گرافیک در اردیبهشت ۱۳۷۹ آغاز به کار نمود. این کمیته با سر پرستی مجید بلوچ شروع به فعالیت نمود.
از برنامه های نخستین این کمیته این بود که اطلاعیه های خود برای جستجو و کشف تاریخ گمشده گرافیک ایران را هدف قرار داد و از همه مشتاقانی که در حافظهٔ خود خاطرهای از گرافیک دهه های گذشتهٔ ایران را حفظ کردهاند، طلب یاری نمود تا نشانی آثار قدیمی مرتبط با گرافیک در ایران را به دست آورد و شخصیت های گمنام این عرصه در سال های آغازین آن را کشف کند.
پس از مدتی که به ساختار سازی کلی و نوشتن اساس نامه و آیین نامه گذاشته شد بالاخره کار کمیته در سه بخش اساسی شروع شد: مصاحبه با اساتید و دریافت آثار، مرمت و نگهداری، پژوهش و بانک الکترونیک. بعد از فرا خوان همکاری بیش از ۶۰ الی ۷۰ تن از اساتید آثار خود و دیگران را که در نزد خود نگهداشته بودند به کمیته اهدا کردند. آثار گنجینهٔ موزه گرافیک ایران در تابستان ۱۳۹۰ از ۶۰۰۰ اثر گذشته است.
در این گنجینه بیش از ۳۵۰۰ پوستر تعداد زیادی آرت ورک و اعلان هایِ تک رنگ قدیمی، بسته بندی های سال های دور، کتاب، کاتالوگ، مجلات هنری، عنوان بندی، نشانه، عکس و فیلم و ابزار و وسایل کار هنرمندان در آرشیو کمیته موزه نگهداری می شود. مرکز و بانک اطلاعات گرافیک آماده کمک به دانشجویان و پژوهش گرانی است که مشغول به تحقیق در مورد بخشی از تاریخ گرافیک ایران هستند. همکاری های لازم با برگزار کنندگان چند نمایشگاه گرافیک از دیگر فعالیت های کمیته موزه تاکنون بوده است.
نظر شما