به گزارش سلام نو، روستای افین از مراکز مهم تاریخی شهرستان قاین در ۸۵ کیلومتری جنوب شرقی این شهر قرار دارد. وجود چندین اثر تاریخی از جمله مسجد جامع، قلعه، بافت تاریخی، کاروانسرا، آسیابها، برجها، حوضها و مجموعهای از جاذبههای تاریخی را در خود گنجانده که به دلیل قرار گرفتن در حاشیه ارتفاعات و همجواری با درختچههای زرشک مجموعه بی نظیری از جاذبهها را با خود به همراه دارد.
یکی از جنبههای دیدنی و سرسبز روستا، باغستان روستا به طول تقریبی ۱۵ کیلومتر است. نمای درختان بیشمار زرشک در ۴ فصل سال، بسیار زیبا و دلنشین است. در کنار بخش جنگلی و درختی افین، بخش وسیعی نیز به کشت یونجه و چغندر برای تأمین خوراک دامها اختصاص دارد که در کنار باغها و چسبیده به آنها است.
بیش از ۹۶ درصد زرشک ایران در خراسان جنوبی تولید میشود
اقتصاد روستای افین از سالیان دور بر مبنای کشاورزی و محصول شاخص زرشک بوده است. بیشترین زرشک تولیدی کشور در روستای افین به ثمر میرسد.
در منابع تاریخی آمده است اولین کشت و تولید زرشک بی دانه در روستای افین از بخش زیرکوه قاین بنیان گذاشته شده و قدمت تاریخی دارد. درختچه زرشک دارای ۲ تا ۷ متر ارتفاع و قهوهای، قرمز یا زرد است. برگهای آن بیضی شکل با دندانههای ارهای و گلهای خوشهای و زرد رنگ است.
شاخههای زرشک تیغهای زیادی دارند. یاقوت سرخ قاینات بیضوی شکل بوده و دارای طعمی ترش است. وجود آثار تاریخی و فرهنگی در افین باعث شده تا افین در استان خراسان جنوبی جزو یکی از روستاهای هدف گردشگری کشور باشد.
چشم انداز زیبای باغهای پرشکوه زرشک در روستای افین
مدیر اقامتگاه زرشکده افین (اقامتگاه زنده یاد حاج آقا محمد چاپاری) در گفت وگو با خبرنگار ما گفت: از مهمترین دلیلی که یاقوت سرخ در این منطقه به خوبی رشد میکند به خاطر آب و هوای سرد و معتدل است.
چاپاری که کارشناسی تاریخ نیز دارد گفت: به طور کلی آب و هوای افین برخلاف سایر مناطق اطراف آن بسیار با طراوت اما در عین حال خشک و نیمه خشک است.
وی عنوان کرد: بر اساس تحقیقات باستان شناسی و تاریخی باستان شناسان روستای افین را این گونه توصیف میکنند که افین در گذشته یک شهر بسیار بزرگ با مردمانی با فرهنگ بوده که همگی از لحاظ مالی بسیار مرفه بودند.
مدیر اقامتگاه زرشکده افین یاداور شد: به دلیل زلزله شدید سال ۱۳۷۳ بسیاری از خانهها و مزارع افین نابود شد و پس از آن مسئولان قاین تصمیم گرفتند یک شهرک جدید در ضلع شمالی آن یعنی بافت قدیمی افین احداث کنند.
مسجد جامع افین ثبت ملی شده است
این کارشناس تاریخ گفت: از دیگر اماکن تاریخی و مشهور افین، که به ثبت ملی هم رسیده مسجد جامع افین است. معماری این بنای ماندگار بسیار منحصر به فرد و در نوع خود زیباست.
چاپاری بیان کرد: این مسجد یادگاری از دوران سلجوقی است البته بنای فعلی آن بسیار تخریب شده و تنها چیزی که از آن به جای مانده چند دیوار، یک گلدسته و یک ایوان است. برخی هم بر این اعتقادند که مسجد جامع افین در سده سوم و چهارم هجری قمری ساخته شده است. با اینکه اکنون این مسجد خرابهای بیش نیست اما هنوز هم زیباییهای خاص خود را دارد.
وی افزود: سرتاسر ایوان مسجدبا خط زیبا و خوش از سوره نون و القلم حکاکی شده و از قسمتهای قابل توجه این مسجد محراب آن است که در کنار ایوان قرار گرفته و با گچ بری خطوط مناقشه هندسی تزیین شده بر روی آن نامهایی به اسم جلال ا… و حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نیز هک شده است.
قلعه افین یادگار دوران اسماعیلیان
کارشناس تاریخ بیان کرد: قلعه افین یادگار دوران اسماعیلیان در بافت تاریخی روستا واقع شده و نقشه آن به شکل دایرهای بوده و یک سردر ورودی بزرگ از جنس سنگ دارد.
وی افزود: قلعه افین دارای دو درب خروجی بوده که اگر موقعیت اضطراری پیش بیاید از این دو در عبور و مرور میکردند. جالب است بدانید که در این قلعه هم مسجد و هم مدرسهای وجود دارد که به شیوه سنتی و با استفاده از مصالحی همچون سنگ و گل ساخته شده است.
چاپاری بیان کرد: سقف تمام این بنا از جنس چوب بوده و با گز پوشیده شده و چشم اندازی بسیار زیبا به محیط بخشیده است. همچنین وجود دالانهای پوشیده و چند طبقهای بودن خانهها از جمله زیباییهای این منازل قدیمی است که در حال حاضر خالی از سکنه بوده و نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
افین در گذشته ۵ آسیاب داشته است
کارشناس تاریخ گفت: افین در گذشته ۵ آسیاب آبی داشته که امروزه فقط یکی از بناها سالم مانده است. آسیاب اصلی افین که در ورودی روستا قرار گرفته در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
وی افزود: معماری بنا به این شکل است که دو فضای گنبدی شکل دارد و توسط یک راهرو به هم متصل میشوند.
مدیر اقامتگاه زرشکده افین با بیان اینکه در اتاق ورودی سکوها مجزا است که برای قراردادن کیسههای غلات (مثل گندم، جو و ارزن) برای راحتی حمل و نقل آنها وجود دارد ادامه داد: در قسمت انتهایی اتاق، سنگ آسیاب قرار دارد که سنگ بالایی چند سانتیمتر از سنگ زیرین کوچکتر است و قطر سنگ یک متر و ۲۵ سانتیمتر ضخامت دارد.
چاپاری یادآور شد: وسط سنگ سوراخی به قطر ۱۰ سانتیمتر وجود دارد که محل ریختن غلات بوده است.
وی خاطرنشان کرد: وجود آثار تاریخی و فرهنگی در افین شهرستان زیرکوه آن را به یکی از هفت روستاهای هدف گردشگری خراسان جنوبی تبدیل کرد و نمایشگاهی از آثار دایر و مورد بازدید مسافران و گردشگران قرار میگیرد.
نظرات