به گزارش سلام نو آنطور که عصر ایران نوشته است در این آزمایش، 6.5 ساعت قرار گرفتن در معرض نور آبی با نور سبز با روشنایی مشابه مقایسه شد. نتایج نشان داد که نور آبی، کیفیت و کمیت خواب را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
تا قبل از ظهور نور مصنوعی، انسانها در تاریکی شب میخوابیدند. اما امروزه، نور مصنوعی در هر ساعتی از شبانه روز در دسترس است و ما به راحتی از آن استفاده میکنیم.
غرق شدن در نور مصنوعی، بهایی برای سلامتی ما دارد. نور مصنوعی در شب، ساعت بیولوژیکی بدن را مختل میکند و منجر به بی خوابی میشود. تحقیقات نشان میدهد که بی خوابی میتواند در ایجاد سرطان، دیابت، بیماریهای قلبی و چاقی نقش داشته باشد.
نور آبی، طول موجی از نور است که در طول روز مفید است، اما در شب، بیشترین اختلال را در خواب ایجاد میکند. استفاده از وسایل الکترونیکی با صفحه نمایش و سیستمهای نورپردازی کم مصرف، ما را در معرض نور آبی بیشتری قرار میدهد.
ریتم شبانه روزی، چرخهای 24.5 ساعته است که بر خواب و بیداری، هورمونها و دمای بدن انسان تأثیر میگذارد. نور روز، ساعت درونی بدن را با محیط تنظیم میکند.
قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی در شب، میتواند مضر باشد. مطالعات نشان میدهند که بین نور آبی شب و بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی و چاقی ارتباط وجود دارد.
یک مطالعه در هاروارد نشان داد که قرار گرفتن در معرض نور آبی در شب، سطح قند خون را افزایش میدهد و سطح لپتین (هورمون سیری) را کاهش میدهد.
نور، ترشح ملاتونین، هورمون خواب را سرکوب میکند. حتی نور کم هم میتواند بر ریتم شبانه روزی و ترشح ملاتونین تأثیر بگذارد.
کمبود خواب، خطر ابتلا به افسردگی، دیابت و مشکلات قلبی عروقی را افزایش میدهد.
راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی نور آبی:
- استفاده از عینکهای مسدود کننده نور آبی در شب
- کاهش استفاده از وسایل الکترونیکی قبل از خواب
- تنظیم روشنایی صفحه نمایشها در شب
- استفاده از نورهای گرم در خانه
- ایجاد یک برنامه خواب منظم
نور آبی؛ دشمن پنهان در تاریکی
نور، عنصری حیاتی برای زندگی است، اما نوع و زمان تابش آن میتواند اثرات متفاوتی بر سلامتی ما داشته باشد. نور آبی، با طول موج کوتاه، در طول روز فواید بسیاری مانند افزایش هوشیاری و تمرکز دارد، اما در شب، به عنوان دشمنی برای خواب و سلامتی عمل میکند.
مطالعات نشان دادهاند که نور آبی، ترشح ملاتونین، هورمون خواب را به شدت سرکوب میکند. در آزمایشی که توسط محققان هاروارد انجام شد، قرار گرفتن در معرض نور آبی به مدت 6.5 ساعت، ترشح ملاتونین را دو برابر بیشتر از نور سبز با روشنایی مشابه، سرکوب کرد. این نور، ریتم شبانه روزی بدن را نیز تا دو برابر بیشتر (3 ساعت در مقابل 1.5 ساعت) تغییر داد.
علاوه بر این، تحقیقات دانشگاه تورنتو نشان میدهد که استفاده از عینکهای مسدود کننده نور آبی، میتواند سطح ملاتونین را در افراد شب کار و شب زنده دار به طور قابل توجهی افزایش دهد. این یافتهها، راهکار موثری برای محافظت از این افراد در برابر اثرات مخرب نور آبی ارائه میدهد.
نور آبی، در لامپهای LED و فلورسنت که به عنوان لامپهای کم مصرف شناخته میشوند، به وفور یافت میشود. این موضوع، نگرانیهایی را در مورد تضاد بین مزایای زیست محیطی و سلامتی فردی ایجاد میکند.
راهکارهایی برای محافظت از خود در برابر نور آبی:
- استفاده از لامپهای قرمز کم رنگ برای چراغ شب: نور قرمز، ریتم شبانه روزی را کمتر تغییر میدهد و ترشح ملاتونین را کمتر سرکوب میکند.
- عدم استفاده از نمایشگرهای دستگاههای الکترونیکی دو تا سه ساعت قبل از خواب: این کار به مغز فرصت میدهد تا برای خواب آماده شود.
- استفاده از عینکهای فیلتر کننده نور آبی یا نصب برنامههای فیلتر کننده نور آبی در شب: این راهکارها برای افراد شب کار و کسانی که زیاد از وسایل الکترونیکی در شب استفاده میکنند، مفید است.
- قرار گرفتن در معرض نور زیاد در طول روز: این کار به بهبود خواب شبانه، خلق و خو و هوشیاری در طول روز کمک میکند.
با رعایت این راهکارها، میتوانید از اثرات منفی نور آبی بر خواب و سلامتی خود جلوگیری کنید و از خوابی عمیق و باکیفیت لذت ببرید.
نکاتی برای به خاطر سپردن:
- نور آبی در طول روز مفید، اما در شب مضر است.
- لامپهای LED و فلورسنت، نور آبی زیادی تولید میکنند.
- برای محافظت از خود در برابر نور آبی، از راهکارهای ذکر شده استفاده کنید.
نظر شما