به گزارش سلام نو آنطور که ایسنا نوشته است شفق قطبی، پدیدهای شگفتانگیز که در آسمان شب میرقصد، با رنگهای متلألؤ و خیرهکننده خود، هر بینندهای را مجذوب خود میکند. اما شاید این سوال در ذهن بسیاری از افراد ایجاد شود که چرا رنگ این پدیده در نقاط مختلف زمین متفاوت است؟
نقش اتمها در خلق رنگهای شفق
برای یافتن پاسخ این سوال، باید به اعماق اتمها و مولکولهای موجود در جو زمین سفر کنیم. جو زمین از لایههای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام نقش متفاوتی در خلق رنگهای شفق قطبی ایفا میکنند.
سفر به لایههای جو
- تروپوسفر: اولین لایهای که در آن زندگی میکنیم، تروپوسفر نام دارد. این لایه که دورترین فاصله را از خورشید دارد، محل تشکیل ابرها است و به دلیل وجود آب فراوان، رنگ آبی آسمان را به وجود میآورد.
- استراتوسفر: با گذر از تروپوسفر و افزایش ارتفاع، به لایه استراتوسفر میرسیم. این لایه در ارتفاع حدود ۱۰ کیلومتری قرار دارد و به دلیل وجود ازن، انرژی پرتو فرابنفش خورشید را جذب میکند و آن را به گرما تبدیل میکند.
- مزوسفر: در ارتفاع حدود ۸۵ کیلومتری، مزوسفر قرار دارد. این لایه محل سوختن اکثر شهابها قبل از رسیدن به زمین است.
- ترموسفر: بالاخره به ترموسفر میرسیم، جایی که شفقهای قطبی در ارتفاع ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتری رخ میدهند.
رقص اتمها و پدیدار شدن رنگها
جو زمین از عناصر مختلفی از جمله نیتروژن، اکسیژن، آرگون و کربن دی اکسید تشکیل شده است. هنگامی که ذرات باردار باد خورشیدی به این اتمها و مولکولها برخورد میکنند، الکترونهای آنها به سطوح انرژی بالاتر منتقل میشوند. زمانی که این الکترونها به حالت اولیه خود باز میگردند، انرژی اضافی خود را به صورت نور آزاد میکنند.
رنگ نوری که ساطع میشود، به نوع اتم یا مولکولی که برانگیخته شده است، بستگی دارد:
- اکسیژن: اکسیژن رایجترین عنصر در ترموسفر است و هنگامی که برانگیخته میشود، نور سبز و زرد ساتع میکند. این رنگها، رایجترین رنگهای شفق قطبی هستند.
- نیتروژن: نیتروژن، رنگهای آبی یا قرمز و گاهی صورتی را به وجود میآورد.
- نئون: نئون، نوری به رنگ نارنجی ساطع میکند.
تماشای شفق قطبی: سفری به سرزمینهای یخی
اگر مجذوب تماشای این پدیده شگفتانگیز هستید، میتوانید به سرزمینهای یخی مانند ایسلند و سوئد سفر کنید. در این کشورها، شفق قطبی به طور مکرر در آسمان شب به رقص در میآید و منظرهای بینظیر و فراموشنشدنی را به نمایش میگذارد.
نکته جالب:
- زمانی که از روی زمین به شفقهای قطبی نگاه میکنیم، اغلب به نظر میرسد که خیلی بیشتر از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر هستند.
نظر شما