اچ آی وی  واکسن  ندارد ولی با پیشرفت های چشمگیر علم در این حوزه در بیماران مبتلا به اچ آی وی با تشخیص زود هنگام و مصرف مستمر داروهای جدید، تعداد ویروس اچ آی وی در بدنشان نزدیک به صفر شده و دیگر نگران انتقال بیماری نخواهند بود و مانند یک شخص عادی ازدواج کرده ، بچه دار شوند و عمر طبیعی داشته باشند .

به بهانه اول دسامبر ( 10 آذر ) به نام روز جهانی ایدز

امین احراری*: اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است. اغلب آن را به نام ایدز می شناسند در صورتی که ایدز آخرین مراحل عفونت اچ آی وی است که در صورتی که فرد تحت مراقبت و درمان قرار باشد هرگز اتفاق نمی افتد

عامل ایجاد بیماری ویروس است. ویروسی که فقط درون گلبول سفید زنده می ماند گلبول های سفید فقط در خون و ترشحات بدن وجود دارند و در خارج از بدن به سرعت از بین می روند . ویروس خارج از بدن قادر به ادامه حیات نیست و با مواد ضدعفونی کننده معمولی مانند وایتکس از بین می رود اچ آی وی خاص افراد یا گروه های خاصی از جمعیت نیست و هر فردی در هر سنی می تواند به آن مبتلا شود

راه های انتقال ویروس

  1. تماس جنسی محافظت نشده

  2. استفاده مشترک از سرنگ، سرسوزن ،  وسایل تیز و برنده

  3. از مادر مبتلا به کودک در دوران حاملگی ، زایمان و شیردهی

اج آی وی از چه راه هایی منتقل نمی شود

دست دادن ، در آغوش گرفتن ، روبوسی ، عطسه و سرفه ، ظروف غذاخوری مشترک ، استفاده از استخر ، توالت و حمام مشترک ، نیش حشرات ، داشتن روابط اجتماعی

پس نیازی به جداسازی افراد مبتلا به اچ آی وی نیست و نباید آنها مورد انگ و تبعیض و محرومیت از کار و فعالیت اجتماعی قرار گیرند بلکه باید از آنها مراقبت و حمایت کرد.

تشخیص و درمان بیماری

اچ آی وی  واکسن  ندارد ولی با پیشرفت های چشمگیر علم در این حوزه در بیماران مبتلا به اچ آی وی با تشخیص زود هنگام و مصرف مستمر داروهای جدید، تعداد ویروس اچ آی وی در بدنشان نزدیک به صفر شده و دیگر نگران انتقال بیماری نخواهند بود و مانند یک شخص عادی ازدواج کرده ، بچه دار شوند و عمر طبیعی داشته باشند .

مراکز مشاوره بیماری های رفتاری

درمان بیماران ، انجام تسـت های تشـخیصی، مراقبت های جانبـی و مشـاوره کامـل به افـراد اچ آی وی مثبـت در مراکز مشـاوره بیماری هـای رفتاری کـه در همـه مناطـق ایـران موجود اسـت ، ارایـه مـی گردد. مراکز مشاوره بیماری های رفتاری موظفند به صورت محرمانه آزمایش، مشاوره و درمان اچ آی وی را انجام دهند . ارائه هیچگونه کارت شناسایی یا دفترچه بیمه برای دریافت این خدمات لازم نیست. تنها راه تشخیص بیماری انجام آزمایش خون از نظر اچ آی وی است تست تشخیص سریع اچ آی وی در کمتر از بیست دقیقه در مراکز مشاوره به صورت کاملا رایگان و محرمانه انجام می گیرد . آدرس مراکز ارائه دهنده خدمت تشخیص اچ آی وی از طریق سایت https://icdc.behdasht.gov.ir  قابل دسترس عموم است.

مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراکزی هستند که قابلیت انجام خدمات آموزشی ، مشاوره، پیشگیری، مراقبت و درمان گروههای در معرض خطر، پرخطر و افراد آلوده و بیمار را دارند  و در برنامه های آموزشی برای عموم مردم جامعه مشارکت می کنند .

پس از ادغام برنامه های مراقبتی HIV/ AIDS در نظام شبکه های بهداشت و درمان کشور ضمن آنکه کلیه  مراکز  خدمات جامع سلامت و خانه های بهداشت موظف به ارائه خدمات مرتبط در این خصوص هستند مراکز مذکور در هر شهرستان با عنوان مرکز بهداشتی درمانی مرجع ، مسئولیت ارائه خدمات تخصصی تر در این زمینه را بر عهده خواهند داشت.

به منظور جلوگیری از ایجاد حساسیت در بین مردم و عبور و مرور راحت تر داوطلبین و بیماران کلیه مراکز مشاوره ، در داخل مراکز خدمات جامع سلامت و ترجیحا در مراکزی که بیشترین تردد را داشته و خدمات بیشتری ارائه می دهند راه اندازی شدند و از جداسازی آنان از سیستم بهداشتی خودداری گردید. این مراکز به گونه ای انتخاب می شوند که امکان دسترسی افراد به آنان به راحتی امکان پذیر باشد و  امکانات رفاهی حداقل برای مراجعین در مرکز وجود داشته باشد. کلیه خدمات ارائه شده در این مراکز رایگان می باشد . اطلاعات مربوط به بیماران کاملا" محرمانه است و در تابلوی این مراکز نباید نام ایدز، ذکر شده باشد.

گروه هدف این مراکز عبارتند از :

  1. افراد مبتلا به HIV/ AIDS
  2. خانواده افراد آلوده و یا بیمار
  3. مصرف کنندگان تزریقی مواد و/یا سابقه تماس جنسی پرخطر
  4. افراد با شکایت یا علامت بیماریهای آمیزشی
  5. داوطلبین اختیاری مشاوره

با تشخیص به موقع و درمان به موقع نه تنها می توان از انتقال بیماری پیشگیری کرد بلکه افراد مبتلا می توانند طول عمری معادل سایر افراد داشته باشند و کیفیت عمرشان بهتر خواهد شد

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر و کامل تر در مورد اچ آی وی به پیج اینستاگرام به آدرس hiv.birjand و مراجعه نمایید

*کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت فعال حوزه اچ آی وی / ایدز

کد خبرنگار: ۲۰
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    بیشتر