به گزارش سلام نو به نقل از پارس نیوز، فواید عرق شیرین بیان؛ این گیاه شگفت انگیز از خواص بی نظیری برخوردار است. شیرین بیان را به روش های مختلفی می توان مصرف نمود. در این مقاله به فواید عرق شیرین بیان، فواید ریشه ی شیرین بیان و خواص ان برای پوست و لاغری پرداخته ایم.
نام علمی شیرین بیان گلابرا گلیسیریزا (Glycyrrhiza glabra) نامی یونانی است که از دو واژه گلیکیس به معنی شیرین و ریزا به معنی ریشه مشتق شده است. گلابرا به معنای صاف و بدون کرک است که اشاره به فاقد کرک بودن گیاه دارد.
نام دیگر آن، ریشهی شیرین است، گیاهی است چوبی و چندساله که تا حدود ۱ تا ۲ متر رشد میکند. ریشه های این گیاه بلند و پرچین است و بهصورت افقی و زیر زمین پخش میشوند .این گیاه در حقیقت ریشه نوعی گیاه بومی کشورهای آسیایی و اروپایی است که به دلیل داشتن خواص دارویی شگفت انگیز از قرنها پیش مورد استفاده قرار میگرفته است.
ترکیبی که باعث طعم شیرین این گیاه می شود، ترکیبی به نام اسید گلیسریزیک (Glycyrrhizic acid) یا گلیسیریزین است. این ترکیب ۵۰ برابر شکر شیرین تر است. مقدار این ماده در ریشه گیاه به گونه گیاه و محل و زمان برداشت آن وابسته است. میزان این ماده در سال های پایانی رشد گیاه به بیشترین مقدار خود می رسد.از خاصیت شیرین کنندگی این گیاه برای تولید شکلات و آبنبات و برخی نوشیدنیها استفاده کردند.
شیرین بیان در ایران و عراق به صورت گسترده ای پراکنده است . در نواحی کردستان، فارس و خراسان ،آذربایجان شرقی و غربی به صورت خودرو رشد می کند.
مصریان باستان، با خواص بی نظیر شیرین بیان آشنایی کامل داشتند و از این گیاه به عنوان معجونی شفا بخش استفاده میکردند. بعد از مدت ها مهاجران و بازگانان مصری که به نقاط دیگر جهان سفر میکردند، شیرین بیان را به سرزمین چین بردند. به این ترتیب، چینیها هم با خواص این گیاه آشنایی پیدا کردند. اکنون، این گیاه در طب چینی نقش درمانی به سزایی دارد.
– فلاونوییدها (ایزولیکوفلاونول، لیکویی ریتین، ایزولیکویی ریتین و …)
– ایزوفلاون ها (فورمونونتین، گلابریدین، گلابرن و …)
– ساپونین های تری ترپنی (گلیسیریزین)
– کومارین ها (هرنیارین، آمبلیفرون و…)
شیرین بیان منبع خوبی از ویتامین B1، B2، B3، B5 و ویتامین Eاست. شیرین بیان حاوی مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم، کولین، منیزیم، آهن، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی است. شیرین بیان مخزنی از مواد مغذی گیاهی شامل بتاکاروتن، گلیسیریزین، گلابریدین، ازوئگوئتیدین، تیمول، فنول، اسید فرولیک و کورستین است.
از خواص درمانی فوقالعاده شیرین بیان میتوان به درمان آفت یا زخمهای دهانی، درمان اختلالات معده، حفاظت از کبد، کاهش استرس، درمان روماتیسم مفصل، برطرف کردن علائم یائسگی و سندروم پیش از قاعدگی، پیشگیری از سرطان، درمان بیماری سل، درمان عفونتها، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان اختلالات تنفسی، کاهش ابتلا به آترواسکلروز، کمک به لاغری، کمک به سم زدایی بدن، افزایش باروری زنان، درمان زخم معده، درمان هپاتیت، مراقبت از پوست و مو، افزایش سلامت قلب و عروق و... اشاره کرد.
ریشه شیرین بیان دارای خواص دارویی برای درمان بیماری های معده و روده است. همچنین فواید فراوانی نیز برای پوست صورت و موی سر دارد. در اینجا برخی از خواص ریشه شیرین بیان را مطرح میکنیم.
وجود مقادیر بالای ویتامینها، مواد معدنی و روغن فلاونوئید در ریشه شیرین بیان و خواص ضد التهابی ریشه شیرین بیان به درمان آکنه و جوش صورت و قرمزی ناشی از جوش کمک میکند.
ریشه شیرین بیان از بهترین روشهای گیاهی و طبیعی برای پیشگیری و درمان آفتاب سوختگی محسوب میشود.
گیاه شیرین بیان دارای خاصیت خلط آوری است. این ویژگی کمک می کند تا از انسداد مجاری تنفسی پیشگیری شود و مخاط چسبنده و قدیمی دفع شود.
این گیاه با تقویت غدد فوق کلیوی، میزان آدرنالین و کورتیزول را در بدن تنظیم می کند. هم چنین این گیاه حاوی مواد معدنی ضروری نظیر منیزیم،تا کاروتن و فلانوئید،کلسیم و بتا کاروتن می باشد که به پیشگیری از افسردگی کمک می کند
شیرین بیان حاوی گلیسیرریزین است و ایتن ماده موجب سم زدایی و پاک سازی کبد میشود و به دلیل خواص ضد ااتهابی که دارد، اثرات استرس اکسیداتیو بر روی کبد را کاهش می دهد. مصرف ریشه شیرین بیان میتواند به درمان کبد چرب غیر الکلی کمک کند.
ریشه شیرین بیان دارای خواص ضد التهابی است و میتوان از آن برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و همچنین درد پریود استفاده کرد. همچنین مصرف ریشه شیرین بیان در دوران یائسگی، گر گرفتگی را به طور قابل ملاحظه ای کاهش میدهد.
ریشه شیرین بیان با افزایش سطح هورمون تستوسترون و افزایش تعداد اسپرم در مردان به درمان اختلالات نعوظ و ناباروری در مردان کمک میکند.
شیرین بیان حاوی گلابریدین یک فلاونوئید می باشد. این ترکیب ازاز آسیب های اکسیداتیو در مغز پیشگیری می کند و باعث بهبود عملکرد مغز و حافظه می شود.
طب سنتی چینی از شیرین بیان برای درمان انواع سرطان، استفاده میکند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که ریشه شیرین بیان می تواند به درمان سرطان سینه و سرطان پروستات کمک کند.
خواص ضد باکتریایی این گیاه باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان می شود.
عصاره شیرین بیان حاوی گلابریدین و گلابرون، که فلاونوئیدهای موجود در ریشه شیرین بیان هستند، در تسکین ناراحتی معده مؤثر است. از عفونت های رایج دستگاه گوارش، آلودگی به باکتری هلیکوباکترپیلوری است که منجر به گاستریت، زخم معده، زخم های گوارشی و در نهایت سرطان معده می شود.
شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی است که در درمان عفونت های باکتری هلیکوباکترپیلوری استفاده میشود. اسید گلیسیریزین موجود در شیرین بیان می تواند در برابر رشد هلیکوباکتر پیلوری از فرد محافظت کند و می تواند اثرات درمانی در علائم سوهاضمه یا هضم اختلال ایجاد کند. شیرین بیان باعث از بین رفتن میکروب های معده می شود و باکتری مولد زخم معده را از بین می برد.
ریشه شیرین بیان درصورت استفاده به شکل دگلیسریزین شده سبب افزایش ترشح موکوس در معده شده و بدین شکل از معده و مری در برابر اسید معده محافظت میکند.
شیرین بیان سطح اسید معده را پایین میآورد، سوزش معده و سوء هاضمه را کم میکند و در نهایت به عنوان یک ضد یبوست ملایم عمل میکند. با افزایش میزان استرس بدن اسید معده هم افزایش مییابد که درد شدید و التهاب را به دنبال دارد. شیرین بیان در کاهش استرس و کنترل هورمون استرس (کورتیزول) نقش دارد بنابراین با مصرف شیرین بیان میتوان هورمون استرس را کنترل کرد.
ماسک شیرین بیان با داشتن مواد مغذی خود میتواند به خوبی پوست را تغذیه کند و باعث سلامت پوست شود. ماسک شیرین بیان سبب درخشندگی و زیبایی پوست میشود. شیرین بیان خاصیت ضد التهابی دارد و از این طریق تیرگی یا سرخ شدن پوست که حاصل از التهاب است را بهبود میبخشد.
ماسک شیرین بیان حاوی مادهای مغذی به نام فلاونوئید است که به رفع لکهای پوست کمک میکند. ویژگی ساختاری فلاونوئید باعث پراکنده شدن ملانین در سطح پوست میشود. گسترده شدن ملانین در سطح پوست سبب روشن شدن پوست شده و لکهای پوست را از بین میبرد.
عصاره شیرین بیان در ترکیبات زیبایی به عنوان شفاف کننده پوست به کار میرود و میتوان از عصاره شیرین بیان در ترکیبات کرمهای آرایشی صورت نیز استفاده کرد. ماسک شیرین بیان برای انواع پوستهای چرب و خشک مناسب است.
برای تهیه این ماسک یک قاشق مرباخوری از پودر شیرین بیان را با یک قاشق غذاخوری روغن بادام، یک قاشق غذاخوری شیر، یک قاشق غذاخوری آبلیمو و یک قاشق غذا خوری ترکیب میکنیم و ترکیب حاصل را بر روی پوست قرار میدهیم و به آرامی ماساژ میدهیم. بعد از گذشت ۳۰ دقیقه صورت را بل آب گرم یا آب ولرم بشویید.
برای تهیه این ماسک ۲۰ گرم ریشه شیرین بیان پودر شده را با ۳۰ سیسی گلاب به خوبی ترکیب میکنیم. در ظرف دیگری نصف موز را له کرده و با زرده تخم مرغ ترکیب میکنیم.
این دو ترکیب را با هم مخلوط کرده و به آن ۲۰ گرم عسل اضافه میکنیم. این ماسک را روی صورت تمیز و شسته شدع به مدت ۳۰ دقیقه قرار دهید. سپس صورت خود را با آب گرم بشویید. برای اثربخشی این ماسک، به مدت چهارهفته و هفته ای دو بار از آن استفاده کنید.
پودر شیرین بیان به از بین رفتن لکهای پوست و شفاف شدن پوست کمک میکند. یک قاشق غذاخوری پودر شیرین بیان را با یک تا یک و نیم قاشق غذاخوری گلاب مخلوط کنید. این ماسک به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست تمیز بگذارید و سپس پوست خود را بشویید.
-شربت شیرین بیان: برای تهیه شربت شیرین بیان باید ریشه بدون پوست گیاه شیرین بیان را پودر کنید و پودر بهدست آمده را با آب مخلوط نمایید و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود.
از عصاره شیرین بیان حداکثر ۳۰ میلی گرم/میلی لیتر در روز میتواند استفاده شود.
پودر ریشه شیرین بیان روزانه حداکثر تا ۷۵ میلی گرم در روز میتواند مصرف شود.
برای تهیه دم کرده شیرین بیان باید ۵۰ گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. از چای و دمنوش شیرین بیان روزانه یک فنجان میتواند استفاده شود. در اروپا از شیرین بیان آب نباتهایی با طعم تند تهیه میشود.
در چین از شیرین بیان به عنوان چاشنی در پخت غذا و برای خوش طعم کردن سوپ استفاده میشود. همچنین در ایتالیا با ریشه شیرین بیان برای خوشبو کردن دهان میجوند. از دیگر مصارف شیرین بیان قرص شیرین بیان است.
برای تهیه دمنوش شیرین بیان باید یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آبجوش مخلوط کنید و اجازه دهید به مدت ده دقیقه دم بکشد. سپس میتوانید از این دمنوش بنوشید.
دمنوش شیرین بیان فواید و خواص بسیاری دارد که در اینجا به برخی از این خواص میپردازیم:
از دیگر خواص دمنوش شیرین بیان میتوان به سم زدایی بدن، افزایش گردش خون،درمان کم خونی، درمان عفونت های عصبی، درمان افسردگی، کاهش استرس، کاهش سطح کلسترول بد خون، درمان عفونت های عصبی میتوان اشاره کرد.
شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی است که مصرف آن به لاغری و کاهش وزن کمک میکند. شیرین بیان دارای طبع گرم است و سبب افزایش سوخت و ساز بدن میشود و با افزایش متابولیسم بدن سبب لاغری و کاهش چربی بدن میشود.
شیرین بیان با افزایش تولید انرژی از طریق افزایش واکنش بتا اکسیداسیون و مهار لیپوژنز میتواند چرخههای جذب و مصرف انرژی را دستکاری کرده و در نتیجه با افزایش متابولیسم بدن سبب لاغری فرد شود. مصرف شیرین بیان باعث احساس سیری میشود در نتیجه غذای کمتری مصرف میکنید.
استفاده از عصاره شیرین بیان، حتی بدون گرفتن رژیم غذایی یا انجام ورزش سبب کاهش وزن و کاهش شاخص توده بدنی می شود. میتوانید برای لاغری و کاهش وزن شیرین بیان را بهصورت دمنوش یا جوشانده استفاده کنید.
شیرین بیان در لاغری تاثیر زیادی دارد؛ با اینحال، تنها با مصرف شیرین بیان نمیتوان به وزن ایدهآل رسید. برای رسیدن به تناسب اندام و کاهش وزن قابل توجه بهترین راه استفاده از یک رژیم لاغری اصولی است.
خوردن عرق شیرین بیان ناشتا فواید زیادی برای بدن دارد. شما از این عرق گیاهی می توانید برای بهبود مشکلات پوستی مانند کک و مک، آکنه و بهبود زخم استفاده کنید.
مصرف عرق شیرین بیان ناشتا، باعث سم زدایی از بدن شده و عملکرد کبد و کلیه را بهبود می بخشد. شما از عرق شیرین بیان می توانید برای بهبود زخم معده نیز استفاده کنید. در طب سنتی توصیه می شود از مصرف بیش از حد این عرق گیاهی به دلیل بروز عوارض جانبی اجتناب کنید.
در افراد مبتلا به مشکلات فشار خون و اختلالات قلبی – عروقی با احتیاط مصرف شود.مصرف طولانی مدت شیرین بیان ممکن است باعث کاهش دفع سدیم و افزایش دفع پتاسیم و احتباس آب و تورم دست ها و پاها می گردد.
شیرین بیان بر روی هورمون استروژن تاثیر دارد و مصرف آن برای افرادی که به سرطان پستان، فیبروئید رحمی و سرطان تخمدان مبتلا هستند و شرایط حساس هورمونی دارند ممکن است خطرناک باشد.
مصرف بیش از حد شیرین بیان در دوران بارداری و دوران شیر دهی توصیه نمی شود. طبق تحقیقات انجام شده که گلیسیریزه شیرین بیان می تواند به مغز در حال رشد جنین آسیب برساند .
نظر شما