تقریباً در همه کتب پزشکی به اهمیت خواب اشاره شده است و از آن به عنوان مایه قدرت و پایداری بدن انسان یاد شده است؛ بنابراین اختلال در میزان خواب و بیداری موجب دگرگونی روال عادی انجام وظایف فرد خواهد شد. این مهم در روایات گوناگون از طرف اهل‌بیت (ع) در خصوص رعایت برخی از حالات در خواب و زمان آن و همچنین پرهیز از کم و یا زیاد خوابی اشاره شده است؛ که در ادامه به بعضی از این روایات خواهیم پرداخت.

آداب خوابیدن

حضرت رسول خدا (ص) فرمودند: ای علی! خوابیدن چهار گونه است: خواب پیامبران بر پشت، خواب مومنان بر پهلوی راست، خواب کافران و منافقان بر پهلوی چپ و خواب شیطان‌ها بر رویشان است.

حضرت امیرالمومنین (ع) فرمودند: خوابیدن چهار قسمت است: پیامبران بر پشت دراز کشیده می‌خوابند، در حالی که چشم هایشان برای دریافت وحی پروردگار نمی‌خوابد، مومن رو به قبله بر پهلوی راست می‌خوابد، پادشاهان و فرزندانشان برای گوارایی غذا بر پهلوی چپ می خوابند و ابلیس و برادرانش و دیوانگان و آسیب دیدگان اقلیمی بر روی شکم می خوابند.

به نقل امام صادق (ع): رسول خدا در هنگام خواب مسواک می زدند و به رختخواب می رفتند و به پهلوی راست می خوابید و دست راستش را زیر گونه راستش می‌نهاد.

امام رضا (ع) فرمود: قدرت و سلطنت خواب، در مغز و آن مایه پایداری و نیرومندی جسم است، هرگاه خواستی بخوابی ابتدا بر سمت راست سپس بر سمت چپ بخواب و همچنین هنگام برخاستن از سمت راست برخیز.

امام صادق علیه السلام فرمود: سالمندان در حالی بخوابند که معده آنان با غذا باشد؛ پس در این صورت خواب خوش خواهند داشت.

مکان خواب

رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: بر بام و جایی که محفوظ نیست نخوابید.

امام صادق علیه السلام فرمود: بر روی ۴ پایت مخواب چون زخم پشتش را سریع می گرداند و این کار حکیمانه نیست مگر اینکه در کجاوه باشی و امکان استراحت داشته باشی.

وقت خواب

حضرت امام باقر علیه السلام گفتند: خواب در ابتدای روز مایه نادانی و کودنی و خواب قیلوله (خواب کوتاه نیمروز) نعمت و خواب پس از غصر مایه ی حماقت و ابلهی و خواب میان مغرب و عصر را مایه ی محرومیت از روزی است.

حضرت امیرالمومنین علیه السلام گفتند: خواب میان مغرب و عشا و پیش از طلوع خورشید مایه فقراست.

میانه‌روی در خواب

حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله گفتند: خدا سه چیزی را دوست دارد: کم گوی، کم خوابی و کم خوری و نیز فرمود: یکی از بدترین چیزهایی که درباره امتم هراس دارم پرخوابی است.

حضرت امیرالمومنین علیه السلام گفتند: اهل دنیا کسی است که خوابش بسیار باشد، همچنین گفتند: پرخوری و پرخوابی جان را فاسد می کنند و زیان بارند.

حضرت امام صادق علیه‌السلام گفتند: پرخوابی دین و دنیا را از بین می برد.

حضرت امام باقر علیه السلام گفتند: چهار چیز است که مقدار کم آن ها هم بسیار است؛ آتش، خواب، بیماری و دشمنی.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***