رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به بیان راهکارهایی برای کاهش مصرف نمک، قند و غذاهای چرب به عنوان عوامل تاثیرگذار بر سلامت بدن به ویژه سلامت قلب و عروق پرداخت.
فرشته فزونی گفت: سر سفره به غذا نمک نزنید و نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید.
وی افزود: به میوه ها و سبزی های خام (گوجه سبز، خیار، گوجه فرنگی و…) نمک نزنید.
فزونی ادامه داد: مواد غذایی نمک سود و دودی شده، انواع شور و ترشی، دسرها، سس های سالاد آماده، سویا سس، زیتون و خردل و سوپ های آماده و تنقلات شور مانند چیپس سیب زمینی، چوب شور، چیپس ذرت، کراکر، آجیل، مغزهای شور از منابع عمده سدیم هستند، مصرف آنها را محدود کنید.
وی افزود: برچسب های تغذیه ای را مطالعه کرده و غذاهایی را که مقدار سدیم کمتری دارند انتخاب کنید. از ادویه هایی استفاده کنید که در تهیه آنها از نمک استفاده نشده و مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به حداقل برسانید. غذاهای کنسروی حاوی نمک زیادی هستند، مصرف آنها را کاهش دهید. به جای تنقلات شور به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید. به جای نمک از چاشنی هایی مانند سبزی های معطر تازه یا خشک مانند) نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و…) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده کنید.
وی افزود: نمک مصرفی را از نوع تصفیه شده یددار انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که نمک تصفیه شده یددار نیز به اندازه سایر نمک ها موجب افزایش فشار خون می شود. به جای سرخ کردن غذا از روش های دیگر پخت مانند بخارپز، آب پز و تنوری استفاده کنید. از حرارت دادن زیاد روغن و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید و پیش از پختن گوشت چربی های قابل رؤیت آن را جدا کنید.
فزونی ادامه داد: مصرف ماهی را در برنامه غذایی هفتگی بگنجانید. از مصرف لبنیات پرچرب، شیرینی خامه ای، روغن حیوانی، روغن نباتی جامد، فست فود پرهیز کنید.
وی بر کاهش مصرف چربی های اشباع و ترانس تاکید کرد و گفت: برای کاهش دریافت اسید چرب ترانس (اسیدهای چرب مضری که به دلیل جامد بودن در دمای محیط و بدن خطراتی چون گرفتگی رگ ها و امراض قلبی را ایجاد می کند) از مصرف روغن نباتی جامد، غذاهای سرخ کرده و فست فود اجتناب کنید. از روغن های غیراشباع مانند کانولا، زیتون و کنجد و…، به میزان مناسب و نه خیلی زیاد استفاده کنید.
نظر شما